ISTRAGA

MISTERIJ PODMETNUTE NAPRAVE U PORSCHEU Jedan poziv bio bi dovoljan i vozilo bi bilo razneseno: Vlasnik je svojedobno bio osuđen s estradnjakom

Iako je policija navela da je korisnik automobila bio upravo 43-godišnji vlasnik tvrtke, doznali smo da je Porsche bio namijenjen samo za iznajmljivanje
 Željko Puhovski / CROPIX

Poduzetnik koji je vlasnik rent-a-car tvrtke u čijem je Porscheu Carreri u ponedjeljak pronađena improvizirana eksplozivna naprava, u utorak nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, najviše zbog tajnosti kriminalističkog istraživanja koju je dužan čuvati.

Strah i nelagoda

Uputio nas je na odvjetnički ured Šooš Maceljski, Mandić, Stanić i partneri koji ga zastupaju, no niti oni iz istih razloga nisu mogli reći puno više o događaju, a pogotovo o njegovoj mogućoj pozadini.

“U svezi vašeg upita možemo vam navesti kako je naša stranka u jednoj iznimno neobičnoj i neugodnoj situaciji. Naime, kao vlasnik trgovačkog društva koje se bavi uslugom rent-a-cara odnosno iznajmljivanja vozila, nakon što je uočio neki čudan i neuobičajen zvuk na jednom od vozila, isto je odvezeno na servis, uslijed čega je na vozilu pronađena naprava koja potencijalno može ugroziti vozača, druge osobe i imovinu. O tome su već tijekom jučerašnjeg dana izvijestili mediji.

Deaktivirali je

Trenutno se provodi kriminalističko istraživanje, naša stranka u potpunosti surađuje s policijskim službenicima u pravcu utvrđivanja svih odlučnih činjenica, a zbog obveze čuvanja tajnosti podataka iz istrage te ozbiljnosti samog događaja koji bi kod svakog izazvao nelagodu i strah, molimo vas za razumijevanje situacije u kojoj se isti nalazi”, odgovorili su nam iz odvjetničkoga društva koje zastupa 43-godišnjega poduzetnika.

O čitavom događaju koji je uznemirio vlasnika vozila i zaposlenike Porscheovog centra na Jankomiru oglasila se u utorak i zagrebačka policija, navevši kako su 11. svibnja oko 12 sati u autoservisu u Škorpikovoj ulici na Jankomiru, na automobilu stranih registarskih oznaka u vlasništvu trgovačkog društva iz Njemačke koji koristi 43-godišnjak, prilikom pregleda automobila pronađene eksplozivne naprave koje su policajci deaktivirali.

Kako pak neslužbeno doznajemo, i poduzetnik i policija zajedno pokušavaju rekonstruirati kako se i kada naprava našla u vozilu, odnosno kome je bila namijenjena.

Meta napada

Naime, premda je policija navela da je korisnik vozila bio 43-godišnjak, iz izvora bliskih tom muškarcu može se čuti kako je ono bilo namijenjeno za iznajmljivanje, što bi sugeriralo da je Porsche bio na korištenju kod drugih osoba, pa je moguće da su meta bili oni, a ne on.

Protiv poduzetnika vođeni postupci za manja kaznena djela

Inače, i 43-godišnjak kojemu ime ne navodimo budući da je žrtva kaznenog djela, i sam je u prošlosti imao problema sa zakonom te su protiv njega vođeni sudski postupci za manja kaznena djela iz sfere gospodarskoga kriminala. U jednome od njih bio je suoptuženik svojevremeno poznatoj osobi s estrade, a u tome postupku su i on i estradnjak osuđeni na uvjetne kazne na temelju sporazuma s tužiteljstvom.

Prema neslužbenim informacijama, u Porscheu je policija u ponedjeljak pronašla improviziranu eksplozivnu napravu, napravljenu tako da se aktivira posebno prerađenim mobitelom. Naime, počinitelj je mobilni uređaj spojio tako da se pozivom na točno određeni telefonski broj toga mobitela aktivira oko pola kilograma plastičnog eksploziva koji je bio smješten pod hladnjakom motora. Riječ je o količini plastičnog eksploziva koja bi bez svake sumnje, ako bi bio aktiviran ubila i vozača i sve osobe koje bi se zatekle u vozilu u trenutku detonacije. Je li intencija bila da se postavljanjem te naprave nekoga samo zaplaši, ili pak nešto mnogo gore, može se samo nagađati, te će policija najvjerojatnije to brzo otkriti potrebnim vještačenjima naprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:06