DRAMA U GOSPIĆU

Mlada Njemica ostavila dijete u zaključanom automobilu: ‘Klonulo je, spasili su ga građani‘

Policija upozorava građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje
policija, ilustracija
 Nikola Vilić/Cropix

Još jedan slučaj ostavljanja djeteta u vrućem automobilu dogodio se u nedjelju, ovoga puta u Gospiću, oko 15.50 sati kada su temperature u hladu dosezale 30-ak stupnjeva.

Srećom, prolaznici na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u automobilu njemačkih nacionalnih oznaka zapazili su zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti. Odmah su pozvali policiju, no do njihovog dolaska već su iz vozila izvadili dijete.

Na mjesto događaja pozvana je i hitna medicinska pomoć koja je nakon pružanja prve pomoći, zbog razvijenih simptoma toplinske iscrpljenosti prevezla dijete u gospićku bolnicu radi pružanja daljnje pomoći.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjom njemačkom državljankom, majkom djeteta, izvijestili su iz Policijske uprave ličko-senjske te upozorili građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

'Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina', ističu iz policije te napominju kako je vrlo važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu.

'Uvježbavanjem 'prisutnosti' izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo', savjetuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 02:48