NESREĆA

MLADIĆU IZ ISTRE PRIJETI VIŠEGODIŠNJI ZATVOR: BMW-om naletio na Fiat, od siline udara poginuo je policajac, a njegova kolegica teško je ozlijeđena

Tomislav Bašić (u krugu)
 Danijel Bartolic / CROPIX, SINDIKAT POLICIJE

Zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja lanjskog lipnja u kojoj je život izgubio policajac PP Poreč Tomislav Bašić (39) dok je njegova kolegica policajka Natalija Bertović Šverko (44) teško ozlijeđena, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je protiv 25-godišnjeg krivca nesreće podignulo optužnicu.

Optuženom mladiću prijeti višegodišnji zatvor, a optužnica ga tereti da je 23. lipnja oko 6.40 sati vozio bijeli BMW pulskih oznaka kolnikom državne ceste 75 iz smjera naselja Tar-Vabriga prema Červar Poratu i to protivno odredbama čl.37 i čl.109. st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Točnije, tereti ga se da na ravnom cestovnom potezu gdje je kolnik razdijeljen uzdužnom isprekidanom crtom na dvije kolničke trake namijenjene za promet u oba smjera, nije držao potreban razmak kad se kretao iza Fiata koji je vozila policajka koja je s kolegom, koji je sjedio na suvozačevu mjestu, išla na posao.

Kada je 25-godišnjak prednjim dijelom BMW-a udario u stražnji dio Fiat Pande, od siline udarca s obzirom na brzinu kretanja došlo je do odbacivanja Fiata udesno izvan kolnika na zemljanu kosinu gdje je auto potom udario u stablo te se prevrnuo natrag na kolnik i u prevrtanju završio na krovu. Nesretnom Bašiću nije bilo spasa te je preminuo na mjestu nesreće, dok je njegova kolegica završila u bolnici s teškim ozljedama.

Preminuli policajac u službi je bio preko 12 godina, a nedugo nakon tragedije, trebao je postati po drugi puta otac. Mladom vozaču zbog čije je nepažnje izgubljen jedan život, nakon nesreće izmjereno je 0,38 promila. Nakon tragedije oduzeta mu je privremeno vozačka dozvola i bilo mu je određeno javljanje u policijsku postaju svaka dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:28