BRAT MILIJANA BRKIĆA

Moćni poduzetnik žalio se da ima mala primanja, kredit, obiteljsku situaciju; Sutkinja ga oslobodila!

Na Prekršajnom sudu molio je za ‘razumijevanje i blagost‘. Smatrao je da mu je za prometni prekršaj izrečena ‘prerigorozna kazna‘

Jozo Brkić

 Željko Puhovski/Cropix

"Molim sud da u obzir uzme činjenicu da imam skromna primanja koja su opterećena kreditom. Molim sud za razumijevanje i blagost jer smatram da mi je za navedeni prekršaj izrečena prerigorozna i previsoka novčana kazna."

Izjavio je to na zagrebačkom Prekršajnome sudu, vjerovali ili ne, brat bivšega potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, Jozo Brkić, kojeg su godinama u medijima spominjali kao jednoga od moćnijih poduzetnika u državi. Jozo Brkić, koji slovi kao imućni povratnik iz Australije, poznat je po poslu koji je imao pa raskinuo s obitelji Šola na Savskoj opatovini te po velikome broju gradskih poslovnih prostora, njih 40-ak, koje mu je Grad u vrijeme vladavine pokojnoga Milana Bandića dao u najam.

Za upravljanje tim prostorima Brkić je registrirao brojne tvrtke, a trenutačno ih prema sudskome registru aktivnih, ili kao osnivač ili kao odgovorna osoba, ima 35. Upravo jedna od tih tvrtki, Twist Promet, u kojoj je Brkić osnivač i direktor, dovela ga je u ulogu optuženika na zagrebački Prekršajni sud.

Naime, Gradski komunalni ured podnio je u rujnu prošle godine obvezni prekršajni nalog protiv Brkića tvrdeći da se dvije godine prije, od 25. rujna do 12. listopada 2020., oglušio na traženje Gradskoga ureda da im dostavi podatke o vozilu kojim je još 8. listopada 2019. počinjen prekršaj, a koje je koristio Twist Promet.

Unatoč činjenici da je Brkić pred sudom priznao počinjenje prekršaja, na kraju je oslobođen optužbi. - U cijelosti priznajem djelo prekršaja iz obaveznoga naloga Gradskoga ureda - očitovao se Brkić, objasnivši da prekršaj nije počinio iz bahatosti, nego zato što je u navedeno vrijeme imao obiteljsku situaciju zbog koje je zaboravio dostaviti podatke Gradskom uredu.

Također je izjavio kako traži da mu se izrekne manja kazna jer je "u teškoj financijskoj situaciji". Kolika je konkretno bila kazna iz naloga koju je predložio tužitelj, a koju je Brkić ocijenio previsokom, nije poznato, no prema prekršajnome zakonu riječ je o prekršaju koji može biti sankcioniran maksimalno sa 2000 eura.

Premda je tijekom postupka utvrđeno da je vlasnik vozila bila tvrtka Viator, a vozilo je bilo na korištenju kod Brkićeve tvrtke u vrijeme prekršaja, sutkinja je zaključila da Brkića treba osloboditi jer nije utvrđeno da je Twist Promet vlasnika vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:53