KAZNA ZA STRAŠNU NESREĆU

Mladić koji se očevim BMW-om zabio u naplatnu kućicu i ubio radnika HAC-a: ‘Što sam pio? Ne znam...‘

Visoki kazneni sud RH izrekao je Luki Puškariću (22) pravomoćnu presudu

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin i Luka P. u sudnici

 Goran Mehkek/Cropix

Zbog užasa na naplatnoj postaji Mraclin na autocesti A11 Sisak-Zagreb kada je sa 1,57 promila pritisnuo BMW-ovu papučicu gasa do 193 km/h pa je život izgubio djelatnik HAC-a Dejan B. koji se nalazio na radnom mjestu unutar objekta, šest godina će provesti iza rešetaka Luka Puškarić (22).

Visoki kazneni sud RH potvrdio je djelomično prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici točnije potvrdio je visinu kazne, ali je preinačio duljinu sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima sa tri na pet godina koja počinje teći nakon što robiju odsluži. Puškariću je ujedno iz džepa ‘izbijeno‘ i 1746 eura za sudske troškove te se već nalazi na odsluženju kazne.

Tužiteljstvo i obrana su se žalili na inicijalnih šest godina sankcije, a tužitelj i na visinu izrečene mjere.

"S obzirom na doista visok stupanj alkoholiziranosti optuženika koji upravlja vozilom u prometu te da, osim toga krši još dvije odredbe blanketnog propisa, u pravu je prvostupanjski sud kad zaključuje da je optuženika kao vozača potrebno isključiti iz cestovnog prometa jer postoji realna opasnost da će ponovno ugroziti sigurnost prometa. A kako bi se izbjegla stanja koja ubuduće mogu poticajno djelovati na ponavljanje sličnih kaznenih djela, optuženiku je potrebno zabraniti upravljanje motornim vozilima B kategorije pet godina", zaključio je Visoki kazneni sud preinačivši u tom dijelu presudu. Vezano, pak, za visinu kazne u trajanju od šest godina VKS smatra da će takva kazna dostatno utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja. Ujedno su i stava da sadrži "dostatnu količinu društvene osude za zlo koje je počinjenjem djela nanio obitelji oštećenika te društvu u cjelini".

Inače, kao olakotne okolnosti Puškariću je sud uzeo u obzir korektno držanje pred sudom i priznanje djela, kao i činjenice da je mlađe životne dobi te da je i sam pretrpio teške ozljede u nesreći. Otegotno mu je to što je vozio brzinom pet puta većom od dopuštene i to pod utjecajem alkohola ali i podatak da je do sada tri puta činio prekršaje u prometu padajući alkotest pa je kazne plaćao na licu mjesta.

Prema optužnici, 23. siječnja 2021. u 5,25 sati Puškarić je po autocesti A11, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, vozio s 1,57 promila alkohola u krvi očev BMW sisačkih oznaka te je dolaskom do 11. kilometra pred naplatnom postajom Mraclin, a na kojoj je prolaz vozila bio bez naplate nakon razornog petrinjskog potresa, ignorirao znak ograničenja brzine od 40 km/h. Usprkos postavljenom i prometnom znaku "obavezno obilaženje s lijeve strane", vozeći se brzinom od 193 km/h, skrenuo je udesno između signalnih stožaca i prošao na zatvorenu prometnu traku namijenjenu vozilima s elektroničkom naplatom cestarine. Vožnju je nastavio dalje prešavši na polje za usmjeravanje prometa koje razdvaja taj trak od onoga za izvanredni prijevoz pa je kotačima i podvozjem BMW-a naletio na rubnjak nogostupa. Zatim je naletio na meki teren prekriven niskim raslinjem da bi prednjim lijevim kotačem udario u betonsko postolje metalnih držača zastava. Tom je prilikom došlo do podizanja auta do nogostupa sa sjeverne strane upravne zgrade gdje je prednjim dijelom probio zid ušavši u nadzornu sobu u kojoj je sjedio zaposlenik HAC-a Dejan B.

Tijelo nesretnog čovjeka odbačeno je na dovratnik vrata, dok je auto probio još jedan zid s prostorijom za skladištenje robe. Uslijed tog dar-mara, došlo je do urušavanja zida, a vozilo se nakon toga zaustavilo pred nagomilanim, naguranim dijelovima zida, namještaja... I zatim planulo.

A odmah na početku suđenja Puškarić je bez okolišanja priznao krivnju te izrazio sućut obitelji.

- Same nesreće se ne sjećam. Ne znam ni gdje sam išao, a ni kuda. Moje sjećanje počinje teći od buđenja na bolničkom krevetu nakon čega su me odveli na operaciju stopala i koljena. Od te noći nesreće, ničega se doista ne sjećam. Auto je bio očev i inače sam ga vozio, a ne samo tu noć. Što sam pio? Ne znam. A moje zdravstveno stanje je loše. Još ću morati na nekoliko operacija stopala i koljena jer kosti nisu srasle kako treba - priznao je Puškarić koji, prema vlastitim tvrdnjama, obitelj preminuloga nije kontaktirao jer za to nije imao snage. Sutkinja je od njega tada pokušala "izvući" kakve je imao planove tu noć i kamo se zaputio, međutim, i na to joj je uskratio odgovor rekavši kako se ne sjeća.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

- Znamo da ste nesreću prouzročili pod utjecajem alkohola. Jeste li skloni konzumaciji alkohola ili popijete prigodno kad izađete? I jeste li ikad pijani vozili - upitala ga je potom sutkinja.

- Nisam sklon konzumaciji alkohola. Prigodno popijem i to uglavnom pivo. I da, već sam bio vozio pijan. Točnije 2019. me sisačka policija dva puta zatekla u vožnji u pijanom stanju. Prvi put imao sam 0,45 promila, a drugi put 0,11 pa sam tad ostao na šest sati bez vozačke dozvole. Trenutno je na snazi i dalje mjera zabrane upravljanja i nisam je kršio. Mislim da je u redu da ta mjera egzistira i poštujem ju - odgovorio je bez zadrške okrivljeni.

Tužiteljica ga je pak "rešetala" pitanjima čega se posljednje sjeća prije te kobne nesreće i sjeća li se posjeta Petrolovoj benzinskoj u Gorici u 2 sata ujutro, a ujedno mu je podastrla i izvješće CSS Sisak prema kojemu je u svibnju s djelatnicima obavio razgovor i otkrio im da je kod prijatelja u Lekenik došao s bratom i da su popili nekoliko čaša ruma, dok se na poslu toga dana počastio pivom.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

- Sjećam se da sam došao kod prijatelja tu večer u Lekenik i da sam si otvorio pivo. A to iz izvješća CSS je očito točno jer mi je to prijatelj rekao kasnije nakon nesreće. Ali popijene pive na poslu se sjećam, dok sam o mom dolasku na Petrol pročitao u novinama - zaključio je optuženi.

Na kraju sudskog postupka, a netom prije završnih govora, tužiteljica je u spis dostavila izvadak iz prekršajne evidencije iz koje se iščitava da je Puškarić tijekom 2019. godine, ukupno četiri puta pravomoćno sankcioniran - tri puta prekršajno zbog prometnih grijeha pod utjecajem alkohola te jednom iz domene obiteljskog nasilja na štetu majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:57