PAO S 1000 METARA

Mladić poginuo jer mu se nije otvorio padobran. Roditelji nakon 11 godina dobili pravo na odštetu

Matija Knežević je s visine od 1000 metara pao na pomoćnu prostoriju kuće u Velebitskoj 72 u Vukovaru i na mjestu smrtno stradao
Zrakoplov iz kojega je Matija Knežević iskočio
 Damir Glibusic/Cropix

Aeroklub Borovo Vukovar mora isplatiti 674.169,95 kuna odštete, sa zateznim kamatama, roditeljima padobranca Matije Kneževića (27), koji je poginuo 12. lipnja 2009. godine u Vukovaru. Svakom roditelju aeroklub mora isplatiti po 330.000 kuna te 14.169,95 kuna za troškove pogreba. Uz to aeroklub treba platiti i parnični trošak u iznosu od 60.550 kuna.

Matija Knežević smrtno je stradao kao polaznik padobranske škole koju je organizirao Aeroklub Borovo. Zbilo se to poslije završenog teorijskog dijela ispita, nakon što je drugi put skakao iz aviona. Kada je iskočio, zrakoplovna gurtna se normalno izvukla, ali nije uslijedilo aktiviranje glavnog padobrana, a kako uređaj za automatsko otvaranje rezervnog padobrana nije bio instaliran, nije došlo ni do otvaranja rezervnog padobrana. Matija je s visine od 1000 metara pao na pomoćnu prostoriju kuće u Velebitskoj 72 u Vukovaru i na mjestu smrtno stradao, piše Glas Slavonije.

Roditelji i brat tražili su odštetu i od Branislava M., instruktora padobranstva, koji je sudjelovao u pripremnim radnjama prije samog polijetanja i iskakanja padobranca. Sud je taj zahtjev odbio. Inače, Branislav M. ranije je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu jer je, kao nastavnik u u Aeroklubu Borovo Vukovar, dao mladom učeniku padobran bez automatskog otvaranja, nije mu osobno složio padobran i provjeravao ispravnost i podobnost padobrana za korištenje te se kao nastavnik nije nalazio u avionu, što je bio obvezan.

image
Obiteljska kuća Matije Kneževića
Damir Glibusic/Cropix

U obrazloženju nepravomoćne presude Općinskog suda Vukovar navodi se kako u završnom izvješću o nesreći koje je načinila Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova stoji da automatsko otvaranje pričuvnog padobrana nakon odbacivanja kupole glavnog nije bilo spojeno te da pričuvni padobran nije bio pakiran sukladno tehničkom opisu. Nakon iskakanja iz zrakoplova gurtna se normalno izvukla, no do aktiviranja glavnog padobrana nije došlo. Pregledom padobrana nakon nesreće ustanovljeno je da na jednom kraju čeličnog užeta gurtne nedostaje plastična prevlaka u duljini od 2,5 do 3 centimetra, a da je kraj čeličnog užeta raščupan.

- Moguće je pretpostaviti da je prilikom aktiviranja glavnog padobrana došlo do svlačenja plastične ovojnice koja je ostala zaglavljena u petljici za zatvaranje ranca glavnog padobrana i time spriječila otvaranje poklopaca ranca i aktiviranje glavnog padobrana. Navedenu pretpostavku nije moguće sa sigurnošću potvrditi s obzirom na to da svučena obloga čeličnog užeta nije pronađena na mjestu nesreće niti kod pregleda padobrana - stoji u izvješću Agencije, koja zaključuje da je korištenje uređaja za automatsko aktiviranje rezervnog padobrana najvjerojatnije moglo spriječiti ovu nesreću.

Roditelji pokojnog Matije na sudu su rekli kako je od Matijine smrti tuga njihova svakodnevica, a za Matijinu školu padobranstva saznali su tek nakon prvog skoka. Odštetu je tražio i Matijin brat, no sud je utvrdio da u trenutku mladićeve smrti braća duže vremena nisu živjela zajedno te da na to nema pravo.

Instruktor padobranstva iz Slovenije, koji je vještak i za područje Hrvatske, proveo je padobransko vještačenje i utvrdio da je Aeroklub Borovo bio u obvezi osigurati padobran s automatskim otvaranjem kao i da je na padobran kojim je izveden skok moguće staviti sustav automatskog otvaranja padobrana koji su se tada koristili i bili su obvezni za učenike bez važeće dozvole padobranca.

Sudski vještak naveo je u svome izvješću kako je moguće da je Matija doživio psihološki šok kada mu se nakon iskakanja iz aviona nije otvorio glavni padobran. Vještak je identičnu situaciju imao sa svojim učenikom, ali je njegov učenik imao automat, i samo zato je ostao živ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:02