SIMBOL GUERNICE

Misterij prstena Filipa Zavadlava: U sudnicu donio komad nakita s motivom slobode Baskije

Njegov odvjetnik Branko Šerić kaže da je prsten dobio za uspomenu od svog oca
Filip Zavadlav
 Jakov Prkić/Cropix

Filip Zavadlav (25), optuženik za trostruko ubojstvo, na jednom od ovotjednih sudskih ročišta pojavio se s na prvi pogled neobičnim prstenom na ruci. Kako je potvrdio njegov odvjetnik Branko Šerić za 24sata, na prstenu je stablo koje je simbol Guernice, gradića koji su nacisti, kao saveznici Francisca Franca, sravnili sa zemljom 1937. godine

Na pitanje kakve veze ima s bombardiranjem grada, Šerić je rekao da ne zna te da nema poveznice. Dodao je da je prsten dobio na poklon od svog oca, za uspomenu.

Inače, stablo u Guernici simbolizira slobodu za Baskiju i cijeli baskijski narod.

Bombardiranje Guernice su 26. travnja 1937. izvršili pripadnici Legije Kondor koja je pripadala nacističkim zrakoplovnim snagama Luftwaffe tijekom Španjolskog građanskog rata. Napad je rezultirao potpunim uništenjem grada i ogromnim brojem žrtava. Bombardiranje je ovjekovječeno na poznatoj slici Guernica Pabla Picassa, koja je prvi put izložena u Španjolskom paviljonu na Svjetskoj izložbi 1937.

Kakve veze Zavadlav ima s događajima u Građanskom ratu u Španjolskoj ostaje nepoznato, ali zna se da su vještaci, psihijatri Aleksandar Heid i Goran Arbanas, te psiholog Romel Krajačić, ostali pri mišljenju da je optuženi pri izvršenju trostrukog ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv, podsjeća 24sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:24