INVESTITOR ZVONKO ANDERLUH

'Miro Vrlja nam je pomogao da kupimo zemljište Župe Dajla'

Miro Vrlja (sasvim lijevo)
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Poduzetnik Miro Vrlja, poznanik i poslovni suradnik Blaža Petrovića i Nikice Jelavića, angažiran je 2006. kao lobist skupine investitora kod prodaje zemljišta Župe Dajla dok se oko tog zemljišta vodio spor između Vatikana i Hrvatske.

Za njegovo posredovanje kod prodaje tvrtki sa zemljištem, koju je prethodno osnovala Porečka nadbiskupija, Vrlji je plaćen honorar od milijun eura, a nakon uspješno okončane preprodaje Vrlja je jedno vrijeme postao i suvlasnik 20 posto zemljišta na kojem bi uskoro, nakon skoro deset godina dugog spora s talijanskim benediktincima, trebali niknuti golf-tereni.

Lobiranje

O Vrljinu angažiranju jučer su na zagrebačkom sudu svjedočili Zvonko Anderluh, vlasnik tvrtke Golf Istra Magica koja je vlasnik zemljišta, te odvjetnik Branko Škarica od kojega je, uz Vrljino posredovanje, Anderluh 2007. otkupio tvrtku-zemljište. Obojica su pozvani kao svjedoci obrane na suđenju Vrlji kojega Državno odvjetništvo tereti da je utajio porez jer je jahtu svoje tvrtke Tutus koristio za privatne svrhe. I Škarica i Anderluh su potvrdili da su u sklopu pripreme poslovnog angažmana bili gosti na Vrljinoj jahti, potvrđujući navode obrane da je jahta zapravo korištena za reprezentaciju, a ne za Vrljine privatne potrebe. Porečka je nadbiskupija 2003. osnovala tvrtku Golf Istra koju je ubrzo prodala Škarici, a Škarica je tu tvrtku-zemljište 2007. prodao tvrtki Makro 5 iz Buja. Vrlja je, prema izjavama Škarice i Anderluha, bio lobist koji je nagovorio prvoga da tvrtku proda drugome.

- Tvrtka Tutus Mire Vrlje posredovala je za kupce koji su otkupili moju tvrtku Golf Istra i njezine projekte. Mi smo počeli prodavati tvrtku 2004. i pojavilo se stotinjak kupaca, no na kraju smo je prodali kupcima preko Vrlje kao posrednika - rekao je jučer Škarica koji nije želio odati za koliko je novca prodao tvrtku. - To nije predmet ovog postupka, a riječ je o javno dostupnom podatku - izjavio je Škarica, komentirajući da “niti on nije pitao tužiteljicu koliku ona ima plaću”. - Još nisam čuo da na suđenju moram reći po koliko sam nešto prodao - zaključio je vidno uzrujani Škarica.

Priču o lobiranju potvrdio je i Anderluh koji je rekao da ga je s Vrljom upoznao njegov poslovni partner Marjan Habjan s kojim je po 50 posto bio vlasnik tvrtke Makro 5 koja je kupila zemljišta od Škarice.

Suradnja

- Naša suradnja s Vrljom je nastavljena i godinama nakon preuzimanja, a Vrlja se i dalje angažirao preuzevši od Habjana najprije deset posto pa još deset posto u našoj tvrtki Makro 5 - rekao je Anderluh koji je u više navrata ponovio da je cijeli projekt bio stopiran zbog tužbe benediktinaca koji su još 2006. stavili zabilježbe na sve nekretnine. Međutim, kada ga je tužiteljica pitala kako je točno Vrlja lobirao za njih, Anderluh se nije mogao točno sjetiti. - To je bilo još 2006., a što je točno radio, sve piše u ugovoru”, odgovorio je Anderluh. Jučer je u sudnici bilo dosta burno jer su Vrljini odvjetnici, ali i sam Vrlja u više navrata upali u riječ svjedocima i tužiteljici zbog čega je sutkinja Gordana Mihela Grahovac izgubila strpljenje i rekla da će kazniti prvoga koji bude govorio. Vrlja se na to pridigao i rekao: “Evo, ja hoću namjerno”. Nakon toga je kažnjen s 2000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:13