TRAGEDIJA U NAŠICAMA

Mladić iz Slavonije umro nakon uboda stršljena: U KBC Osijek dovezen u teškom stanju, nije mu bilo spasa

Nesretni muškarac bio je mlađe životne dobi, obiteljski čovjek s djecom. U šumi je bio na radnom zadatku.
KBC Osijek
 Cropix, Profimedia

Nesretni muškarac, kojega je u četvrtak ubo stršljen u šumi na našičkom području zbog čega je odmah bio hospitaliziran s teškim posljedicama u osječkom Kliničkom bolničkom centru, preminuo je u KBC-u Osijek od posljedica uboda, javlja Glas Slavonije.

Pacijent je odmah nakon nesreće dovezen u KBC Osijek i odmah je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju. Stanje pacijenta po dolasku, kako piše Glas Slavonije, bilo je izuzetno teško, a nesretni muškarac bio je mlađe životne dobi, obiteljski čovjek s djecom. U šumi je bio na radnom zadatku.

Stršljen je vrlo opasan kukac, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebice u šumu.

Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.

- Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć - upozorila je dr. Prus za Glas Slavonije.

Loše je, kaže, što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naša sugovornica naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda.

Dodajmo i to da je muškarac kojeg je ubo stršljen na području Našica do zaključenja ovog tiskanog izdanja Glasa Slavonije bio na uređajima za održavanje života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:45