MINKOVIĆ NA SUDU

MLADIĆ OPTUŽEN DA JE ZAKLAO STRINU I NJENOG POSINKA POKUŠAO OBJASNITI ŠTO SE DOGODILO S KLJUČNIM DOKAZOM 'Samo bi budala to učinila... '

 
Damir Minković
 Srđan Vrančić / CROPIX

- Kunem vam se životom, nisam to napravio - izjavio je na kraju suđenja 36-godišnji Damir Minković, optužen za krvavo ubojstvo strine Marije Minković (77) i njezina posinka Siniše (50) 24. studenoga prošle godine rano ujutro u njihovoj kući u zagrebačkim Strugama.

Prema optužbi, zaklao ih je nožem zbog novca. Zbog toga mu se na Županijskom sudu u Zagrebu sudi za dva teška ubojstva, počinjena iz koristoljublja, ali i na okrutan način. Njegova pokojna strina, odnosno strina njegova oca, kako je sada na sudu pojasnio Minković, bila je teško pokretna, dok je njezin posinak bio osoba s posebnim potrebama. Živjeli su u susjednoj kući i od kuće optuženika dijelio ih je samo vanjski zid.

- Oštećeni su bili moja familija i jako mi je žao što im se to dogodilo. Prošli tjedan kada sam došao tamo na očevid, bio sam potresen. Više ih nikad u životu neću vidjeti. Posebno mi je žao za Sinišu, koji je bio mentalno zaostao, ali veseo i dobar čovjek - rekao je Minković u svojoj obrani. Ispričao je pritom kako im je, kad je trebalo, pomagao u kući i dvorištu, a strina mu je onda znala dati od 20 do 50 kuna.

Imao novac

Prema optuženikovoj obrani, on je kritičnoga jutra nešto prije 7 sati otišao iz kuće na autobusnu stanicu, odvezao se do kolodvora te otputovao u Beograd kod zaručnice. Unaprijed je rezervirao apartman u Beogradu za sljedeća četiri dana. Ispričao je kako je tamo sa svojom zaručnicom želio zakupiti autopraonicu i radionicu te da je sa sobom imao oko 500 eura. Potvrdio je da je prethodne večeri, prije puta u Beograd, svom prijatelju, koji ga je pozvao na pivo, rekao da nema novca.

- A imao sam, ali sam to čuvao za put. Točno je da mi je on dao 20 kuna pa sam kupio pivo u trgovini i kod mene smo ga popili - rekao je Minković. Potvrdio je da je kasnije te večeri, možda i poslije ponoći, zvao agenciju za brze kredite jer je želio posuditi 30.000 kuna za posao u Beogradu.

Ključni dokaz

Međutim, i oni su ga odbili, kao i poznanici koje je tražio da mu posude novac.

Istaknuo je kako je za zločin doznao kad su mu prijatelji i rođaci počeli slati poruke nakon dolaska u Beograd, ali je ipak odlučio ostati tamo jer je već platio smještaj za četiri dana. No, u dogovoru s odvjetnikom treći se dan ipak vratio u Hrvatsku te je uhićen i pritvoren.

Minković je sudu ponudio pojašnjenje i u pogledu ključnog dokaza - noža s tragovima krvi obje žrtve, pronađenog u kontejneru na autobusnom stajalištu u Strugama. Naime, jedna svjedokinja ispričala je kako je kritičnoga jutra vidjela da Minković nešto odbacuje u kontejner prije ulaska u autobus.

Presuda u petak

Usto, izuzeti nož, nesporno oružje kojim je počinjen zločin, izgledom odgovara nožu s kojim se Minković fotografirao i objavio slike na svom Facebook profilu. Riječ je o nožu nazubljenom s jedne strane i sa specifičnim urezima na dršci. Minković u svojoj obrani nije mogao objasniti kako se u kontejneru kod njegove kuće našao baš takav nož. No, ustvrdio je da se on s takvim nožem slikao 2016. u Češkoj gdje je nož i ostao, a on je kritičnog jutra, dodao je, u kontejner odbacio reklamne letke.

- Pa, zašto bih odbacio oružje pokraj svoje kuće ako sam putovao u Beograd i mogao sam ga bilo gdje baciti? Samo bi budala to učinila. Da sam to napravio, a nisam, našao bih i novac jer sam znao gdje ga strina drži - naglasio je na kraju Minković.

Njegov branitelj Neven Gotal podsjetio je na iskaz susjeda koji je tog jutra, kad je Minković već bio u autobusu, vidio nepoznatu mušku osobu kako se kroz dvorište udaljava od kuće ubijenih.

Sudsko vijeće presudu će objaviti u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:24