SRUŠILA SE CESSNA

Mladi vozač Hitne poginuo u padu aviona: HGGS-ovci objavili potresne slike s terena

Pao je nedugo nakon polijetanja, a riječ je o Cessni, kazao nam je Marin Lukas, pročelnik HGSS stanice Zagreb

Srušena Cessna i unesrećeni

 /Hgss

NOVO 23:41 Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u padu Cessne poginuo je I.Đ. (1994.).


22:25 Iz ministarstva zdravstva stigla je izjava ministra Vilija Beroša. "Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem izražavam sućut obitelji poginule osobe, a ozlijeđenima želim brz i uspješan oporavak", izjavio je ministar zdravstva povodom pada sportskog zrakoplova u blizini Zagreba.

Sve službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska služba, civilna zaštita te HGSS) promptno su reagirale sukladno proceduri za operativno djelovanje sudionika sustava potrage i spašavanja u slučaju zrakoplovne nesreće.

Tri osobe, s procijenjenim lakšim ozljedama, vozilima hitne medicinske službe prevezene su u KBC Zagreb te KBC Sestre milosrdnice gdje su zbrinute i nisu životno ugrožene. Jedna je osoba, sa sumnjom na pretrpljenu ozljedu kralježnice, prevezena sukladno medicinskim indikacijama i protokolu helikopterom hitne medicinske službe u KB Dubrava.

Ova današnja nesreća pokazala je iznimnu brzu koordiniranu reakciju svih dionika te usklađenost operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja na kopnu tijekom provedbe ove akcije.

"Koordiniranom akcijom hitnih medicinskih službi i zdravstvenih ustanova u Zagrebu, te visokim stupnjem angažiranosti i profesionalnosti, pravodobno su zbrinuti pacijenti ozlijeđeni u današnjem padu sportskog zrakoplova. Zahvala svim službama, a posebno hvala svima u javnozdravstvenom sustavu koji su i ovom prigodom pokazali visok stupanj profesionalnosti u spašavanju života naših građana", zaključio je Beroš.


21:07 Kako javlja RTL, u avionskoj nesreći kod Zagreba poginuo je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića, prenosi Danas.hr.


Ministar obrane Ivan Anušić na pitanje Jutarnjeg je li sve vezano uz nesreću proglašeno vojnom tajnom, kao što su neki mediji navodili, kratko je putem poruke odgovorio da ‘nije‘.


20:50 HGSS je objavio fotografije pružanja pomoći ozlijeđenom u padu zrakoplova na mjestu događaja te su na Facebooku opisali tijek događanja.

"Danas, 25. svibnja 2024., došlo je do pada zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik. Prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Na temelju te dojave, na teren su odmah upućeno 25 HGSS-ovaca s 6 vozila iz Stanica Zagreb, Samobor i Karlovac. Zajedno s vatrogascima, djelatnicima MUP-a i HMS", navode u HGSS-u.

Ekipa HGSS Stanica Samobor stigla je na teren u 17:18 sati. Na lokaciji su, kako se navodi, bili prisutni policija, vatrogasci DVD-a Stupnik i djelatnici hitne pomoći, a zrakoplov je, kako kažu, pronađen na lokaciji Stupnički Obrež, ulica Micani u šumi.

"HGSS je zajedno s djelatnicima hitne medicinske pomoći sudjelovao u trijaži ozlijeđenih, pružanju prve pomoći i pripremi unesrećenih za transport. Na lokaciji su pronađene četiri ozlijeđene osobe i jedna smrtno stradala osoba. Zajedničkim snagama svih službi, unesrećeni su transportirani do vozila hitne medicinske službe (HMS). Na intervenciji su još sudjelovali helikopter HMS-a i helikopter MUP-a".

image

HGSS objavio fotografije pružanja pomoći stradalima

/Hgss
image

HGSS objavio fotografije pružanja pomoći stradalima

/Hgss
image

HGSS objavio fotografije pružanja pomoći stradalima

/Hgss
image

HGSS objavio fotografije pružanja pomoći stradalima

/Hgss
image

HGSS objavio fotografije pružanja pomoći stradalima

/Hgss
image

HGSS objavio fotografije pružanja pomoći stradalima

/Hgss
image

HGSS objavio fotografije pružanja pomoći stradalima

/Hgss

Zajedničkim radom službi, kako ističu, omogućeno je brzo pružanje pomoći unesrećenima i njihov brzi transport do najbližih medicinskih ustanova.

