PUT DOKAZA

MISTERIJ SMRTI MLADE STUDENTICE: SAHRANILI JE U NJEZINOM RODNOM MJESTU, POLICIJA DOVRŠILA ISTRAGU Doznali smo što su detektivi u konačnici utvrdili

U krugu: Anne-Cecile Pinel
 OGportal, Facebook

Policija ja završila istraživanje okolnosti koje su mogle dovesti do stradavanja Francuskinje Anne-Cecile Pinel (23), čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Tržiću Tounjskom 7. siječnja, tri i pol godine nakon što je u istom tom mjestu posljednji put viđena.

Svoje izvješće dostavili su Županijskom državnom odvjetništvu, koje im je i dalo nalog da obave izvide. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, policija, od otkrića posmrtnih ostataka početkom siječnja, kada je na mjestu događaja obavljen očevid, pa do danas nije pronašla nijedan novi trag koji bi nedvojbeno ukazao na način na koji bi Anne-Cecile mogla stradati. S informacijama koje su imali u arhivama te onih s očevida, a potom i s onom koja im je dostavljena iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, da je vjerojatni uzrok smrti udarac u glavu u dijelu sljepoočnice, odnosno “ispod oboda šešira”, policajci nisu mogli zaključiti da bi se moglo raditi o nasilnoj smrti. Iznose pretpostavku da je djevojka stradala pri padu s dalekovoda.

Tragovi

- Prošlo je previše vremena od nestanka da bi na mjestu događaja mogli izuzeti neke nove tragove, ne postoje novi svjedoci od kojih bismo mogli doznati neke nove informacije. Pad s dalekovoda jest teorija, ali je izvjesna - doznajemo od osobe koje je dijelom bila uključena u istragu.

Policija smatra da se djevojka izgubila te se pokušala orijentirati penjanjem na dalekovod. U jednom trenutku se okliznula i pala s metalne konstrukcije te glavom udarila o betonski temelj u podnožju, što je bilo smrtonosno za nju. Iako je policijska istraga u ovom slučaju formalno završena, ona ne mora biti i konačna, no otvorit će se ponovno samo ako dođe do nekih novih i bitnih elemenata koji bi mogli utjecati na ovaj slučaj. U Županijskom državnom odvjetništvu ipak još nisu zaključili slučaj, odnosno još nije donesena državnoodvjetnička odluka. Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić rekla nam je da se u ovom trenutku provodi još jedna dokazna radnja, odnosno sudsko-medicinsko vještačenje. Sve dok ne dobije rezultate te istrage neće donijeti konačnu odluku. U ovom trenutku nije poznato javnosti na koje okolnosti se vrši to vještačenje.

Podsjetimo da je prof. dr. Dušan Zečević, umirovljeni predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, bez konkretnih saznanja o slučaju, rekao da je prijelom baze lubanje u tom dijelu u praksi gotovo sigurno posljedica pada.

- Radi se o području koje mi u sudskoj medicini nazivamo dijelom ispod oboda šešira i svi prijelomi koji nastaju ispod oboda šešira su posljedica pada, pri čemu se mora udariti u neki tvrdi predmet da bi do prijeloma došlo, naprimjer kamen, a nikako nije posljedica udarca.

Nije uzela novac

U divljinu na samoj obali Mrežnice pustolovna Anne-Cecile stigla je s društvom i svojim kombijem preuređenim u kamper vozilo. Nakon cjelonedjeljnog zabavljanja na festivalu psihodelične glazbe Memento Demento te noći koju je djevojka također provela budna plešući kraj glavne bine, u ponedjeljak oko 9 sati odlučila je sama otići u šetnju. Njezina prijateljica Roxanne je potvrdila da je uzela torbicu, mobitel, novčanik (bez dokumenata i novca) te bocu s vodom. Konzumirala je tabletu opojne droge LSD.

Sat kasnije i 1500 metara dalje viđena je posljednji put živa pokraj antifašističkog spomenika. Još 400 metara dalje nalazi se napuštena kuća u kojoj su pronađene njezine stvari. Od te kuće do mjesta gdje će tri i pol godine kasnije biti pronađeni njezini ostaci otprilike je 1200 metara. Da bi do tamo došla nastavila je glavnom cestom prema Josipdolu, no potom je iz nekog razloga skrenula makadamskim putem prema mjestu Ključ. Stotinjak metara dalje tim putem skrenula je na proplanak te pedesetak metara dalje naišla na dalekovod. Zasigurno je bila umorna i iscrpljena te pod utjecajem droga, pa vjerojatno i dezorijentirana, policijska verzija po kojoj se odlučila popeti kako bi vidjela gdje je - ima svoju logiku.

Teški teren

Ovo područje je brdovito, prepuno vrtača, stijena i kamenja koji se naziru kroz gusto raslinje. Svako malo izviru table koje upozoravaju na veliku opasnost od mina. Na cijelom potezu od Donjeg Primišlja, njezine početne točke, do Tržića Tounjskog je dvadesetak objekata, međutim sve je potpuno pusto. Većina objekata su ratne ruševine, a obnovljene su jedino vikendice čiji vlasnici žive u Srbiji ili zapadnim zemljama. Cijeli taj potez intenzivno je pretraživan dok je trajala potraga, no HGSS-ovci nisu željeli riskirati te ulaziti u minski sumnjivo područje. To je vjerojatni razlog zašto ostaci nisu pronađeni neposredno nakon nestanka. Pronašli su je lovci koji taj teren izvrsno poznaju.

Posmrtni ostaci Anne-Cecile Pinel sahranjeni su jučer u mjestu njenog djetinjstva, Saint Paul Sur Isere. Njezini roditelji su u velikoj tuzi. Zahvalili su svima na velikoj podršci te najavili da će nastaviti tragati za punom istinom. Na putu će im se naći brojne nelogičnosti koje su pratile ovaj slučaj i pitanja na koja istražitelji još nisu pronašli odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:16