PRAVOMOĆNO

MLADENU NALETILIĆU TUTI POTVRĐENA PRESUDA OD TRI I POL GODINE ZATVORA Jednom od pripadnika kažnjeničke bojne naredio da ubije privedenu osobu

 Damjan Tadic / CROPIX

Vrhovni sud RH potvrdio je u srijedu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je nekadašnji zapovjednik tzv. kažnjeničke bojne HVO-a Mladen Naletilić Tuta osuđen na tri i pol godine zatvora za poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. godine u Širokom Brijegu, dok je istovremeno oslobođen optužbe za poticanje na ubojstvo Roberta Nosića 1993. u Ljubuškom.

Na sjednici održanoj u siječnju, Vrhovni sud odbio je i žalbu optuženika i državnog odvjetništva te je prvostupanjska presuda protiv Naletilića postala pravomoćna.

Mladen Naletilić u Haagu je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u BiH te je pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine izrečene kazne. U Hrvatskoj ga je dočekao kazneni postupak za poticanje na spomenuta ubojstva.

Prema Vrhovnom sudu, Tuta je osuđen jer je: “1995. organizirao dovođenje nekoliko osoba u prostorije zapovjedništva paravojne postrojbe u BiH. Te osobe je zlostavljao zajedno s drugim pripadnicima postrojbe.

Potom je jednom od pripadnika te postrojbe rekao da ubije jednu osobu koja je privedena. Taj pripadnik je uzeo pištolj i ispalio hitac u glavu toj osobi, ali je život te osobe spašen.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 15:45