STRAVIČAN SLUČAJ

'MISLIO SAM DA PADA ODJEĆA KOJA SE SUŠI, A PADALA SU DJECA...' Potresna svjedočanstva monstruoznog čina na Pagu koji je zgrozio Hrvatsku

 
 Jure Mišković / CROPIX

“Mislio sam da s balkona pada roba koja se sušila, a padala su djeca. Malog je zadnjeg bacio. Sve je bilo puno krvi. Kada sam vidio da su svi živi, uzeo sam najmanjeg, polegao ga na tlo i pokrio dekicom jer je bilo hladno. Djeca su cijelo vrijeme plakala i jecala. Curice su bile ranjene. Jednoj je oko bilo crno, kao da je netko šakom udario.

Danas sam prvi put zaplakao otkad mi je umrla supruga”, ispričao je u četvrtak kroz suze 85-godišnji Bernardo Maričević, vlasnik kuće na Pagu s čijeg je šest metara visokog balkona u četvrtak ujutro 54-godišnji otac pobacao četvero svoje malodobne djece, tri djevojčice u dobi od pet, sedam i osam godina i najmanjeg trogodišnjeg dječaka.

Jure Mišković / CROPIX
Bernardo Baričević

Zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice u koju su djeca prebačena s dva vozila Hitne pomoći dr. Edi Karuc rekao je da dvoje starije djece ima teške povrede, a mlađa su djeca lakše ozlijeđena.

Najteže je stradala sedmogodišnja djevojčica koja je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja tijekom poslijepodneva sanitetskim vozilom prevezena na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar Zagreb.

Zrak u plućima

Iako je bio spreman Vladin zrakoplov koji je djevojčicu trebao prebaciti u Zagreb, pretrage su pokazale da zbog prisutnosti zraka u lubanji ne može putovati zrakoplovom.

- Osmogodišnja djevojčica nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja, pri svijesti je i stabilizirana. Za nju se sutra planira operativni zahvat. Dječak od tri i djevojčica od pet godina imaju lakše tjelesne povrede i nakon što im je pružena medicinska pomoć, nalaze se na Odjelu dječje kirurgije - kazao je dr. Karuc.

Šef dječje kirurgije dr. Jaša Pavić dodao je kako trogodišnjak ima zrak u plućnoj šupljini, ali je stabilno i nije životno ugrožen, te da djevojčica od pet godina ima ogrebotine po tijelu i nagnječenja po licu i grudima. Ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina kazao je da je majka stradale djece došla u bolnicu u pratnji socijalne službe i da je vidjela djecu. Bolnica će tijekom boravka djece majci osigurati uvjete da bude uz njih s ciljem da se djeca što prije oporave.

Monstruoznom činu koji se odigrao u ranim jutarnjim satima na katu kuće nije prethodila nikakva obiteljska svađa, a otac je odmah nakon što je djecu izvukao iz kreveta i bacio ih s balkona, sjeo u auto i otišao se prijaviti policiji. Na mjestu gdje su djeca pala ostali su tragovi krvi.

- Probudio sam se oko 6.10 sati. Osim plača i jecaja djece nije se čula svađa ili nešto slično. Izletio sam iz kuće i ugledao nešto što nikad neću zaboraviti. Svi su bili pri svijesti i plakali su. Ubrzo je dotrčala i majka. Rekao sam joj: Di si ti? Djecu ti je poubijao! - Ona je trčala uokolo i vikala: “Kurvin sine, djecu si mi ubio!”.

Hitnu pomoć smo čekali cijelu vječnost, a policija je došla brzo - posvjedočio je potreseni 85-godišnjak navodeći kako ovako nešto nije doživio nikad u životu.

“Bio sam u ratu, bio sam i zarobljen, ali ovako nešto nikad nisam vidio. Njega sam vidio u sedam uri. Otišao se prijaviti policiji. Sjeo je u automobil i odvezao se u rikverc, djecu nije ni pogledao”, ispričao je vlasnik kuće koji živi u stanu ispod obitelji s kojom je prije nekoliko dana proslavio i osmi rođendan jedne od djevojčica. Stan im je iznajmio prije tri godine i ništa, kaže, nije ni slutilo da će ih zadesiti takva tragedija.

- Nisu se svađali. Često sam navraćao i nisam primijetio ništa čudno. On je imao dobru plaću, samo je bio poludio za automobilima. Sad će ovaj, sad će onaj auto. On tu već 20 godina radi u jednom kampu. Ona nije radila i uglavnom se brinula o djeci - kazao je 85-godišnjak s kojim je djecu to jutro spašavao i 38-godišnji susjed Ivan. I njega je probudio dječji plač.

- Mene i suprugu je probudio čudan zvuk. Isprva sam pomislio da zavijaju mačke, no ubrzo sam shvatio da to plaču djeca. Istrčali smo iz kuće, a ono što smo pronašli i zatekli na licu mjesta nije za opisivanje. Dvoje djece je ležalo, a dvoje sjedilo razbijene glave. Svi su bili pri svijesti. Plakali su i jecali. Njihova majka je samo rekla da ih je otac bacio i da je spavala.

Rekla je da je najprije uzeo malu i da je mislila da je nosi u dnevni boravak, a on ju je bacio kroz balkon. Nakon toga pobacao je i njezine sestre i malog brata - rekao je šokirani 38-godišnjak, dodajući kako je otac nakon zločina otišao autom.

