HGSS U AKCIJI

Mlade penjače uhvatila snažna oluja i nevrijeme: Pogledajte kako su spašeni s opasnog Biokova

Mobilizirani su svi članovi makarske stanice ali i ekipa letača spašavatelja koja je u tom trenutku imala vježbu
Akcija spašavanja na Biokovu

Da je priroda nepredvidiva osjetilo je to na na vlastitoj koži četvero mladih iskusnih penjača zbog kojih je jučer tijekom popodneva organizirana opsežna akcija spašavanja na Biokovu.

Bilo je 15.43 h kada je na dežurni telefon makarskog HGSS-a stigao poziv u pomoć. Mladi hrvatski penjači zapeli su u penjačkom smjeru ispod biokovskog vrha Mali Šibenik jer ih je iznenada uhvatila snažna oluja i jako nevrijeme.

Odmah po dojavi, mobilizirani su svi članovi makarske stanice, ali i ekipa letača spašavatelja koja je u tom trenutku, zajedno s posadom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, imala vježbu.

image
Helikopterska akcija spašavanja na Biokovu 20.06.2020.
image
Helikopterska akcija spašavanja na Biokovu 20.06.2020.

U kontaktu s unesrećenima uspjeli su otkriti lokaciju na kojoj se nalaze pa je jedna ekipa spašavatelja išla zemaljskim putem, a druga zračnim i njih je helikopter HRZ-a iskrcao na vrhu Mali Šibenik odakle su za desetak minuta stigli do četvorice penjača u nevolji.

Njih su, otkrivaju iz HGSS-a, posebnim tehnikama za spašavanje, spustili u podnožje stijene, nakon čega je ekipa letača u dva naleta, zajedno s pripadnicima makarskog HGSS-a te posadom HRZ-a, spustila mlade penjače, koji su bili mokri i pothlađeni, na sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:02