NOVI DETALJI

MISTERIJ UBOJSTVA U ZAGREBU Policajci sumnjiče sina da je brutalno zatukao oca!

Još 1983. ubijeni Rade Kukurić je ubio svoju markantnu suprugu tako što ju je brutalno pretukao
 Tomislav Krišto/CROPIX

Vidljive ozljede glave na mrtvom tijelu slovenskog državljanina Rade Kukurića (62) primijetili su već djelatnici Hitne pomoći, a potom i policajci koji su na njihov poziv došli u gradski stan u središtu Zagreba, u Preradovićevoj ulici, u četvrtak oko 17.20 sati.

Tijelo na obdukciji

Položaj žrtvina tijela, utvrđene ozljede, ali i cijeli niz drugih nalaza u prizemnom stanu ubrzo su istragu ubojstva fokusirali na Radina sina Alena (29). Je li i u kojoj mjeri Alen “kumovao” očevoj smrti pokazat će obdukcija na Zavodu za sudsku medicinu, kao i intenzivno kriminalističko istraživanje koje se provodi.

Obitelj Kukurić, kažu susjedi, već desetljećima zavijena je u crno: još 1983. godine Rade je ubio svoju, kažu markantnu suprugu tako što ju je brutalno pretukao. Zbog tog je zločina, prisjećaju se, iza rešetaka proveo ne više od dvije do tri godine.

- Susreo sam Alena na vratima ulaza u dvorište u četvrtak oko 17 sati. Rekao je mi samo: ‘Tata je mrtav’. Taman je bila Hitna u stanu i došla je policija.

Nije djelovao izbezumljeno. Ubrzo su stigli i vatrogasci da bi preko agregata osvijetlili mjesto očevida jer je u stanu već neko vrijeme bila isključena struja.

Na dan smrti poštar je oko 9 ujutro Radi donio socijalnu pomoć. Rade je odjeven ležao na kauču, a poštar nije primijetio ozljede na njegovoj glavi. Znači, ozljede je zadobio kasnije.

Socijalni slučaj

Što reći o Kukurićima? I otac i sin bili su skloni alkoholu. Policija je zbog njihovih alkoholnih bučnih druženja često svraćala na naše pozive.

Buka koja je dopirala iz njihova stana bila je nesnosna. Živjeli su od socijalne pomoći u tom stanu koji je još Radinim roditeljima dodijelio Grad - priča susjed.

Napominje da se nekoliko dana prije tragičnog događaja iz stana nije čulo ništa. Alkohol je, kažu, glavni razarač njihove obitelji, a i oca i sina stajao je posla. - Rade je do prije pet godina radio u Pošti, a kad su uveli alkotestiranje, pao je na alkotestu već u startu. Ni sin nije dugo bio radno aktivan.

Nakon otkaza u Pošti, radio je kao raznosač pizza, no dva je puta razbio motor i tu je bio kraj. Postali su socijalni slučaj i valjda jedan dan u tjednu bili trijezni. Alen nije imao od koga učiti. Kad mu je otac ubio majku, godine očeva robijanja proveo je u Domu u Nazorovoj.

Dugo suđenje

Rade je suprugu stalno tukao, pomoć je tražila čak i u kući za žene žrtve nasilja. Umrla je u najtežoj agoniji, od hematoma na glavi, dok je Rade gledao televizor zavaljen na kauču. Kad je vidio da ne reagira, zvao je Hitnu, a na suđenju koje je trajalo desetljeće pravdao se da je pala niz stepenice - objašnjava susjed Kukurićevih.

Dodaje da su se otac i sin tek u posljednje vrijeme počeli tući i iz kuće izlaziti sa šljivama na licu. Prisjetio se još i Alenova djetinjstva. Kaže da ga je otac tjerao da uz otvoren prozor po ciči zimi pleše samo u gaćama na glasnu muziku koja je odzvanjala ulicom.

Prije ubojstva supruge bio je u zatvoru na Golom otoku

- Neki krenu pravim putem poput Radina polubrata, koji je svirao u Parnom valjku, za razliku od Rade koji je odmalena bio delinkvent. Prije ubojstva supruge proveo je neko vrijeme i na Golom otoku. Bilo je to u vrijeme dok je Radina majka skupljala ljude po Glavnom kolodvoru i dovodila ih u sobu ‘na druženje’. Ovo naše dvorište preko noći je postalo javna kuća. O njihovu, pak, stanu ne znam što bih rekao osim da je bilo koji svinjac sto puta uredniji - zaključio je susjed Kukurićevih.

Rekao je i da su često mogli vidjeti kako Alen s ozljedama leži u dvorištu zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:26