“Ušao je u auto i odvezao se. Rekao sam mu da je moja supruga nazvala policiju, no on na to nije reagirao”, dodao je. Šokirani mještani Paga ne pamte ovakav zločin, a obitelj znaju kao pristojnu i povučenu.

“Nisu se svađali, a o djeci je uglavnom brinula majka. Ne pamtimo da su se ikad sukobili. Djeca su bila draga i pristojna. Ništa na njemu nije upućivalo da bi mogao tako nešto strašno učiniti”, rekli su u četvrtak na Pagu.

Ujak dječice koja su proživjela pravi pakao ne želi davati izjave već se samo osvrnuo na sam čin svog šogora koji je opisao kao “kretenizam psihičkog bolesnika koji je bacio svoju djecu sa šest metara visine”.

Zadarska policija je 54-godišnjaka kazneno prijavila zbog četverostrukog teškog ubojstva u pokušaju za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina do dugotrajnog zatvora. Otac četvero djece mogao bi teoretski završiti u zatvoru 50 godina, no pokaže li se da je bio neubrojiv, uopće neće biti poslan u zatvor već na psihijatrijsko liječenje.

Sasvim je izvjesno da će u prvoj fazi postupka biti osumnjičen za 4 pokušaja teškoga ubojstva. Teško ubojstvo jedno je od najtežih djela u našem kaznenom zakonu za koje je zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora, a premda je to što je djelo ostalo u pokušaju olakotna okolnost, maksimalna kazna teoretski se može izreći i za pokušaj teškoga ubojstva. U ovome slučaju pokušaji ubojstva bit će okvalificirani kao teški iz najmanje dva moguća razloga - najprije dobi djece, a zatim načina na koji su ubojstva pokušana.

Curica u domu

Premda je najveća zaprijećena kazna za teško ubojstvo ili pokušaj teškoga ubojstva 40 godina zatvora, odredbe o stjecaju kod kazni viših od 20 godina govore da se iznimno može osuđenika i osuditi na 50 godina zatvora. Uvjet za to je da broj barem dvije ili više pojedinačnih kazni dugotrajnoga zatvora prelazi 50 godina. Dakle ako primjerice za jedan pokušaj teškoga ubojstva dobije 25 godina zatvora, a za drugi 26, sud mu teoretski može izreći 50 godina zatvora. Ovo se sve naravno odnosi na to da je okrivljenik ubrojiva osoba.

Ubrojivost utvrđuju vještaci psihijatri. Smanjena ubrojivost ili, pak, bitna smanjena ubrojivost olakotne su okolnosti dok pak, neubrojiva osoba ne može biti osuđena jer se smatra da nije svjesna svojih postupaka. U tome slučaju osoba se mora uputiti na prisilno psihijatrijsko liječenje, a na kojemu mora ostati sve dok se ne procijeni da ta osoba više ne predstavlja opasnost za okolinu.

U policiji su potvrdili kako iz te obitelji nisu imali prijave zbog obiteljskog nasilja. Obitelj je bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, ali zbog djevojčice koju majka ima iz prvog braka. Ta je djevojčica, navodno, zbog zapuštanja još 2014. iz obitelji izmještena u dječji dom.

Brani se šutnjom

Odvjetnik oca koji je svoju djecu bacio s balkona, a koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, potvrdio je za Novi list da je njegov klijent ispitan u Pagu u policiji i da se branio šutnjom.

U četvrtak navečer policijskim je kombijem prebačen u prostorije zadarske Policijske uprave, a otamo će u petak ujutro biti priveden sucu istrage na Županijskom sudu u Zadru. (JL)

“Želimo vidjeti što smo, odnosno što sve nismo učinili za tu obitelj”

Odmah nakon saznanja uputila sam inspekcijski nadzor Ministarstva u centar, ali sam i od stručne komore socijalnih radnik zahtijevala nadzor rada stručnih djelatnika centra. Želimo vidjeti tijek događaja, kako je i na koji način centar skrbio o toj obitelji, što smo učinili za tu obitelj, gdje su propusti, odnosno što nismo učinili te kako dalje nakon izlaska djece iz bolnice.

Iskreno se nadam da će se djeca oporaviti, ozdraviti, da će proći sa što manje trauma i da će njihovo djetinjstvo proći na najbolji mogući način, koliko je to moguće - kazala je potresena ministrica Nada Murganić nakon što je posjetila ozlijeđenu djecu u zadarskoj bolnici. Na pitanje novinara zašto je obitelj bila u nadzoru centra, ministrica je rekla da su “očito imali neke neprilike i probleme nad izvršavanjem roditeljske skrbi najstarijeg djeteta koje, srećom, nije u bolnici, ali o detaljima procesa i o obitelji ne bih govorila.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul rekla je da nikad ništa nije ukazivalo na ovakav ishod i da se u toj obitelji nasilje nikad nije prijavljivalo.

- Obitelj je bila u našem tretmanu, još su korisnici nekih naših prava, vodili su se različiti postupci, međutim, nikad ništa nije ukazivalo na ovakav ishod, niti je moguće uopće predvidjeti ishode koji su tako drastični, brutalni, radikalni i teški za neutralnog promatrača, a kamoli kad ste u žiži zbivanja - rekla je Burčul.

Dodala je i da je majka nekoliko sati nakon tragedije bila u centru i pritom ponovno negirala ikakvo nasilje i sumnjivo ponašanje koje bi “uopće slutilo na ovako radikalan i strašni čin koji se dogodio”. (Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin/SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:00