OPTUŽENI

'MOLIMO VAS, ISPLATITE NAM NAŠIH 14 MILIJUNA KUNA' Dvojac iz Zagreba nakon računalne pogreške htio unovčiti svoj 'dobitak'

 
 Marijo Basic / CROPIX

Mislili su da im se nenadano osmijehnula sreća. Dvojica muškaraca imala su za to više od 14 milijuna razloga. Naime, na njihovom računu na terminalu za igre na sreću uplata od deset kuna prikazana je kao uplata od čak 14.286.748,00 kuna.

No, sreća je kratko trajala, jer je ubrzo otkriveno da se radilo o računalnoj pogrešci u sustavu. S obzirom da su "sretnici" u međuvremenu pokušali unovčiti nenadani "dobitak", u čemu su manjim dijelom i uspjeli, sada im prijeti zatvor. I to kazna od jedne do osam godina zatvora za kazneno djelo prijevare.

Ovoga tjedna optužnicu protiv dvojice "sretnika", u dobi od 43 i 39 godina podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Kako je priopćilo spomenuto tužiteljstvo, optužnicom se dvojicu okrivljenika tereti "da su 6. i 7. prosinca 2017. u Desiniću i Zagrebu, nakon što se uplata iznosa od deset kuna na samoposlužnom terminalu za priređivanje igara na sreću uslijed računalne greške u sustavu, pogrešno prikazala kao uplata iznosa od 14.286.858,00 kuna, te nakon što je igrač sa terminala isprintao potvrdu o kreditu na iznos od 14.286.748,00 kuna, takvu potvrdu, a znajući da se radi o grešci u računalnom sustavu, s nakanom da se znatnije nepripadno materijalno okoriste podnijeli na naplatu u društvo s ograničenom odgovornošću za organiziranje i priređivanje igara na sreću i zabavnih igara, gdje su zatražili isplatu navedenog iznosa."

Okrivljenici su, kako ih se tereti, prilikom traženja isplate novca u društvu "prikrili i prešutjeli činjenicu da navedeni iznos gotovog novca nije odigran niti prethodno uplaćen na samoposlužnom terminalu za priređivanje igara na sreću".

Djelatnica tog društva, koje tužiteljstvo u priopćenju nije imenovalo, tada nije posumnjala u istinitost predočene potvrde o kreditu, te je okrivljenicima isplatila iznos od 86.748,00 kuna u gotovini, dok im je za preostali iznos od 14.200.000,00 izdala potvrdu o predaji prethodne potvrde o uplati. Tih 14,2 milijuna kuna okrivljenicima nije isplaćeno jer je u međuvremenu utvrđeno da navedena potvrda o kreditu nije istinita i da je ona posljedica računalne greške u sustavu.

Okrivljenike se tereti da su pribavili imovinsku korist u iznosu od 86.748,00 kuna koliko im je isplaćeno u gotovini. Optužnica je podignuta pred Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52