ZAPALIO KROVIŠTE

Mladić (18) osumnjičen da je izazvao požar na kuli frankopanskog grada Novigrada na Dobri, šteta je 860.000 kn

Mladić je najprije neovlašteno ušao u zaključani prostor i potom opuškom izazvao požar na drvenom krovištu

Vatrogasci gase požar na kulama starog frankopanskog grada

 Robert Fajt/Cropix

Neimenovanog mladića (18) se sumnjiči da je 15. ožujka odbačenim užarenim opuškom cigarete izazvao požar starog grada Novigrada na Dobri i time prouzročio na dva drvena krovištu materijalnu štetu veću od 860.000 kuna, priopćeno je u srijedu iz karlovačke Policijske uprave.

"Mladić je najprije neovlašteno ušao u zaključani prostor i potom opuškom izazvao požar na drvenom krovištu jugozapadne kule, stoji u priopćenju uz dodatno pojašnjenje da je "potom zbog jakog vjetra došlo do prijenosa vatre na drvenu konstrukciju krovišta sjeveroistočne kule“.

image

Vatrogasci gase požar na kulama starog frankopanskog grada

Robert Fajt/Cropix

Prijava se odnosi na "teška kaznena djela protiv opće sigurnosti“ u vezi s kaznenim djelom "dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“.

Iz karlovačke PU su prije mjesec dana izvijestili da vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" smatraju vjerojatnim da je do požara došlo "uslijed mogućeg kvara na električnim instalacijama“, ali da "s ciljem točnog uzroka nastanka požara slijedi daljnje kriminalističko istraživanje i vještačenje izuzetog materijala".

Kriminalističkim istraživanjem i vještačenjem utvrđeno je da kvar nije bio uzrok, nego vatra s opuška cigarete.

image

Vatrogasci gase požar na kulama starog frankopanskog grada

Robert Fajt/Cropix

Stari grad Novigrad na Dobri je kulturna baština, upisana u nacionalni Registar zaštićenih kulturnih dobara, a županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i načelnik Općine Netretić Marijan Peretić prošlog su mjeseca najavili da će „učiniti sve da se krovišta obnove do ljeta“.

Županica je također tada izrazila žaljenje što to neće biti moguće učiniti do 21. travnja i WRC Croatia Rallyja, jer je ta lokacija krasila mnoga televizijska i druga javljanja s prošlogodišnjeg relija, ali je svejedno na toj lokaciji (ovog vikenda) jedna od šest "fan zona" WRC-a.

image

Vatrogasci gase požar na kulama starog frankopanskog grada

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:38