"HGSS izražava sućut obitelji poginulog. Ovaj događaj podsjetnik je na važnost koordiniranog djelovanja svih službi u kriznim situacijama. Ovakvi scenariji redovito se uvježbavaju kako bi HGSS, kao i ostale žurne službe, bili spremni za ovakve i slične intervencije", stoji u objavi.


20:18 Cijeli je slučaj u vezi pada aviona na kraju proglašen vojnom tajnom, kako pišu 24 sata. Detalji zašto je tako, nisu poznati. Moguće je da je to područje pod vojnom nadležnošću jer se blizu nalazi vojarna i područje za vojni nadzor, piše list.


20:12 Jedna od ozlijeđenih u padu zrakoplova kraj Zagreba je Veselka Klobučarić-Pirc, predsjednica padobranskog kluba Croatia i viceprvakinja Europe u skokovima na cilj, javlja 24 sata.


20:07 HGSS-ovac Pavelić Damir bio je među prvima na mjestu pada zrakoplova, prenosi Danas.hr.

"Nismo isprva znali gdje je zrakoplov pao, pa smo počeli pretraživati teren. U međuvremenu smo dobili točne koordinate i uputili se tamo. To je ravničarska gusta šuma. Avion je propao kroz krošnje i bilo ga je teško uočiti iz zraka. Prilično je uništen, okrnenuo se naopačke. Naše su kolege već zbrinjavale unesrećene koji su stigli prije nas. Srećom, nisu bili teško ozlijeđeni, više su pretrpjeli udarce, traume i šok. Potom je krenuo transport unesrećenih. Zbog šumovitog terena morali smo ih nositi u nosilima i transportirati do hitne", rekao je Pavelić. Dodao je da teren za HGSS-ovce i nije bilo toliko zahtjevan jer je ravan".


20:00 N1 televizija neslužbeno doznaje da je poginuo instruktor padobranstva.


19:57 Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk je od pilota koji je sudjelovao u potrazi doznao da se pilot ubrzo nakon pada javio potražnom timu i rekao da mu je pri uzlijetanju otkazao motor aviona Cessna 182, javlja Dnevnik.hr.


19:53 Koordinirano se zbrinjavalo ozlijeđene putnike u više zdravstvenih ustanova. Na Rebro zaprimljena je jedna osoba s izoliranom traumom glave, ali je klinička slika dobra, kazali su za Jutarnji iz KBC-a Zagreb.

Darko Perović, voditelj Odjela za spinalnu kirurgiju u KB Dubrava, oglasio se o ženi za koju se sumnjalo da je riječ o ozljedi kralježnice. Potvrdio je za Jutarnji da je zaprimljena ženska osoba i da je učinjena kompletna obrada. Ustanovljeno je da nema nikakvih lomova i ozljeda organa, već je u pitanju trzajna ozljeda vrata i istegnuće ligamenta koljena. Iz predostrožnosti će prenoćiti na odjelu intenzivne njege.

Još dvije lakše ozlijeđene osobe nalaze se u KBC Sestre milosrdnice na obradi.


19:46 - Jedna je osoba smrtno stradala, a četiri su putnika ozlijeđene u padu sportskog zrakoplova u šumi južno od Kerestinca, u blizini Zagreba. Ustanovljeno je kako je riječ o avionu zrakoplova tipa Cessna 18.

- Iz tog sam zrakoplova skakao padobranom prije tjedan dana i sve je bilo u redu. On ima mađarske oznake. Čuo sam za pad i da je poginula jedna osoba, a više njih ozlijeđeno. To je zasad sve što znam i nemam predodžbu što je moglo poći po zlu i zbog čega se srušio. Riječ je o zrakoplovu koji je prilagođen za iskakanje padobranaca i ima i stepenicu za iskakanje - rekao nam je iskusni padobranac koji je iskakao nedavno iz tog istog zrakoplova. Kompanija koja je vlasnik zrakoplova registirana je na adresi u Budimpešti.

Kad je prije tri godine zrakoplov iste oznake pao kod Poreča istragu su vodili samo hrvatski stručnjaci.


