StoryEditor
SUKOB OKO ŠUME?

MISTERIJ BOMBAŠKOG NAPADA KOD KARLOVCA Policija utvrđuje identitet napadača, dok majka nestalog poljoprivrednika već oplakuje sina

 
 Robert Fajt / CROPIX

Dragan Padežanin zvani Šešelj (60) iz Banskih Moravaca pokraj Karlovca nestao je u noći na petak prošlog tjedna, koji sat prije nego što je na obližnjem Popović Brdu odjeknula eksplozija na kamionu i imanju Milana Basare, mjesnog prekupca drva.

Snažna detonacija raznijela je Milanov kamion, oštetila njegovu kuću i polupala stakla svim susjedima uokolo 200 metara, ali je usmrtila i jednu nepoznatu osobu, vjeruje se upravo onoga koji je postavljao eksploziv.

Oplakuje sina

Nedaleko od mjesta tragedije, na šumskom putu, policija je pronašla plavi Padežaninov Hyundai Getz i dovezla ga u dvorište njegove majke Nevenke s kojom je živio. Je li nestali Dragan taj kojega je raznijela eksplozivna naprava i je li je on postavljao? Policija formalno još nema identitet stradalog, nemoguće ga je fizički prepoznati te će završni sud o tome dati forenzičari nakon analize na dijelovima njegova tijela. Policijska istraga je u tijeku te će o novim saznanjima izvijestiti javnost, oprezna i službena je glasnogovornica PU karlovačke Andreja Lenard, dodajući da policija nije primila prijavu o nestanku neke osobe s tog područja u posljednjih nekoliko dana.

Ipak, Nevenka Padežanin i bez policijske potvrde na kućnom pragu oplakuje sina.

- Sve si nekako mislim, možda ipak odnekud dođe, ali nema ga. Jadna sam ti, sinko, ne znam što mu je bilo. I policija me tješi, kažu - bako, možda nije on. Eno, u dvorištu ih je bilo deset automobila, jedan je dovezao i njegov auto, sve su pregledali... - priča nam plačući nesretna Nevenka Padežanin.

Karlovac, 210120.
Nevenka Padezanin iz Banskih Moravaca pokraj Karlovca, majka je Dragana Padezanina, zvanog Seselj koji je vjerojatna zrtva eksploziva podmetnutog pod kamion Milana Basara.
Na fotografiji: Majka Dragana Padezanina Nevenka Padezanin.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Nevenka Padežanin
 

U četvrtak u večernjim satima Dragan je, kaže, bio posve normalan, pričali su o nabavi potrepština te da joj prebaci zapakirane komade pilića u ledenici kako bi ih lakše dohvatila. Sin je s nekim dugo razgovarao na mobitel, a onda je pogledao rukometnu utakmicu.

Radio za nekoga

- Gledao je kako igraju Hrvatska i Austrija. Zaspala sam na otomanu. Kad sam se probudila, vidjela sam da mu nema cipela ispred sobe, a onda sam vidjela da mu nema ni auta u dvorištu. Ajme, majko, pa on nikada u životu nije tako kasno odlazio od kuće. Bilo je točno 2 sata, a oko 3 je to puklo. Molim Boga da to nije bio on, ali gdje je onda moj Dragan? - govori nam shrvana starica, dodajući kako su joj rekli da je s Draganom te noći bio još netko, ali je pobjegao i policija za njim traga. Dragan je mobitel ostavio kod kuće.

Iako su nam neki mještani rekli da je Dragan s Milanom Basarom najvjerojatnije htio poravnati račune jer mu je ovaj navodno krao šumu, Draganova majka kaže kako je “Basara sjekao šume, ali nije došao do njihove, već samo uokolo” te da s njim nemaju neraščišćenih računa.

Milan Basara nam kaže da je poznavao Padežanina i tvrdi “da nije bio baš sav svoj”. Napominje da nikad s njim nije poslovao, da mu nije krao šumu, niti da je Dragan kod njega radio, nego mu je tu i tamo znao platiti pivo pred mjesnom trgovinom. Siguran je da ga je pokušao ubiti, iako ne zna zašto. Možda je radio za nekoga, pita se Milan.

Karlovac, 170120.
Sinoc oko 3 sata u Popovic Brdu, naselju pokraj Karlovca, doslo je do eksplozije parkiranog teretnog vozila. U eksploziji smrtno je stradala nepoznata osoba. Zbog ocevida zatvoren je promet zupanijskom cestom
Na fotografiji: Vlasnik kamiona i kuce Milan Basara.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Vlasnik kamiona i kuće Milan Basara
 

Istraga

- Nedaleko od kuće pronašli su još jedan ruksak pun eksploziva, tko zna što je sve planirano da me se eliminira. Još ne znam o kojoj se vrsti radilo, policija mi nije rekla, ali znam što je htio napraviti. Vrata kamiona nisu bila ispravna i sama su se otvarala ako ne bi bila zalupljena. On je namjestio osigurač i povezao ga s vratima špagom te ih prislonio, ali nije znao da će se sama otvoriti, što mu se očito dogodilo i aktiviralo eksploziv prije nego što se on udaljio od kamiona - objašnjava nam Milan.

Karlovac, 170120.
Sinoc oko 3 sata u Popovic Brdu, naselju pokraj Karlovca, doslo je do eksplozije parkiranog teretnog vozila. U eksploziji smrtno je stradala nepoznata osoba. Zbog ocevida zatvoren je promet zupanijskom cestom
Na fotografiji: Mjesto gdje je ekplodiralo teretno vozilo.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
 

Basara tvrdi da nema neprijatelja, ali nam mještani anonimno govore da ih on sigurno ima najviše u selu jer se bavio prekupom drva i za njega su navodno na crno radili mjesni Romi i ljudi iz Bosne. Mnogi od njih otišli su nezadovoljni jer su bili izigrani pri isplati dogovorenog novca. Kobne noći netko mu je velikom količinom eksploziva htio poslati poruku ili ga čak ubiti. Je li to bio Dragan Padežanin, zašto bi to bio on i iz kojih motiva bi ovaj šutljivi poljoprivrednik koji s majkom živi u izoliranom zaseoku htio tako strašno napakostiti nekome koga zna tek iz viđenja, pitanja su na koja će odgovore moći dati samo policija nakon što završi svoju opsežnu kriminalističku istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 12:46