NEPRAVOMOĆNO

Milijunska odšteta bit će dodijeljena obitelji dječaka koji je umro od šarlaha

Općinski sud u Zadru nepravomoćnom je presudom utvrdio da je osuđeni pedijatar bio zaposlenik OB Zadar koja stoga i snosi posljedice

Dr. Darko Radman
 Vladimir Ivanov/Cropix

Dva mjeseca nakon što je zadarski pedijatar Darko Radman (70) ishodio odgodu odsluženja jednogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen za nesavjesno liječenje jer je skrivio smrt Roka Begonje (6), Općinski sud u Zadru donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj OB Zadar mora isplatiti Begonjama milijun i 152.000 kuna s kamatama, u što je uračunata nematerijalna i materijalna šteta te parnični trošak. Roko bi danas imao 12 godina, no život mu se ugasio 16. veljače 2015. nakon petodnevne agonije i četiri odlaska pedijatrima koji nisu njegovo zdravstveno stanje shvatili dovoljno ozbiljno.

Mnogi se pitaju, pa i sam OB Zadar, zašto su Begonje tužile bolnicu, a ne Dom zdravlja Zadar u kojem je Radman, prema sudskoj odluci, učinio propuste? Na temelju Ugovora o poslovnoj suradnji i aneksa ugovora sklopljenog između DZ-a Zadarske županije i OB-a Zadar te Ugovora o sufinanciranju dežurstava pedijatara sklopljenog između Županije, Grada Zadra i DZZŽ-a, a zbog nedostatka kadra, Radman je kao zaposlenik bolnice obavljao dežurstva u DZZŽ-u. Zakon o obveznim odnosima propisuje da poslodavac odgovara za štetu koju zaposlenik na radu ili u vezi s radom prouzroči trećoj osobi.

Površan pregled

A sve je počelo 12. veljače kad je Roko zbog povišene temperature završio kod pedijatra koji mu je zbog akutne upale grkljana i dušnika propisao sirup Ibuprofen. Budući da je preko noći dobio osip, jutro poslije nakon laboratorijskih pretraga pedijatrica je konstatirala da ima šarlah uz akutnu upalu sinusa.

Prepisala mu je Sumamed uz kontrolu briseva. Ali kako je maleni bio sve lošije, povraćao je, temperatura mu je rasla, a nokti i usnice poplavili, majka, baka i stric su ga odveli u DZ Biograd na pregled, odakle su ga uputili na Odjel pedijatrije na Hitnoj u Zadar jer je dječak bio bez snage i teško je hodao. Stric je Roka cijelo vrijeme nosio na rukama pa tako i 15. veljače u Pedijatrijsku ambulantu hitne DZ-a Zadar, gdje ga je dočekao Radman, dežurni doktor na posudbi.

Pregled je trajao 10-ak minuta, bio je površan, a doktorov unos u kompjutor manjkav. Upisao je samo šarlah uz liječenje Sumamedom i antipiretikom unatoč upozorenjima majke i bake da od Sumameda povraća dva dana, da ga boli cijelo tijelo, da su mu usnice i nokti plavi te da mu divlja temperatura.

Umjesto da je Roka poslao na daljnje kontrolne preglede ili mu barem napravio pretrage krvi i urina, Radman im je rekao da je sve to normalno zbog temperature poslavši Begonje kući s komadićem papira na kojem je bio samo pečat DZ-a i preporuka da nastave s terapijom. Međutim, noć je donijela još veće pogoršanje pa je sutradan s temperaturom 40°C, groznicom i otežanim disanjem zaprimljen na Hitni pedijatrijski prijem OB-a Zadar, gdje je na JIL-su umro sedam sati kasnije.

Obdukcija je pokazala da je imao šarlah, apscedirajuću upalu pluća, a iz njega je prije smrti izvađeno pola litre gnoja.

Begonje u tužbi ističu da su liječnici OB Zadar povrijedili standard postupanja s obzirom da su osim navedenih počinjenih liječničkih pogrešaka, propustili pravovremeno poduzeti sve dijagnostičke i terapijske postupke koji bi doveli do preživljavanja ili barem povećali šansu za preživljavanjem. U odgovoru na tužbu bolnica je osporila tužbeni zahtjev ukazujući da je Radman spornog dana u ambulanti DZZŽ-a na temelju ugovora i aneksa o poslovnoj suradnji dopunski rad obavljao za svoj račun i dobio naknadu.

Osporavanje

Visinu odštete od 747.000 kuna koju traže roditelji smatraju pretjeranom, a 230.000 kuna koje traže djed i baka, nepredviđenom.

- Bila sam 4 i pol mjeseca trudna kad je umro Roko. Od šoka sam ostatak trudnoće provela u bolnici sve dok bebu nisam izgubila - emotivno se prisjetila tragedije Rokova majka Marija. Dječakova baka Mara, pak, i danas odlazi psihijatru, okrenula se vjeri kao sedativu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 19:45