EPILOG SUKOBA

Ministarstvo: ‘Pravosudni policajci nisu bili pretjerano nasilni prema muškarcu koji nije nosio masku‘

Ministarstvo pravosuđa je provelo analizu cijelog događaja koji je izazvao veliku pozornost javnosti
 Paun Paunović/Cropix, screenshot

Pravosudni policajci koji su 9. veljače na Općinskom sudu u Splitu postupali prema 28-godišnjem Anti Radanu, a tijekom čega su upotrijebili suzavac i teleskopsku palicu te ga vezali lisičinama, nisu ničim prekoračili svoje zakonom zadane ovlasti.

Zaključak je to koji je Slobodna Dalmacija dobila od Ministarstva pravosuđa, a koje je potvrdilo da je provelo analizu cijelog događaja koji je izazvao veliku pozornost javnosti.

– Izvršenom analizom utvrđeno je da u postupanju službenika pravosudne policije nije došlo do prekoračenja primjene sredstava prisile. Imenovana osoba se nalazila u prostoru Općinskog suda u Splitu ne poštujući epidemiološke mjere obveznog nošenja zaštitne maske.

Unatoč opetovanim upozorenjima službenika pravosudne policije o dužnosti nošenja maske za vrijeme boravka u zgradi suda, navedena osoba nije postupila sukladno uputi i upozorenjima te je fizički napala službenika pravosudne policije, nakon čega je nastupila nužnost postupanja pravosudne policije sukladno ovlastima i dužnostima – izvijestili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, tog dana u medijima se pojavila snimka na kojoj se vidi kako trojica pravosudnih policajaca pokušavaju svladati muškarca koji leži na podu i opire se vičući iz petnih žila.

Nakon što je svladan, pozvana je i policija koja je naknadno izvijestila da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Radana zbog sumnje u kazneno djelo prisile prema službenoj osobi, a izdan mu je i obvezni prekršajni nalog zbog sumnje u počinjenje prekršaja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Sam Radan za "Slobodnu Dalmaciju" je tada kazao kako je reagirao mahinalno nakon što ga je jedan od pravosudnih policajaca uhvatio za ruku kad je već bio na izlazu sa suda bez maske na licu. Ustvrdio je da nije bilo nikakvog razloga za takvo postupanje prema njemu.

– Priznajem, reagirao sam mahinalno, a malo sam se i pripa. Uhvatio sam ga za vrat i odgurnija na neki stol. Tad su doletili ostali i bacili me. Dok sam bija svladan, na podu su me tukli i batinali, postoji snimka i svjedoci koji će to potvrditi. Na snimkama se vidi i da ja nisam ulazio u Sud bez maske nego da sam taman bio na izlazu – rekao je, među ostalim, tada Radan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:42