ZLOČIN PRED RJEŠENJEM

MISTERIJ UBOJSTVA GLAVNOG SVJEDOKA VELIKE PLJAČKE REMEK-DJELA NAIVE Nevjerojatan obrat nakon 22 godine, policija na tragu ubojici

Priča je isplivala nakon što je nedavno potvrđena optužnica protiv Nikole Todorovića (66) iz Hlebina
 Nikola Wolf / Podravski list, MUP

Policija je na tragu razrješenja ubojstva koje se dogodilo prije 22 godine, potvrdilo nam je više neovisnih izvora iz policije i Državnog odvjetništva. Nevjerojatna, ali istinita krimi priča isplivala je na površinu nakon što je na Županijskom sudu u Varaždinu nedavno potvrđena optužnica protiv Nikole Todorovića (66) iz Hlebina zbog pokušaja ubojstva sumještanina Mladena Varge (52).

Pištolj marke Crvena zastava, kojim je gastarbajter Todorović u svibnju prošle godine pucao na Vargu, poslan je na analizu u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu. Prvi nalazi vještačenja pištolja bili su šokantni. U gotovo stopostotnoj podudarnosti pištolj se već nalazio u policijskoj evidenciji, i to u spisu istraživanja nikad razriješenog ubojstva Matije Ruka u Hlebinama kod Koprivnice 1994. Kad su se izvještaji balističkih vještačenja gotovo potpuno podudarili, slučaj je izvučen iz naftalina i na njemu intenzivno rade najbolji i najiskusniji krim policajci uz diskretnu pomoć i asistenciju Državnog odvjetništva.

Glavni osumnjičenik

Matija Ruk ubijen je 1994. hicima iz pištolja, a policajci nikad nisu razriješili taj slučaj. Glavni je osumnjičenik bio Mladen Kolarek, bivši načelnik Drnja, općine kod Koprivnice, no on je nakon 13 dugih godina suđenja pravomoćno oslobođen presudom Vrhovnog suda RH. Kolarek je postao glavni osumnjičenik nakon što su na njegovoj odjeći pronađeni tragovi baruta, a neki su svjedoci ispričali da je u vrijeme ubojstva bio blizu mjesta zločina. No ispostavilo se da je Kolarek tada bio u lovu.

Optužen je premda mu nikakav motiv nisu uspjeli prišiti. Zato što ga nije ni bilo, pokazalo se poslije.

- Ako su te informacije o kojima pričate, o istom pištolju u dva slučaja, doista točne, tada je to i konkretan dokaz koji se sve ove godine tražio. A ja sam potrošio 13 godina života da bih dokazao svoju nevinost - ogorčeno će Mladen Kolarek.

Živio nasuprot galeriji

Tog 9. svibnja 1994. na šumskom putu između Hlebina i Gabajeve Grede netko je pucao na Matiju Ruka i smrtno ga ranio. Ruk je preživio ranjavanje, no preminuo je u koprivničkoj bolnici. U bolničkoj je postelji Ruk inspektorima uspio ispričati i objasniti tijek napada. No nije mogao opisati tko je pucao na njega.

- Hodao sam između Gabajeve Grede i Hlebina poljskim putem. Iznenada me presreo automobil iz kojeg je izašao čovjek sa šeširom. Bio je mrak i svjetla automobila su mi tukla u oči. Nisam vidio tko je pucao - ispričao je koprivničkim inspektorima s nekoliko metaka izrešetani Ruk. Desetak dana nakon toga podlegao je preteškim ozljedama.

Zanimljiva je i priča o mogućoj pozadini ubojstva Matije Ruka i poveznicama kojih je previše da bi bile slučajnost.

Nekoliko mjeseci prije nego što je Ruk ubijen, u Hlebinama se dogodila dotad neviđena pljačka umjetnina iz svjetski poznate Galerije naivne umjetnosti. Nestala su tada djela velike vrijednosti, a ni taj slučaj nikad nije rasvijetljen. Navodno se nekoliko ukradenih djela poslije pojavilo u zemljama zapadne Europe, poput Njemačke. Poveznica u toj priči bio je ubijeni Matija Ruk. On je živio točno nasuprot Galeriji naive u Hlebinama.

I još jedna zanimljivost uz Nikolu Todorovića u cijeloj priči. Nakon smrti Matije Ruka u bolnici, Todorović je otišao živjeti i raditi u Njemačku. Slučajno ili ne, tamo se pojavila i jedna od ukradenih slika iz hlebinske galerije.

260.000 kn jamčevine

- Nije na meni da istražujem, ali kako je Matija Ruk živio nasuprot galeriji, moguće je da je vidio tko su lopovi. Možda ga je upravo to stajalo života - sumnja Kolarek.

Prema današnjim pričama susjeda i mještana Hlebina koji su ga poznavali, Ruk se nikome ničim nije zamjerio. Bio je povučen, nenametljiv. Kažu, teško je zamisliti da bi netko htio njegovu smrt i da je nekome išta nažao učinio.

Zanimljivo je da je lani u svibnju Nikola Todorović pucao na Mladena Vargu i teško ga ranio upravo blizu mjesta na kojem je prije 22 godine smrtno ranjen Matija Ruk. Todorović je još za vrijeme istrage pušten na slobodu, a prema riječima Mladena Varge trenutačno je u Njemačkoj. Kako smo doznali, istražni zatvor mu je zamijenjen sa 260.000 kuna jamčevine i ima mjeru zabrane približavanja žrtvi na manje od 100 metara.

Zašto su ga pustili?

Da se Nikola Todorović nalazi u Njemačkoj, na varaždinskom Županijskom sudu nemaju podatak, ali napominju da njemu uostalom nije ni bila izrečena obveza javljanja na policiju ili zabrana napuštanja zemlje.

- Ne razumijem kako netko tko je počinio tako teško kazneno djelo može biti pušten na slobodu. Osim što je na slobodi, njemu je dozvoljen izlazak iz zemlje jer ja pouzdano znam da se nalazi u Njemačkoj - bio je pak ogorčen Varga.

- Ne razumijem zašto su ga pustili. Mene nitko ne pita kako sam, a trpim strašne bolove. On u međuvremenu slobodno hoda Njemačkom, a njegova obitelj i rodbina me nazivaju na telefon i prijete. U potpunosti sam razočaran pravosuđem i državom - očajan je Varga, koji se nada da će suđenje ipak donijeti kakvu-takvu pravdu.

Je li i 1994. bio vlasnik pištolja?

Trenutno je istražiteljima jedini cilj otkriti stvarnog vlasnika pištolja iz kojeg je pucano, odnosno pouzdano utvrditi je li Nikola Todorović posjedovao pištolj i 1994. Ako jest, on bi postao glavnim osumnjičenikom za ubojstvo. Istražitelji čvrsto vjeruju, a priču potkrepljuju neoborivim forenzičkim dokazima, da je Todorović pucao na Vargu pištoljem kojim je ubijen Matija Ruk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:16