SMRT NA RADU

Mladi Stjepan preminuo nakon nevjerojatnog spleta nesretnih okolnosti, optuženi su njegovi šefovi

Tvrtka Netoptik nije uspostavila privremenu regulaciju prometa kako bi se promet sigurno odvijao i radovi nesmetano izvodili

Stjepan Bojko

 Andriy Popov/Panthermedia/Pr/Andriy Popov/panthermedia/pr

Brođanin Stjepan Bojko imao je samo 23 godine kad je njegovo srce prestalo kucati lanjskog 21. prosinca u bolnici. Mladić je, naime, dan ranije životno ugrožen dovezen u brodsku bolnicu nakon što je oko 11 sati u Sikirevcima na državnoj cesti D7, točnije na raskrižju Gajeve i Radićeve ulice, nastradao prilikom postavljanja optičke telekomunikacijske mreže.

Točnije, on je kao radnik tvrtke Netoptik koja prethodno nije poduzela sve potrebne mjere zaštite, u kobnom trenutku bez kacige na glavi prikopčavao jedan dio optičkog kabela na stup sa zapadne strane ceste, dok je drugi dio kabela ručno prenio preko ceste te se popeo aluminijskim ljestvama na drugi stup na sedam metara visine, na koji je trebalo prikopčati kabel. Pritom je iz neutvrđenog razloga došlo do propuštanja optičkog kabela u smjeru tla i to u trenutku dok nije bila osigurana privremena regulacija prometa s potrebnim prometnim znakovima. Pa je N.P., vozačica Škode Superb, dolazeći iz smjera Slavonskog Šamca, svojim vozilom naletjela na optički kabel te ga povukla nakon čega je isti, lančano, povukao za sobom i nesretnog Bojka koji je pao na kombi Renault Traffic te na završio na tlu. Mladić je zadobio višestruke prijelome, izljeve i ugruške kao i niz nagnječenja od kojih je, unatoč promptnoj liječničkoj intervenciji u OB Dr. Josip Benčević, preminuo sutradan u 8.20 sati.

Policija je provela očevid, tužiteljstvo je odradilo istragu povodom prijave Državnog inspektorata te je optužbom zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz nehaja obuhvatilo pokojnikove šefove - Miroslava K. (38) i Krunoslava M. (43) kao odgovorne osobe tvrtke Netoptik. Direktorima se stavlja na teret da nisu poduzeli sve potrebne radnje nakon zaključenja ugovora o poslovnoj suradnji s KF Telekomom oko postavljanja optike te su postupili protivno odredbi članka 62. Zakona o cestama, odredbi 44. st.1. Zakona o zaštiti na radu, te protivno nekoliko članaka Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada kao i Pravilnika o uporabi osobne zaštitne opreme.

I dok se Miroslav K. u tužiteljstvu branio šutnjom, Krunoslav M. je, među ostalim, napomenuo da je kolegu-direktora obavijestio 8. prosinca 2022. emailom da više neće biti direktor zbog poslovnih neslaganja s firmom. Od tad više nije dolazio na posao, vratio je i službeno vozilo kao i alate. No, tu ostavku putem emaila nije prihvatio Trgovački sud pa je istu ovjerio naknadno kod javnog bilježnika tako da je u vrijeme nesreće bio odgovorna osoba u tvrtki.

- Spornog dana nisam bio u firmi te dva tjedna nisam dolazio na posao. Stjepan Bojko je imao svu potrebnu opremu za zaštitu na radu. Imao je kacigu, ali ne znam je l‘ ju nosio tog dana. Išao je na osposobljavanje za rad i imao je, kao i svi radnici, obavezu nositi kacigu. Investitor je imao zahtjev da se svaki dan fotografiraju sa zaštitnom opremom. Mislim da smo dobili pisanu uputu i taj je dio vodio kolega Miroslav. Provjeravali smo da li se radnici pridržavaju sigurnosnih mjera. Svaki radnik, dok sam radio u firmi, zadužio je kompletnu zaštitnu opremu. Sporni događaj je bio tek drugi prelazak ceste koju je radila firma Netoptik. Prvi je bio u Gundincima gdje sam osobno bio i tamo smo osigurali mjesto rada uspornicima i prometnim znakovima za radove na cesti, s čunjevima i ogradama, a na sve su osobe još i zaustavljale promet. A kako je to bilo u Sikirevcima ne znam jer u firmi nisam od 8. prosinca bio – pravdao se drugooptuženi direktor Krunoslav M.

Krešimir F., zaposlenik KF Telekom prisjetio se kobnih trenutaka i užasa kojem je svjedočio. Zajedno je s Bojkom iz Netoptika montirao optički kabel. Obavili su sve pripreme, razmotali zračni kabel preko ceste te ga prvo postavili na jednu banderu i zatim razmotali preko ceste do druge bandere.

- Postavili smo teleskopske aluminijske ljestve na betonsku banderu na koju smo trebali povezati kabel. Provjerili smo stanje prometa, uvjerili se da nema kamiona i visokih vozila, pa je Stjepan uzeo kraj jednog kabela te se počeo uspinjati po ljestvama prema vrhu bandere. Ja sam pridržavao ljestve. U jednom trenutku je naišao crni auto, koji nije brzo išao, te je u tom trenu došlo do naglog popuštanja kabela na visinu od 30 cm kojeg je zahvatio tad taj automobil i povukao kabel a onda i Bojka s ljestava. Pao je na cestu te se podvukao pod dio kombija. Pritekao sam mu u pomoć, držao mu glavu u svojem krilu da ne dođe do ozljede kralježnice, brisao sam mu krv da ne ide u usta, puls je bio ubrzan i čekala se Hitna. Stjepan je na sebi imao zaštitni pojas, radnu odjeću i obuću, ali ne i kacigu – prisjetio se svjedok tragedije navodeći da na cesti nisu bili postavljeni znakovi upozorenja o radovima u tijeku.

Državni inspektorat je inspekcijskim nadzorom utvrdio niz propusta u primjeni mjera zaštite na radu. Pa tako tvrtka Netoptik nije uspostavila odgovarajuću privremenu regulaciju prometa kako bi se promet sigurno odvijao i radovi nesmetano izvodili. Također, tvrtka nije procijenila rizike za poslovanje niti su preminulom radniku dali sve potrebne obavijesti o zaštiti na radu na gradilištu i rizicima za sigurnost i zdravlje. Propust je i taj što je tvrtka dopustila radniku postavljanje optičke telekomunikacijske mreže iako isti nije ispunjavao posebne uvjete glede zdravstvenog stanja s obzirom da nije bio upućen na pregled specijalistu medicine rada, a Državni inspektorat je utvrdio i da obje tvrtke na tom privremenom gradilištu u Sikirevcima nisu, pak, osigurale radnicima za koriste zaštitnu kacigu iako su iste bili zadužili. Nitko od nadređenih toga dana, naime, na gradilištu nije bio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:07