19:44 Sve žurne službe su se povukle s terena, a stvar preuzima Agencija za istragu zrakoplovnih nesreća, javio je HRT. Marko Rakovac iz HGSS-a kazao je za HRT kako je u roku od dva sata cijela operacija bila završena.

"Mogu potvrditi, da kad smo dobili dojavu u 16:15, u 17:30 su naše ekipa, ali i ostale službe bile kod zrakoplova i počele zbrinjavati unesrećene osobe. Taj teren je šumovit i bilo je teško locirati mjesto gdje se nalazi avion, kazao je. "Ekipe su brzo pronašle mjesto nesreće dok se formirao stožer".

Nije mogao potvrditi informaciju kako je jedan od unesrećenih pozvao pomoć. "U ovom trenutku to ne mogu potvrditi. Međutim, čim je došla dojava, mi smo znali da se radi o osobama koje su žive i da je jedna osoba preminula. Stoga je vjerojatno netko od njih pozvao pomoć i to je bio dobar znak da ih pronađemo i spriječimo daljnje pogoršanje situacije", dodao je.


19:43 Policija je ogradila sve pristupne ceste, rekla je prilikom javljanja iz Stupnika novinarka HRT-a Mateja Ribičić, koja je izvijestila o još nekim detaljima akcije spašavanja.

"Helikopter je vrlo dugo kružio, nekakvih sat i pol prije nego su locirali mjesto gdje je pao zrakoplov", istaknula je. "Neslužbeno smo doznali da je jedna osoba nekako uspjela izaći iz zrakoplova, pozvati pomoć i ta osoba je pomogla u lociranju helikoptera", rekla je.

N1 također javlja kako se neslužbeno doznaje da je jedan od članova posade palog aviona došao do zračne luke i zatražio pomoć.

Što se tiče tehničkih obilježja, objasnila je kako "Cessna 182 može zaprimiti pet osoba".


19:41 Marin Lukas, pročelnik, HGSS-ove Stanice u Zagreb, kazao je za HRT kako se radi o zrakoplovu koji je služio za transport padobranaca na padobranske skokove.

"Radi se o padu zrakoplova koji je služio za transport padobranaca na padobranske skokove u zrakoplovu se nalazilo pet osoba, od čega je jedna osoba smrtno stradala, tri osobe su ozlijeđene, a jedna osoba nije ozlijeđena, trenutno je u tijeku transport ozlijeđenih osoba, koji se radi u suradnji sa drugim žurnim službama na području grada Zagreba iz neurbanog područja do mjesta gdje će ekipe hitne medicinske pomoći preuzeti transport. Znači, tri osobe su trenutno u transportu", rekao je Lukas.


19:21 - Kako Jutarnji neslužbeno doznaje od izvora u Vladi, među putnicima Cessne bio je i jedan pripadnik Oružanih snaga RH. Riječ je o vojniku koji se privatno bavi padobranstvom, a on je među ozlijeđenima.


19:12 U Dubravu je došla ženska osoba u dobi od 68, u tijeku je obrada.


18:50 Na mjesto događaja došli su premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Došli smo ovdje na mjesto nesreće pada zrakoplova u kojem je bilo petero osoba. Prema informacijama policije, prema informacijama HGSS-a, Civilne zaštite i medicinske službe, na žalost jedna osoba je preminula, a ostalima se ukazuje pomoć. Želim zahvaliti na zaista promptnoj reakciji i Civilnoj zaštiti i vatrogascima i policiji i medicinskoj skrbi koja je došla ovdje, uključivši i helikoptersku skrb. Tako da su četiri osobe koje su ozlijeđene sve zbrinute i prema prvim saznanjima nisu životno ugrožene. To je u ovom trenutku sve što znamo, više od toga ne znamo. Bili smo svi u autima kada se ovo događalo, kada je ministar Božinović mene obavijestio pa smo odmah došli direktno ovdje da vidimo što se događa jer nismo u tom trenutku imali saznanja kakvi su razmjeri ove nesreće. Trenutno su i predstavnici Agencije za istraživanje nesreća u zrakoplovnom, željezničkom i pomorskom prometu također već na licu mjesta pa će i oni zasigurno imati svoje izvješće o uzrocima ove nesreće", rekao je Plenković.

