StoryEditor
SLUČAJ ŠKRINJA

'Mjesec dana prije otkrića Jasmininog leša u škrinji, Smiljana mi je otvorila dušu, plakala je kao kišna godina, a tek danas mi jedan detalj bode oči'

Smiljana Srnec i Jasmina Dominić (gore); Smiljanu Srnec dovode na sud (dolje); pretres kuće obitelji Dominić nakon dojave o pronalasku leša (glavna fotografija)
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Od veljače 2019. definitivno nije lako prezivati se Srnec. Mišljenja su to mještana Palovca i okolice te susjeda, prijatelja i poznanika Srnecovih i Dominićevih s kojima smo pričali. Ono što “bode” u oči su tvrdnje nekolicine njih da je Smiljana Srnec, unazad deset godina koliko je poznaju, nekima govorila da je “kći jedinica”. Otprilike mjesec dana prije stravičnog otkrića škrinje u obiteljskoj kući Srnecovih u Palovcu u kojoj je, pretpostavlja se 2000. skriveno mrtvo tijelo ubijene Jasmine Dominić, njezina sestra Smiljana Srnec otvorila je dušu dobrim prijateljima.

- Našle smo se na kavi početkom godine dok su nam kćerkice bile na nogometnom treningu. Smiljana je plakala kao kišna godina rekavši da je mama Kata, koja je pred umirovljenjem i koja se vraća iz Njemačke u Palovec, maltretira i tjera na ulicu. Sve je navodno kulminiralo oko Božića kad im je došla u posjetu ili kad ju je zvala, ne sjećam se točno. Zbog toga je Smilja bila neutješna jer njezina mama navodno zeta ne podnosi. Suosjećala sam zbog te situacije s njom. Da je u pitanju svekrva s kojom se ne slaže, još bih mogla razumjeti, ali majka... Pa sam Smilju instinktivno pitala je li kćer jedinka? Znate što mi je rekla? 'Da, jesam. Jedinka sam.' Kad je isplivala u javnost užasna priča o škrinji, doznali smo da je imala sestru koju je očito prekrižila iz nekog razloga. No, mrtve se ne briše. I oni se broje, o njima se govori u perfektu, s poštovanjem - priča za Jutarnji list jedna od prijateljica uhićene Smiljane Srnec. Osumnjičena za ubojstvo svoje sestre Jasmine prije 19 godina pričala je još prijateljima, otkrivaju nam, da kad “mama Kata dođe iz Njemačke, njoj i djeci prvo kuha, pa tek onda Smiljin suprug Ivica smije jesti”.

- Stvarno zvuči suludo da je čovjek koji praktički jedini privređuje u toj kući, omražen i da, kako mi je rekla Smiljana, jede zadnji dok im je njezina mama u posjeti. Majka joj je navodno zaprijetila da do 1. srpnja moraju iseliti iz kuće jer da je ona želi prodati i njoj dati njezin dio da više s njima nema posla. Smiljana joj je, kako mi je rekla, ponudila da ona i muž otkupe kuću od majke, ali ona to ne želi čuti. Kukala je da gleda oglase, traži smještaj, da je na sto muka, da muž traži posao po Austriji ne bi li si povećali prihode. Smiljana se čak pojadala da je njezina najstarija kćer, koja inače radi skoro dvije godine u jednom staračkom domu, ali je na bolovanju već godinu i pol, s njom zahladila odnose, a s bakom pojačala kontakte - kaže nam još Smiljanina poznanica. Ni sama više ne zna u što da vjeruje od svega što joj je ikad, tijekom njihova poznanstva, Srnec ispričala. Prisjetila se, međutim, i jedne neobične epizode. Osim što im je svima Smiljana govorila da je čeka operacija kralježnice u Zagrebu na koju je trebala krajem prošle godine, no istu je odgodila po preporuci anesteziologa, tijekom jednog natjecanja u nogometu u zagrebačkoj Odri, Srnec se srušila na cesti.

- Hodalo nas je više ulicom, u grupicama. Bili smo s djecom, Smiljana je zastala iza. Najednom se srušila na pješačkom. Svi smo joj pritrčali u pomoć. I neki prolaznici. Zvala se Hitna. Ona je odjednom otvorila oči i rekla: 'Dobro mi je, bude mi dobro. Znam što mi je. Nije prvi put'. Dolazak Hitne smo otkazali, a ona se digla, otišla u kafić, naručila kavu i nastavila pušiti. Mi smo se svi prepali, no ne i ona. Kuću u kojoj je nađena škrinja, inače, nije doživljavala štićenom utvrdom. Nas prijatelje je zvala na kavu, a na škrinju nitko nije obraćao nikad pažnju - zaključuje poznanica osumnjičene.

Drugi Smiljanin prijatelj uvjerava nas da je “najteže biti zet Srnecovih”. O Davidu Balentu ima samo riječi hvale, ali mišljenja je “da mu je suživot u onakvom okruženju svojevrsna omča oko vrata zbog koje će doživotno biti obilježen kao nalaznik trupla u škrinji”.

- Mora da je između njega i najstarije kćeri Smiljane najveća ljubav ikad ispričana. Za njega vrijedi ona poslovica da je ljubav slijepa, jer teško da bi inače mladu osobu itko mogao više zadržati u toj kući nakon onakvog pronalaska. Samo da znate, Smiljaninu kćer uopće ne poznajem iako smo frendovi na Facebooku - zaključuje poznanik Srnecovih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 11:04