BORIK

MISTERIJ SMRTI MLADOG ZADRANINA Našli ga mrtvog u sobi obiteljske kuće, uhićen sumnjivac iz narko miljea: 'Bio je odličan dečko, svi smo u šoku'

 
Ilustracija
 / Hanza Media

Zbog sumnjive smrti 35-godišnjaka koji je pronađen mrtav u nedjelju u obiteljskoj kući na zadarskom predjelu Borik, policija je uhitila 33-godišnjeg Zadranina N.S, a sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Iako toksikološko vještačenje, koje će utvrditi točan uzrok smrti 35-godišnjaka još nije završeno, zasad se sumnja da mu je dvije godine mlađi Zadranin dao nešto zbog čega je ovaj umro u svojoj sobi, javlja Zadarski.hr.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Uhićeni Zadranin od ranije je poznat policiji zbog kaznenih djela vezanih uz zlouporabu opojnih droga.

- Uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Omogućavanje trošenja droga, 33-godišnji hrvatski državljanin predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske - rekla je u srijedu Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije, nakon što je na mjestu događaja u obiteljskoj kući na zadarskom predjelu Borik provedeno kriminalističko istraživanje i izvršen očevid.

- Na tijelu nema tragova nasilne smrti. Provedena je obdukcija, te je izuzet biološki materijal za potrebe daljnjih vještačenja kako bi se utvrdio točan uzrok smrti - izjavila je glasnogovornica PU zadarske.

U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru gdje je 33-godišnjak naknadno ispitan utvrđeno je da je 25. kolovoza od 00,30 sati do 05,00 sati u prostoru jedne kockarnice u Zadru, 35-godišnjaku, koji je bio pod utjecajem alkohola, dao na korištenje tablete subutex koje je ovaj potom u smrvljenom praškastom obliku konzumirao na nos, nakon čega mu je pozlilo te je istog dana preminuo.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je odrediti istražni zatvor protiv 33-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela što je sudac istrage prihvatio i odredio mu istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Zadraninu je te večeri navodno prodao Subutex, koji se inače, zadnjih godina, umjesto metadona koristi u liječenju heroinskih ovisnika, a koji ga u slengu zovu i “bup” zbog glavnog sastojka buprenorfina.

Iako ga liječnici propisuju u strogo kontroliranim uvjetima, lijek se ipak može kupiti ilegalno kod dilera. Posebno je opasan ukoliko ga ovisnici zloupotrebljavaju umjesto heroina jer u tom slučaju znaju ne reagirati na terapiju koja im se inače daje ukoliko se predoziraju.

Prema pričama očevidaca, 35-godišnjak se počeo loše osjećati nešto poslije ponoći no iako je navodno potražio pomoć u Hitnoj pomoći odbio je po savjetu liječnika otići u zadarsku Opću bolnicu.

- Kada je došao kući bio je dobro. Ukućanima je napomenuo da će sutradan gledati motorističku utrku, no u nedjelju nije silazio u dnevni boravak. Pronašli su ga u sobi, no već je bilo kasno. Bio je odličan i dobar dečko, a obitelj mu je krasna. Svi smo u šoku - ispričali su nam poznanici Zadranina koji je pronađen mrtav oko 13.30 sati.

Što je točno te večeri konzumirao i pod kojim okolnostima utvrdit će se daljnjom policijskom istragom i vještačenjima, no dr. Slavko Sakoman, neuropsihijatar uže specijalnosti bolesti ovisnosti, pojašnjava da takav tragičan ishod ne može izazvati samo subutex.

- Naravno treba pričekati toksikološki nalaz da bi se moglo precizno govoriti u uzroku smrti. Predoziranje izvorno i samo od subutexa nije moguće jer taj lijek nakon neke razine “diže” organizam. Predoziranje je moguće u slučaju da se uz njega koriste visoke doze benzodiazepamina, odnosno apaurina ili normabela i sličnih lijekova. Ako je pacijent primio adekvatnu dozu buprenorfina a potom se ufiksao s heroinom, heroin neće djelovati, dok u slučaju miješanja metadona i heroina može doći do predoziranja i smrti - rekao je.

Navodi kako je u svakom slučaju takva osoba za koju postoji sumnja da je uzela tu kombinaciju lijekova trebala ostati na daljnjem promatranju u bolnici. - I tableta naloxona bi ga spasila ukoliko je predoziranje bilo razlog - zaključio je dr. Sakoman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:44