POGINUO RADNIK HAC-a

Mladić koji se očevim BMW-om zabio u naplatne kućice par sati ranije imao je posla s policijom

Luka P. (21) zabio se u HAC-ov objekt u kojem je na mjestu poginuo 54-godišnji djelatnik HAC-a
 JVP Velika Gorica

Luka P. (21), vozač koji se očevim BMW-om u subotu 23. siječnja u 5.30 sati zabio u HAC-ov objekt na autocesti A11 kod naplatnih kućica Mraclin, u kojem je na mjestu poginuo 54-godišnji djelatnik Hrvatskih autocesta D. B., iste je noći, samo nekoliko sati prije užasne nesreće, imao je bliski susret s policijom na Petrolovoj benzinskoj postaji u Velikoj Gorici.

"Možemo potvrditi da su policijski službenici Policijske postaje Velika Gorica dana 23. siječnja 2021. godine na prostoru benzinske postaje u Velikoj Gorici primjenjivali policijske ovlasti prema osobi koja je kasnije u svojstvu vozača sudjelovala u prometnoj nesreći koju navodite u svojem upitu. U trenutku primjene policijskih ovlasti na prostoru benzinske postaje, osoba nije bila u svojstvu sudionika u prometu na cestama, dakle nije upravljala niti se nalazila u motornom vozilu te ju policijski službenici nisu zatekli u konzumaciji alkoholnih pića", odgovorili su na naš upit iz PU zagrebačke.

Jedna verzija priče

Pitali smo ih i koliko je alkohola u krvi vozača utvrđeno, no za to su nas uputili na Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, koje je nadležno za postupak. Uputili smo upit, ali odgovor nismo dobili u traženom roku.

Kako smo neslužbeno doznali, upravo je Luka P. bio taj koji je tražio intervenciju policije zbog toga što je bio napadnut od nekog mladića. To je njegova verzija priče, pa smo ponovo kontaktirali PU zagrebačku s pitanjem hoće li se provjeravati njegovi navodi, ali ni na taj upit nismo dobili odgovor. Budući da je Luka P. i dalje na bolničkom liječenju jer se oporavlja od teških ozljeda, policija s njim još nije obavila razgovor niti je ispitan o okolnostima nesreće, što nam je potvrdio i odvjetnik Berislav Živković, kojeg je angažirala mladićeva obitelj.

Napad na crpki

Petrolova benzinska crpka na kojoj se dogodio navodni napad na Luku P. na ulazu je u Veliku Goricu iz smjera Siska. Tvrdnje o navodnom napadu i pozivu Luke P. policiji vrlo su lako provjerljive. Prije svega, policija bi o tim okolnostima mogla ispitati djelatnike crpke koji su te noći bili u službi i ako su zamijetili kakav napad ili sukob na crpki ili su bili svjedoci nečega takvog.

image
U nesreći je na mjestu poginuo 54-godišnji djelatnik HAC-a
Goran Mehkek/Cropix

Nadalje, sve benzinske crpke imaju videonadzor i pregledom snimki moglo bi se utvrditi jesu li u perimetru nadzornih kamera vidljivi kakav sukob ili njegovi sudionici. I policija, s obzirom na to da informacijski sustav bilježi sve pozive, pa čak i sa sakrivenih brojeva, može vrlo lako utvrditi je li Luka P. tijekom noći s mobitela kojim se koristi zvao broj 192 ili neki broj žurnih službi.

Budući da se pozivi snimaju, može se rekonstruirati i njihov sadržaj te utvrditi tko je od policajaca poslan na intervenciju.

Neuobičajena ruta

Policajci su, pak, o svakoj intervenciji dužni sastaviti izvješće ili u svoj dnevnik rada nakon primopredaje smjene upisati što su radili tijekom noći. Iz odgovora PU zagrebačke nije opisano koje su ovlasti policajci primjenjivali, ali najvjerojatnije se radi o legitimiranju. Jesu li tom prilikom utvrdili i da je Luka P. na crpki s vozilom i pod utjecajem alkohola?

Ako je bio pod utjecajem alkohola, možda su trebali uočiti da će njime teško takav upravljati. Podsjećamo, na dan nesreće neslužbena je informacija glasila da je vozač imao 1,8 promila alkohola u krvi. Gdje se Luka P. zaputio nakon što je bio na benzinskoj crpki, zna samo on. Njegova ruta te je večeri bila neuobičajena.

image
"U trenutku primjene policijskih ovlasti na prostoru benzinske postaje osoba nije bila u svojstvu sudionika u prometu", rekli su iz PU zagrebačke
Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je bio kod prijatelja u Lekeniku, gdje su zajedno pili, nastavio je prema Zagrebu, ali stao je na crpki u Velikoj Gorici. U 5.30 vraćao se prema Lekeniku, a rampe na naplatnim kućicama bile su podignute. Umjesto da prođe kroz njih, zbog velike brzine BMW kojim je upravljao zabio se u HAC-ov objekt pokraj naplatnih kućica, "uletio" u prostoriju u kojoj je bio zaposlenik D. B. (54) i na mjestu ga usmrtio te se zaustavio nakon što je probio još dva pregradna zida.

Automobil je uništen, a vatrogasci i Hitna pomoć iz vozila su ga izvukli teško ozlijeđenog i on je još u bolnici. Hoće li protek vremena uništiti i eventualne dokaze o navodnom sukobu na benzinskoj crpki na Velikoj Gorici?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:18