ESKALACIJA U BJELOVARU

Molotovljev koktel prelio čašu, obavještajci prate i antivaksere? ‘Sad netko mora dobiti po nosu‘

‘Počinitelj ili počinitelji ovih događaja trebaju dobiti svoje ime, na policiji je da odradi svoj dio posla‘, kaže Miro Totgergeli

Eskalaciju incidenata u Bjelovaru komentirali su Miro Totgergeli, Marko Marušić i Dario Hrebak

 Mojportal.hr

O Bjelovaru se nikad nije pričalo kao o incidentnom gradu, a sada je postao jedna od važnijih nacionalnih vijesti zbog incidenata koji su se posljednjih dana zaredali, piše Moj Portal.

Posljednji, ali i najteži - bacanje molotovljevog koktela na sjedište stranačkih prostorija lokalnog HDZ-a - uznemirio je cijeli grad, a riječ je o trećem incidentu vezanom uz HDZ u svega mjesec dana.

image

Policijskim očevidom je utvrđeno da je oštećena fasada sjedišta HDZ-a

Hdz

Prvi incident dogodio se prije mjesec dana kada je nepoznati muškarac došao pred stranačke prostorije HDZ-a u Bjelovaru te se pomokrio po ulaznim vratima. Svoj čin je snimio i objavio na društvenim mrežama, no u HDZ-u su tada odlučili da neće reagirati. Drugi slučaj dogodio se ove nedjelje kada je u županijske prostorije HDZ-a netko provalio, odnosno obio ulazna vrata i silom ušao u HDZ-ove prostorije. Napravio je nered i prevrnuo ormare i ladice u kojima se čuva administrativna dokumentacija, o čemu više možete pročitati OVDJE. Neslužbeno smo doznali da je provalnik imao masku i kapuljaču, piše Moj Portal.

"Ovakve događaje svi trebaju osuditi"

Zabrinjavajuću situaciju koja je kulminirala bacanjem molotovljevog koktela na zgradu u kojoj je sjedište HDZ za MojPortal.hr komentirao je i predsjednik županijskog ogranka stranke, saborski zastupnik Miro Totgergeli.

image

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Miro Totgergeli

Hdz BbŽ

- Možda događaji koji su se jučer odvili u Hrvatskom saboru mogu nekoga ohrabriti da se odvaži i radi ovakve gluposti, poput bacanja zapaljiva tekućina, nalik na molotovljev koktel. Unatoč tomu, smatram da sve političke opcije i svi politički akteri trebaju ovakav i slične događaje osuditi i poručiti da to nije način izražavanja vlastitog stava ili volje - istaknuo je Totgergeli te dodao da očekuje od policije da pronađe počinitelja ili počinitelje.

Kazao je i to da mu je jasno da već dvije godine živimo u covid krizi, ali zdravlje bi ipak svima trebalo biti na prvom mjestu, a onda i gospodarstvo, točnije spašavanje radnih mjesta. Kako kaže, širenje dodatnih tenzija svima nam šteti. Unatoč svim događajima, Bjelovar i dalje smatra sigurnim gradom.

Vlada i župani dolaze u Bjelovar

- Cijela Hrvatska je sigurna zemlja, pa tako i Bjelovar. Počinitelj ili počinitelji ovih događaja trebaju dobiti svoje ime, stoga nema dileme oko sigurnosti grada ili zemlje. Ponavljam, na policiji je da odradi svoj dio posla - poručio je čelnik županijskog HDZ-a.

Upravo će Bjelovar idući tjedan biti domaćin sastanak Vlade Republike Hrvatske i svih župana - Totgergeli ne strahuje oko organizacije ovog događaja.

- Svi skupa možemo biti ponosni što će se to odvijati u Bjelovaru, odnosno u gradu i županiji za koju su zahvaljujući novom državnom proračunu osigurana sredstva za otplatu kredita podignutih za gradnju nove bolnice. Što se osiguranja tog susreta tiče, potpuno sam siguran da je policija sposobna sve odraditi na najbolji mogući način, odnosno da sve bude sigurno - rekao nam je Totgergeli.

