UNOSAN 'BIZNIS'

MLADI ZADRANIN MAMIO OŽENJENE MUŠKARCE 'CURICAMA' PA IH UCJENJIVAO 'Slikan si i snimljen, imaš dva uvjeta od kojih ćeš izabrati jedan. OK?'

Ilustracija
 HANZA MEDIA

Mladi pomorski nautičar, 24-godišnji Zadranin, koji je ucjenjivao oženjene muškarce mameći ih nadimkom "zadarcurica", na Općinskom sudu u Zadru proglašen je krivim za kazneno djelo iznude.

Optužnicom se teretio da je tijekom ožujka u Zadru, u nakani da se protupravno okoristi, na internetskom portalu smokva.com otvorio profil pod nadimkom "zadarcurica" s IP adrese koja pripada ženi kod koje je boravio, te je 7. ožujka objavio oglas "samo oženjeni".

Na tu je njegovu "ponudu" 8. ožujka nasjeo Zadranin koji je dogovorio susret sa "zadarcuricom" na predjelu Bokanjca. No kada se istog dana, oko 11 sati, pojavio na dogovorenom mjestu, 24-godišnjak mu je na mail poslao poruku sadržaja: "Ovako. slikan si i snimljen. ti, auto. i sve. s pomoću tablice ćemo doći do tebe i tvojih koji će saznati sa čime se baviš. evo za početak ove slike da vidiš da se ne zezamo. imaš dva uvjeta od kojih ćeš izabrati jedan. Ok?"

Potom mu je poslao i poruku sljedećeg sadržaja: "Imaš vremena do 14,15 za odgovor inače sve ide na Internet i do tvojih bližnjih", te: "donijet ćeš ih tamo točno gdje ti mi kažemo i ostaviti ih. imaš rok od 20 minuta 1000 HRK", najavljujući mu time da će ga javno osramotiti ako ne plati, piše Slobodna Dalmacija.

Kada je prestrašeni Zadranin, u uvjerenju da će ovaj to stvarno učiniti, odgovorio da nema toliko novca, ali da pristaje dati 600 kuna, 24-godišnjak je na to pristao zatraživši od njega da dođe ispred Trgovačkog centra Supernova. Kada je ovaj u 18.50 došao na traženo mjesto, porukom mu je dao uputu da ostavi novac u vrećici na parkiralištu u lopati bagera, pri tome mu stalno naređujući vrijeme i način kako će postupati. Zadranin je zatim u PVC vrećici ostavio 600 kuna na traženo mjesto, te se udaljio.

No u preuzimanju novca, 24-godišnjaka je zatekao policijski službenik koji ga je upozorio da stane. No, mladić je pobjegao je s mjesta događaja odbacivši vreću s novcem na pješačkom otoku. Ubrzo je i uhićen, te osuđen na kaznu zatvora od deset mjeseci koja mu je potom zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 600 sati.

– Sud navedenu kaznenopravnu sankciju smatra u cijelosti primjerenom kako osobi optuženika, tako i njegovoj krivnji i težini kaznenog djela, te smatra da će se i samom prijetnjom kaznom zatvora, a bez izvršenja istoga, izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja te omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo – naveo je sudac Tomislav Šimić u obrazloženju nepravomoćne presude.

Još 2015. godine 24-godišnjak je zbog kaznenog djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka na Županijskom sudu u Zadru osuđen na uvjetnu kaznu zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 14:39