ENIGMA U GORSKOM KOTARU

MISTERIOZNI ZLOČIN U ŠUMI KOD GORNJEG JELENJA Tko je ubio i zapalio Francuza koji je u zadnji tren prije zatvaranja granica ušao u Hrvatsku

Sudski medicinari i policija uspjeli su utvrditi da je muškarac umro nasilnom smrću i identificirati ga, ali njegov identitet za sada čuvaju u interesu istrage
Arhivska fotografija
 Luka Gerlanc / CROPIX

Djelomično karbonizirano tijelo prestravilo je u četvrtak 20. ožujka muškarca koji se zaputio u šumu na području Gornjeg Jelenja.

Nazvao je policiju pokušavajući im objasniti gdje se nalazi i kako doći do šume na širem području Gornjeg Jelenja koja se sada vodi kao mjesto zločina koji u suradnji s Interpolom pokušavaju razriješiti riječki kriminalisti. I tko zna koliko bi dugo još bilo skriveno u šumi da na njega nije nabasao slučajni šetač koji se možda zaputio u berbu medvjeđeg luka ili naprosto otišao iskoristiti dan kako bi u šetnji bio dovoljno daleko da ne uhvati koronu.

Interpol

On je zasad jedina osoba koja je svjedok pronalaska tijela muškarca koji sasvim sigurno nije neplanirano skončao život u šumi kod Gornjeg Jelenja. Njegov egzekutor ili više njih ubili su ga i zapalili vjerujući da će gusta šuma kod Gornjeg Jelenja zauvijek prikriti njihov zločin.

Ubijenog muškarca je riječka policija u suradnji s Interpolom identificirala kao francuskog državljanina. Iako rade u otežanim uvjetima, stručnjaci riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku uspjeli su ustanoviti način na koji je umro, a kako smo neslužbeno doznali, ne radi se ni o vatrenom oružju, ni o nanošenju ozljeda tupotvrdim predmetom.

Iako je policija detaljno pretražila šire područje, nije pronađeno nikakvo sredstvo izvršenja zločina. No, način na koji je ubijen stranac policija u istrazi čuva kao zmija noge.

Ono što je zasad isključeno jest da se radi o migrantu ili osobi koja bi se mogla dovoditi u vezu s trgovinom ljudima ili drogom. O čemu je zapravo riječ, još je uvijek veliki misterij. U međuvremenu je ustanovljeno kada je i gdje stranac koji je postao žrtva teškog ubojstva ušao u Hrvatsku, a riječ je o kopnenom graničnom prijelazu.

S kim se sastao i zbog čega je u posljednjem trenutku prije zatvaranja granica ušao u Hrvatsku još uvijek su pitanja na koja policija traži odgovor.

Zasad je policija samo objavila šture informacije da je riječ o nasilnoj smrti i da je muškarac žrtva kaznenog djela te navode da se nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti i relevantnih činjenica o ubojstvu.

Istraga

Kako kažu neki naši sugovornici, policiji predstoji višemjesečna istraga u kojoj bi trebala rasvijetliti motiv i pronaći počinitelje ovog okrutnog zločina. Istraga bi također trebala odgovoriti na pitanja je li riječ o obračunu među pripadnicima međunarodnog organiziranog kriminala ili možda o nekom banalnom motivu.

U interesu istrage i policija i Državno odvjetništvo zasad ne izlaze s podacima o državljanstvu ubijenog, njegovu godištu i okolnostima zločina, nego kažu da će o tome obavijestiti javnost kad kriminalističko istraživanje bude dovršeno.

Paljenjem tijela najčešće se pokušavaju riješiti dokaza

Uništenje tragova, mržnja, poruka, to bi mogli biti motivi zbog kojeg se ubojica ili više njih odlučio na spaljivanje tijela francuskog državljanina u šumi kraj Gornjeg Jelenja.

U ovom prvom nisu uspjeli jer tijelo ipak nije bilo karbonizirano do te mjere da policija i sudski medicinari suvremenim metodama identifikacije ne bi mogli ustanoviti identitet ubijenog, u čemu su i uspjeli. Mržnja također može biti jedan od snažnih motiva zašto se pali tijelo ubijenog, naravno, uz prikrivanje tragova.

Jedan od najpoznatijih slučajeva u hrvatskoj kriminalistici je onaj koji zapravo nikad nije dokazan. Riječ je o ubojstvu Ivana Breškića, za što je bio osumnjičen njegov sin Igor koji također više nije među živima jer je likvidiran u obračunu s policijom nakon pljačke pošte u Svetoj Klari.

Ivan Breškić zlostavljao je obitelj, supruga ga je napustila. Jedne večeri u lipnju 1993. susjedi su čuli svađu iz kuće u Lučkom, čuli pucnje i brzo nakon toga vidjeli dim na naslaganim drvima u vrtu. Na zgarištu je nađen komad ljudskog rebra.

Tada se DNK metodom nije moglo ustanoviti je li to doista dio tijela Ivana Breškića i Vrhovni je sud na kraju potvrdio oslobađajuću presudu.

U svibnju 2010. virovitički lokalni poštar ubio je svoje sumještane, supružnike Anu Satler (71) i Antu Galića (77), u njihovoj obiteljskoj kući nakon što ih je opljačkao.

Bio je ovisnik o kocki, a paljenjem tijela htio je prikriti tragove zločina. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:35