BEZ VOZAČKE

Mladić (19) u golfu bježao policiji, nakon uhićenja sve priznao: ‘Znate, imao sam neugodno iskustvo s policijom...‘

Golfom se popeo na savski nasip i spustio na zelenu površinu te se pješice udaljio

Policija (ilustracija)

 /Profimedia

Portal Danica.hr donosi priču o mladiću Josipu (19) koji je bježao policijskoj potjeri u svojem golfu četvorki srebrne boje, ali je na kraju ipak pronađen izveden pred lice pravde.

Prema ovotjednoj presudi, Josip je u lipnju nešto iza ponoći u mjestu Velika Mlaka kod Velike Gorice kao recidivist upravljao golfom, a kretao se kolnikom Zagrebačke ceste. Kad su mu policijski službenici u automobilu dali svjetlosne signale da zaustavi vozilo, on se na njih oglušio te nastavio vožnju.

Vozio je kolnikom Zagrebačke ceste, Velikopoljskom, Velikomlačkom, Ulicom Svete Barbare, Antuna Grahovara, Nikole Tesle, Karla Weingartnera, Ivana Gorana Kovačića te Zamlačkom ulicom sve do mjesta Mičevec gdje je nastavio vožnju Ulicom put svetog Benedikta.

“Nakon toga je skrenuo na makadamski put u Sajmišnu ulicu u smjeru Domovinskog mosta gdje se na udaljenosti oko 500 metara od istoga golfom popeo na savski nasip i spustio na zelenu površinu te se pješice od vozila udaljio u nepoznatom smjeru”, navodi se u presudi.

Policija je ustanovila kako mlađahni Josip te noći nije koristio sigurnosni pojas, a utvrđeno je i kako je upravljao motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje. Dakle, bez položenog vozačkog ispita. Josip je nakon uhićenja sve priznao i objasnio zašto je bježao.

“Oko ponoći sam zamijetio policijsko vozilo na kojem se upalilo plavo svjetlo. S obzirom da sam ranije imao vrlo neugodno iskustvo kad su me policajci zaustavljali i odvodili na zadržavanje, od tog su mi događaja ostale traume.

Zato sam se te noći uplašio da se ne bi ponovilo nešto slično pa sam nastavio voziti, popeo sam se na savski nasip i spustio na zelenu površinu, a zatim ostavio vozilo i udaljio se u svom smjeru. Da, nisam imao položen vozački ispit i nisam bio vezan. Žao mi je, obećavam da se neće ponoviti”, skrušeno je govorio Josip.

Sudac ga je proglasio krivim i kaznio s ukupno 1400 eura te mora platiti 70 eura troškova. Dobio je i zabranu upravljanja motornim vozilima na 9 mjeseci, kad položi vozački.

Kao olakotne okolnosti sudac mu je uzeo “priznanje počinjenja prekršaja, žaljenje i kajanje zbog počinjenih prekršaja, obećanje da će ubuduće paziti kako do sličnih prekršaja ne bi dolazilo te okolnost da počinjenim prekršajima nisu nastale štetne posljedice”.

“Stoga je sudac za počinjene prekršaje, umjesto kazni u propisanim iznosima, okrivljeniku izrekao kazne ispod propisanih posebnih minimuma kazni, jer smatra da se svrha kažnjavanja može postići i blažim kaznama od najmanje propisanih”, zaključuje se u nepravomoćnoj presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:54