Ionako napetu atmosferu u Bjelovaru dodatno je zaoštrio nedavni incident ispred podružnice Zavoda za javno zdravstvo kada je skupina od nekoliko desetaka prosvjednika koji se protive cijepljenju i covid potvrdama žestoko verbalno napala liječnicu Zavoda, ali i čistačicu koja je krenula kupiti plišane medvjediće i lampione koje su prosvjednici naslagali ispred i oko ulaza u Zavod.

image

Prosvjednici su verbalno napali i vrijeđali djelatnicu bjelovarskog Zavoda za javno zdravstvo

Screenshot Facebook

Policija je u tom slučaju prvo reagirala tvrdeći da nije bilo kršenja zakona, ali nakon što se pojavila snimka incidenta ispred Zavoda na kojoj su se jasno vidjele mučne scene verbalnog zlostavljanja liječnice, policija je ipak pokrenula postupak te nakon istrage odlučila prekršajno teretiti troje prosvjednika, među kojima i organizatoricu.

Neprihvatljivo ponašanje

Svoje viđenje navedenih događaja dao je i bjelovarsko bilogorski župan Marko Marušić, ujedno i predsjednik gradske organizacije HDZ-a.

- U posljednje vrijeme smo, nažalost, suočeni s nizom događaja u kojima pojedinci demonstriraju oblike potpuno neprihvatljivog ponašanja. Iznenađuje me i zabrinjava da se to događa u našem Bjelovaru koji je uvijek slovio kao miran i tolerantan grad pristojnih i uljuđenih građana. Sablažnjava me činjenica da je netko, zbog svog uvjerenja, kadar biti tako agresivan prema nedužnim ljudima i rušilački nastrojen prema imovini - kazao je župan Marušić, a piše Moj Portal.

image

župan Marko Marušić

Deni Marčinković

Pored toga, najoštrije je osudio napade na djelatnike Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije kao i napade na stranačke prostorije HDZ-a.

- Djelatnici Zavoda, zajedno s drugim zdravstvenim radnicima, u posljednje su gotovo dvije godine iznijeli najveći teret u borbi protiv koronavirusa i trebamo im biti zahvalni i odati im priznanje, a ne napadati ih i vrijeđati. Jednako tako, neshvatljiv mi je potez zasad nepoznatog ili nepoznatih počinitelja kojima je već treći put u posljednjih mjesec dana meta - sjedište HDZ-a u Bjelovaru. Zabrinjava da je nakon provale u stranačke prostorije prošlog petka netko jučer usred bijela dana bacio zapaljivu napravu s očitom namjerom da izazove požar. Pitam se što je iduće i do kojih granica su pojedinci spremni ići. Tome se mora što prije stati na kraj, jasan je Marušić te pozvao djelatnike policije da krajnje ozbiljno pristupe rješavanju ovih problema i što prije otkriju počinitelje.

Sumnja se na antivaksere?

Osim policije, Marušić je također pozvao i sve aktere društveno političkog života da promijene retoriku i time doprinesu smanjenju tenzija i podjela u društvu.

Zasad nepoznata osoba koja je bacila zapaljivu napravu na prostorije HDZ-a, kako smo neslužbeno doznali, vjerojatno je pomno pratila situaciju i zatim izabrala trenutak u kojem će djelovati.

- Ta naprava je bačena između 12 i 13 sati, kada je zaposlenica koja radi u zgradi izašla u grad nešto obaviti. Kada se vratila, dočekao ju je taj prizor - kaže nam naš sugovornik blizak bjelovarskim političkim strukturama i dodaje kako nikome u HDZ-u nije svejedno. Štoviše, kaže naš sugovornik, ne može, a da posljednja događanja ne poveže s antivakserima.

- Svi smo primijetili koliko su prosvjednici agresivni i smatram da ovo neće najbolje završiti. Netko će morati dobiti "po nosu", netko od najistaknutijih osoba koje prave ove nerede. To je vjerojatno jedini način da se situacija u gradu primiri i da se pošalje poruka ostalima. Prosvjednici su pod nadzorom, ne samo od policije već i od ostalih obavještajnih službi koje pomno prate cijelu situaciju, a čim su zašutjeli, sigurno znaju nešto ozbiljnije i vjerujem da će djelovati da se to zaustavi. Puno je toga bilo posljednjih dana i o tome bruji cijela zemlja. Tome se mora stati na kraj – uvjeren je naš sugovornik iz bjelovarskih političkih krugova koji smatra da nerede radi nekolicina osoba koje su problematične same po sebi. Dakle, ne svi prosvjednici.

"Ovo su sporadični slučajevi"

Budući da policija još uvijek provodi kriminalističko istraživanje, još se nisu oglasili o slučaju.

