NESREĆA U CENTRU GRADA

Mlada Riječanka s 1,21 promilom, pod okriljem noći i bez kacige, krenula u vožnju romobilom. Jako loše je završilo...

Iz PU primorsko-goranske kažu da je prevezena u KBC Rijeka gdje su joj dijagnosticirane teške tjelesne ozljede

Policija (ilustracija)

 Goran Mehkek/Cropix

Pijana i bez zaštitne kacige 30-godišnja Riječanka okuražila se noćas provozati gradskim ulicama na svom električnom romobilu. Nije, međutim, predvidjela da bi mogla i nastradati te umjesto kod kuće u vlastitom krevetu, završiti u bolnici pod budnim okom liječnika.

Mlada dama se, naime, nešto iza ponoći u četvrtak vozila kroz središte Rijeke na električnom romobilu. U krvi je imala 1,21 promil alkohola, a brzinu kretanja jurećeg dvokotačnog prijevoznog sredstva nije prilagodila osobinama i stanju ceste. Pa je prednjim kotačem udarila u uzdignuti ivičnjak nakon čega je pala na tlo zajedno sa romobilom. Iz PU primorsko-goranske kažu da je prevezena u KBC Rijeka gdje su joj dijagnosticirane teške tjelesne ozljede. Zanimljivo je da je policija u njezinu slučaju utvrdila još jedan prekršaj.

- Vozačica prije stupanja na kolnik ceste koju je namjeravala prijeći nije zaustavila električni romobil i gurala ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza te će biti sankcionirana na temelju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama - otkrili su iz riječke policije.

Budući da su električni romobili, kao i ostala prijevozna sredstva, sve prisutniji u prometu, vozače tih prometala policija podsjeća i upozorava na obvezu pridržavanja svih zakonskih odredbi kojima je regulirano njihovo sigurno sudjelovanje u prometu.

Naime, svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, kretati se mogu biciklističkim stazama i nogostupom, a ako ne postoje mogu se koristiti na dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50 km ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, i to krećući se što bliže desnom rubu kolnika.

Ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na jednom ili u oba uha, čime se umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Na romobilu se ne smije voziti više od jedne osobe, a u noći ili u vrijeme smanjene vidljivosti trebaju koristiti reflektirajući prsluk, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:36