StoryEditor
ODLUKA SUDA U DUBROVNIKU

MIROSLAV KUTLE OSLOBOĐEN U AFERI DUBROVAČKA BANKA Ako presuda postane pravomoćna, suđenje koje traje više od desetljeća platit će porezni obveznici

 
Miroslav Kutle
 Goran Mehkek / CROPIX

Jedan od najpoznatijih pretvorbenih tajkuna i bjegunaca od hrvatskog pravosuđa, 62-godišnji Miroslav Kutle, nepravomoćno je oslobođen optužbe da si je još 1997. godine priskrbio 5,1 milijun dolara od kredita koji je odobren Globus Holdingu, a novcem je zapravo plaćen Kutlin privatni kredit.

Riječ je o slučaju poznatom kao afera Dubrovačka banka iz druge polovice 90-ih. Kutlu se teretilo za zloupotrebu položaja i ovlasti, a optužbi ga je oslobodilo vijeće dubrovačkoga Županijskog suda kojem je predsjedao sudac Zoran Čengija. Kutle je, tvrdilo je tužiteljstvo, nagovorio Ivana Majića, direktora Globus Holdinga, da se kredit austrijske Giro Credit banke s računa Holdinga preusmjeri za podmirenje njegova privatnog kredita, a sve to dogovarao je po Kutlinu nagovoru s Milanom Cesarcem, vlasnikom tvrtke Centra GmbH iz Stuttgarta, i Nevenom Baračem, tadašnjim predsjednikom Uprave Dubrovačke banke.

Sudsko vijeće nakon što je pregledalo svu dokumentaciju i ispitalo i Cesarca i Ivana Majića te pregledalo dokumentaciju, zaključilo je kako nema dokaza da je Kutle poticao direktora svog Holdinga na zloupotrebu položaja i ovlasti. Kutle je kreditom austrijske banke kupovao dionice Dione i Univerzala pa je te dionice prebacio na Globus Holding, i taj je novac morao vratiti. Kutlin direktor rekao je da ga Kutle ni na što nije mogao nagovoriti, da je sve bilo rađeno po zakonu.

S obzirom na to da je oslobođen optužbe, Kutle je oslobođen i plaćanja sudskih troškova pa će suđenje koje traje više od desetljeća platiti porezni obveznici, ako presuda postane pravomoćna.

Isti sudac koji je sada Kutlu oslobodio prije dvije godine je Kutlu osudio na tri i pol godine zatvora i odredio da mora vratiti 5,1 milijun USD. Ali hrvatski je pretvorbeni tajkun već tad bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je pobjegao u BiH, gdje ima i prebivalište i boravište s obzirom na to da je rođen u Širokom Brijegu. U međuvremenu pokrenuo je i novi posao sa zdravom hranom, pa nema sumnje da će se na nju žaliti. Kutle je bio osuđen i na dvije godine i osam mjeseci u aferi Gradski podrum. Tu je presudu BiH poništila nakon što je toj zemlji ustupljen njegov progon, uz obrazloženje da ono za što ga se teretilo u Hrvatskoj u BiH nije kazneno djelo.

U međuvremenu odbjegli tajkun i lice s tjeralice hrvatskog MUP-a dočekao je još jednu optužnicu. Njega i troje suoptuženika, među kojima je i Ivan Majić koji je u aferi Dubrovačka banka bio svjedok, optuženi su za pretvorbenu aferu Mirna Rovinj. U optužnici koju je podnijelo varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo Kutlu se osim za poticanje na zlouporabu položaja u gospodarskom poslovanju tereti za ratno profiterstvo, a šteta je veća od 2,7 milijuna kuna.

Najpoznatiji hrvatski tajkun na Interpolovoj je crvenoj tjeralici od početka studenoga 2010. godine, i to nakon što je MUP za njim izdao tjeralicu zbog izbjegavanja služenja pravomoćne zatvorske kazne u aferi Gradski podrum. A kad je trebao ići na odsluženje kazne, Kutle se zbog zdravstvenih problema zatekao u mostarskoj bolnici radi kardioloških problema.

Posljednjih godina često je i putovao i boravio na relaciji Široki Brijeg - Sarajevo - Banja Luka, nije istupao u medijima i razvijao je nove poslove, pa su mu suradnici i partneri iz Hrvatske dolazili na sastanke i razgovore u BiH.

Na MUP-ovu popisu bjegunaca istaknuto je da policija moli da svi oni koji posjeduju informacije o Miroslavu Kutli obavijeste najbližu policijsku postaju ili nazovu na broj 192 ili da informacije dostave i na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 14:45