SLUČAJ RADOSLAVA RASPUDIĆA

MOĆNI POREZNIK PRIZNAO DA JE RADIO U FUŠU, ALI TVRDI DA NIJE PREKRŠIO ZAKON Doznali smo i koji su mu legendarni rukometaši navodno bili 'klijenti'

 

Po prijedlogu USKOK-a nadležni sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor donedavnom voditelju Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prevara u PDV-u u Središnjem uredu Porezne uprave Ministarstva financija Radoslavu Raspudiću (55) zbog sumnje da je unatrag deset godina zloupotrebljavao svoj položaj i ovlasti.

USKOK je protiv njega otvorio istragu zbog sumnje da je radeći na spomenutoj i drugim visokim pozicijama u Poreznoj upravi istovremeno pomagao određenim predstavnicima pravnih osoba te fizičkim osobama da ospore rješenja o utvrđenim poreznim obvezama koje su njegovi kolege donosili protiv tih osoba. Prema optužbi, on je u 42 slučaja, koristeći podatke iz Informacijskog sustava Porezne uprave, osobno pisao žalbe, prigovore i upravne tužbe “klijentima”, kako bi osporili, odgodili ili umanjili svoje porezne obveze. Kako doznajemo, tužiteljstvo pritvorenog poreznika ne tereti da je za te “usluge” primao novčane ili druge nagrade.

Optužba se, prema prvim informacijama, temelji prvenstveno na materijalnim dokazima pronađenima tijekom pretraga računalnih uređaja okrivljenog Raspudića i podataka o provjerama koje je on vršio u Informacijskom sustavu Porezne uprave. Navodno su u njegovim računalima pronađene kompletne sporne žalbe i drugi dokumenti koje su pojedini porezni obveznici koristili prilikom osporavanja rješenja Porezne uprave. Usto, prikupljeni podaci su navodno potvrdili da je Raspudić u Informacijskom sustavu provjeravao podatke za te porezne obveznike iako je to bilo izvan njegove ingerencije.

Raspudićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković rekao nam je da je njegov klijent prilikom ispitivanja na USKOK-u iznio svoju obranu. O samom sadržaju nije mogao govoriti. No, neslužbeno doznajemo da je Raspudić potvrdio da je uistinu sastavio spomenute dokumente za određene porezne obveznike, koje su oni potom koristili u raznim postupcima za osporavanje donesenih rješenja Porezne uprave. No, pritom je ustvrdio da na taj način nije zloupotrijebio svoj položaj, jer se u niti jednom slučaju nije radilo o predmetima koje su bili pod njegovom nadležnošću. Ukratko rečeno, priznao je da je radio “u fušu”, ali da nije zloupotrebljavao svoj položaj.

Zanimljivo je da ga tužiteljstvo tereti da je u slučaju poreznog nadzora nad tvrtkom Gold-Box upravo Raspudić bio zadužen za koordiniranje Porezne uprave, dok je istovremeno za tu tvrtku čije je poslovanje vodio odvjetnik Davor Galetović, izrađivao žalbe, prigovore i drugu potrebnu dokumentaciju. Na isti način, tvrdi USKOK, postupao je i u slučaju poreznih nadzora nad tvrtkom Luminia Metal i povezanim društvima, gdje je postojala sumnja u fiktivnu trgovinu zlatom. Raspudić je u tom slučaju bio član radne skupine, a opet su u njegovu računalu pronađeni žalba i drugi dokumenti identični onima koje je predstavnik Luminije, odvjetnik Galetović podnosio na izdana rješenja Porezne uprave.

Prema navodima optužbe, Raspudić je zapravo bio “joker” odvjetnika Galetovića u Poreznoj upravi jer je u najviše slučajeva upravo za njega pisao sporne žalbe i prigovore.

No, učinio je to i za dvojicu poznatih bivših hrvatskih rukometnih reprezentativaca.

Koncem 2010. Porezna uprava donijela je rješenje kojim je za Slavka Golužu utvrđena porezna obveza za 2009. u iznosu od oko 162.000 kuna. Bivši izbornik “kauboja” žalio se na to rješenje. Istražitelji su sada u računalu privedenog poreznika pronašli identičnu žalbu, a također su utvrdili da je u kritičnom periodu izvršio uvid u Informacijski sustav Porezne uprave za Golužu kako bi došao do podataka koje je koristio za pisanje te žalbe.

Gotovo identična situacija bila je i kod umirovljenog rukometaša Božidara Jovića, kada je Porezna uprava 2012. donijela rješenje kojim je utvrđena obveza plaćanja PDV-a za njegovu tvrtku u iznosu od nepunih 200.000 kuna. I žalba koju je podnio Jović pronađena je kod Raspudića, a također je potvrđeno da je i za tu tvrtku uzimao podatke iz Informacijskog sustava Porezne uprave.

Božidar Jović u četvrtak nije bio voljan komentirati ovaj slučaj, a sa Slavkom Golužom nismo uspjeli telefonski stupiti u kontakt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:00