O ovoj situaciji također smo razgovarali i s bjelovarskim gradonačelnikom Darijom Hrebakom kojeg smo pitali smatra li da je Bjelovar siguran grad nakon posljednjih incidenata?

image

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak

Mojportal.hr

Naime, činjenica je da policija čuva zgradu KMC-a u kojoj se održava sjednica Gradskog vijeća, policija stoji pored prosvjednika na paljenju adventskih svijeća, prosvjednici dolaze pred kuću bjelovarskog gradonačelnika, mole se, pjevaju Thompsonove pjesme i pale lampaše, a o događaju ispred Zavoda za javno zdravstvo ispred kojeg su prosvjednici vrijeđali djelatnike istog, priča cijela Hrvatska.

- Naravno, mislim da je Bjelovar siguran grad, sve institucije rade svoj posao, a ovu situaciju gledam kao izdvojeni slučaj u društvu. Nisam oduševljen što se to dogodilo u Bjelovaru, ali Bjelovar je multikulturalan grad koji poštuje različitosti i toleranciju. Ovo su sporadični slučajevi i vjerujem da će ih institucije vrlo brzo riješiti – kazao je Hrebak dodavši kako je Bjelovar oduvijek bio grad s malo kriminala. Kratkoročna devijacija, siguran je, to neće promijeniti.

Zgradu HDZ-a napali i 2011. godine

Dodajmo, bjelovarskom HDZ-u ovo nije prvi ovakav slučaj. Naime, prije gotovo 11 godina je na njihove stranačke prostorije također netko bacio zapaljivu napravu.

Od PU bjelovarsko - bilogorske doznali smo kako se incident dogodio 27. veljače 2011. godine.

- Nepoznata osoba 27. veljače 2011. godine počinila je kazneno djelo oštećenje tuđe stvari na način da je na zgradu u kojoj se nalazi sjedište jedne političke strane bacila zapaljivi predmet. Tom prilikom zabilježena je manja šteta. Počinitelj nije pronađen, poručuju nam iz PU bjelovarsko - bilogorske. Detalje istrage vezane uz nove incidente nisu otkrivali.

- Sukladno članku 206F Zakona o kaznenom postupku izvidi kaznenih djela su tajni. Kriminalističko istraživanje u kojem se provode izvidi je u tijeku te se intenzivno traga za počiniteljem, poručili su.

image

Danijela Hajdinjak Prihić

Deni Marčinković

Hajdinjak Prihić: "Najoštrije osuđujem napad na liječnicu i sjedište HDZ-a"

Predsjednik županijskog HDZ-a Miro Totgergeli rekao je kako smatra da bi svi trebali osuditi napad na sjedište bjelovarskog HDZ-a, ali je zasad taj čin do kasnih poslijepodnevnih sati četvrtka osudila samo Danijela Hajdinjak Prihić iz stranke Centar. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Najoštrije osuđujem napad na liječnicu ispred ZJZ-a koja je napadnuta zato što je radila svoj posao, kao i bacanje zapaljive naprave na prostorije HDZ-a u Bjelovaru. Bez obzira na naše nepremostive razlike u političkom svjetonazoru, kao građane Bjelovara povezuje nas težnja da živimo u slobodnom i tolerantnom gradu, a u takvom gradu nijedan oblik nasilja nije prihvatljiv niti smije biti prešućen", poručila je u četvrtak predstavnica Centra u Gradskom vijeću Grada Bjelovara Danijela Hajdinjak Prihić.

Istaknuvši da je eskalacija incidenata kojima proteklih tjedana u Bjelovaru svjedočimo duboko zabrinjava, pozvala je sve građane na smirivanje tenzija i međusobno razumijevanje.

"U vrijeme kada se suočavamo s pandemijom korona virusa i svim njezinim negativnim posljedicama, zajedništvo i empatija važniji su više no ikad. Pozivam vas da vlastitim pozitivnim primjerima stvorimo kvalitetniju društvenu atmosferu u kojoj snažno prevladavaju odgovornost, uvažavanje različitosti i primjerena, uljudna komunikacija. To su ujedno i temelji razvoja svakog modernog i uspješnog društva", rekla je Hajdinjak Prihić.

"Bez obzira na vrstu incidenta, svi uvijek imaju isti zajednički predznak, a to je neprihvaćanje različitog mišljenja. Svatko od nas ima pravo izraziti svoj stav, no jednako tako ima i odgovornost da taj stav izrazi na način primjeren civiliziranom društvu, bez da pritom na bilo koji način ugrožava tuđu slobodu i prava. Nikada se nije dogodilo da se bilo kakvo neslaganje premosti ili da se neki problem riješi nasiljem jer iz njega uvijek proizlazi isključivo još teža atmosfera i još nasilja. Čvrsto vjerujem da Bjelovar tome neće podleći", zaključila je Danijela Hajdinjak Prihić u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:36