Na pitanje jesu li stradali vojne osobe, s obzirom da su se takve informacije pojavile, Plenković je rekao: "Ne znam, ja nemam nikakvih drugih informacija osim ovih. Prema onom što mi u ovom trenutku znamo, sve osobe su hrvatski državljani".

Ministar Beroš je izvijestio da su tri osobe lakše ozlijeđene. "Jedna osoba ima težu ozlijedu, ozlijedila je kralježnicu, ona je helikopterom odvedena u KB Dubrava. Ostale osobe su išle kolima".

image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković

Marko Todorov/Cropix
image

Davor Božinović

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix

18:20 O zrakoplovnoj nesreći kod Ježdovca oglasilo se na Facebooku Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, koje je izvijestilo da je avion pronađen, da je u njemu u trenutku pada bilo pet osoba, a ne četiri, kako su govorile ranije informacije, te su potvrdili da je jedna osoba poginula.

Kako su izvijestili, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je danas u 15:47 sati dojavu o padu zrakoplova tipa Cessna 182 na području Stupnika te su odmah o padu obavijestili hitne službe.

"Na teren su upućeni pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb, policija, hitna medicinska pomoć, HGSS Samobor i Zagreb te vatrogasci", navodi se u izvještaju.

"Na letu je bilo registrirano pet putnika. Jedna osoba je smrtno stradala, četiri osobe su ozlijeđene te se radi na trijaži ozljeda i organizaciji transporta", izvijestili su iz Civilne zaštite.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš dolaze na mjesto nesreće

Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

18:01 Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje od izvora upoznatog sa stanjem na terenu, jedna osoba je poginula, dok su tri ozlijeđene. Također, kako neslužbeno doznajemo iz KB Dubrave, helikopter u kojemu je osoba s teško ozlijeđenom kralježnicom na putu je prema bolnici, gdje se priprema sala za operaciju. Pretpostavlja se da su i ostale dvije ozlijeđene osobe također u helikopteru. Doznajemo i da se KBC Zagreb priprema za dolazak druge teško ozlijeđene osobe.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

17:47 Pristižu prve fotografije s područja na kojem je pao zrakoplov u kojem su bile četiri osobe. Kako doznajemo, avion se srušio južno od Kampusa Rimac.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image

U tijeku je akcija spašavanja

Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

17:40 - U 15:51 sati zaprimljena je dojava o padu maneg sportskog zrakoplova u šumi južno od Kerestinca. Policijski službenici izlaskom na teren potvrdili su točnost dojave. Ukazuje se pomoć unesrećenima, mjesto događaja je osigurano - javljaju iz MUP-a.


17:38 - Neslužbeno se doznaje kako su tri osobe preživjele, dok je jedna osoba preminula, javljaju 24sata.


17:31 - Ovo je navodno područje gdje se srušila Cessna - tu je i šumoviti predio kraj Kerestinca.

image

Područje pada zrakoplova


17:30 - Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o sportskom zrakoplovu mađarskih oznaka i u tijeku je potraga za osobama koje su bile u zrakoplovu.

- Na terenu je 15-ak pripadnika naše Stanice gorske službe spašavanja i pristiže još pripadnika. Na području Kerestinca su locirane osobe i naši pripadnici, vatrogasci i mještani, kao i hitne službe na putu su prema tom mjestu - rekao nam je Nikola Tot, pročelnik samoborske stanice HGSS-a.


17:19 - Na Fligth radaru vidi se policijski helikopter kako kruži iznad mejsta pada zrakopova u potrazi za unesrećenima.

image

Policijski helikopter u potrazi za unesrećenima

/Flight Radar

16:35 - Kraj Zagreba se u subotu poslijepodne srušio zrakoplov. Kako se neslužbeno doznaje, u njemu su bila četiri člana posade. Zrakoplov se srušio u Ježdovcu, kod civilnog aerodroma.

Kako saznaje Jutarnji, vatrogasci i Hitna pomoć došli su na mjesto događaja, a tu su i HGSS stanice Zagreb i Samobor.

Doznajemo kako je zrakoplov koji je služio za padobranske skokove lociran, a trenutno se pristupa unesrećenima.

- Pao je nedugo nakon polijetanja, a riječ je o Cessni - kazao je za Jutarnji Marin Lukas, pročelnik HGSS stanice Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 10:56