STRAVA U ZAGREBU

Mladići pokojnicima trgali nakit i zlatne zube: ‘Posebno su nas zanimali stari grobovi...‘

Jurica V. je kroz priznanje dodao, pak, i da im je cilj bio gledati što starije grobove, smatrajući da u njima ima vrijednih predmeta

Ilustrativna fotografija

 Davor Pongracic/Cropix

Patricije D. (20), Josip V. (21), Ivan M. (22) i Jurica V. (23) provaljivali su u grobnice, crkve, stambene zgrade, vrtiće...

Tako su na Badnjak prošle godine pod okriljem noći došli do vrtića svetog Josipa u Granešini, gdje su, preskočivši ogradu, istrgnuli iz zida četiri bakrene cijevi za slivne vode dužine oko dva metra, kao i jednu lajsnu u vlasništvu Družbe kćeri Božje ljubavi - provincije Božje providnosti.

Obišli su početkom ove godine i crkvu BDM Kraljice mira u Novačkoj ulici, s koje su skinuli šest metara bakrenih cijevi koje su odlučili skloniti na obližnje groblje Miroševac. Međutim, uočio ih je župnik pa su na kraju pobjegli. Provaljivali su i u kontejnere pa su tako iz jednog ukrali 20 kilograma bakrenih fitinga vrijednih preko 20 tisuća kuna.

U pojedine akcije odlazili su sami ili u paru, poput obijanja kioska iNovine u gluho doba noći 11. kolovoza u Dubravi, iz kojeg su ukradeni duhanski proizvodi.

Da im ništa nije sveto i da bez trunke pijeteta koračaju ovom zemljom, pokazuju i aktivnosti koje su odradili na groblju Miroševac. Osim što su potkradali građane, pretežito starije dobi, dok su uz grobove svojih pokojnih palili svijeće i čistili njihova posljednja počivališta, optužena banda ulazila je i u grobnice!

Bilo je to jesenas, kada su u gluho doba noći odabirali elitne grobove s kojih su uporabom sile pomicali nadgrobne spomenike i ploče. Zatim su otvarali lijesove te s pokojnika i pokojnica skidali prstenje, ogrlice, a nisu se libili ni s čeljusti otrgnuti zlatne zube. Bilo je i slučajeva kada lijesove nisu uspijevali otvoriti, i to čak u tri slučaja, što za posljedicu, pak, ima oskvrnuće grobova.

Sukus provedene istrage su deseci kaznenih prijava protiv četvorke, počevši od teških i lakših krađa, kao i više pokušaja tih kaznenih djela, a na teret im se stavlja i povreda mira pokojnika.

Zbog svega nabrojanog, zagrebačko tužiteljstvo u nedavno podignutoj opružnici za njih traži zatvor - za Patricija D. i Ivana M. po godinu i pol, a za Josipa V. i Juricu V. po godinu dana robije. Zločine su priznali. Od demontiranja bakrenih klupica i cijevi pa do šetnji po groblju, gdje su se zalijetali u posjetitelje i krali im stvari, sve od ulazaka u grobnice iz kojih su krali vrijednosti.

- Prvi dan smo pomaknuli pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mjesto. Novac od prodaje zlata smo podijelili. Ja sam dečkima rekao kako da pomaknu ploču. Trebalo se nasloniti na drugi grob i nogama gurati ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazi u grobove. Vidjeli smo kosti i s njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prsteni na rukama. Zube sam trgao s čeljusti. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4000 kuna - priznao je Patricije D. svoj sramotni lopovluk. Policiju je, stjeran u kut, na kraju sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali okrasti.

Jurica V. je kroz priznanje dodao, pak, i da im je cilj bio gledati što starije grobove, smatrajući da u njima ima vrijednih predmeta.

- Kad smo naišli na npr. 1870. godinu, tu smo odlučili upasti. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdjelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam htio ulaziti - priznao je, pak, Jurica V., svjestan da su na grobnicama napravili oštećenja i nanijeli dodatnu, nemjerljivu tugu vlasnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:13