bacio djecu s balkona

‘Monstrumu s Paga‘ potvrđeno 30 godina zatvora; Vrhovni sud: Dio odgovornosti snosi i Centar za socijalnu skrb

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava
 Jure Miskovic/Cropix

Godinu dana nakon što je na zadarskom Županijskom sudu J.R. (56) osuđen na 30 godina zatvora jer je svoje četvero dječice bacio s balkona kuće na Pagu, Vrhovni sud je potvrdio presudu za četverostruki pokušaj ubojstva. Ujedno mu je izrečena i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koje će se provoditi unutar zatvorskog sustava i koja može potrajati do prestanka izvršenja kazne. Navedenom odlukom Vrhovni je sud odbio žalbe tužiteljstva i optuženog te smatra da izrečena dugotrajna kazna zatvora odgovara težini počinjenih kaznenih djela.

Također, Vrhovni je sud stava da je prvostupanjski sud pravilno ocijenio kao otegotnu okolnost optuženikovu dosadašnju osuđivanost zbog povrede djetetovih prava te mu je u kaznu uračunata opozvana uvjetna osuda iz 2017. prema kojoj je osuđen na godinu dana s trogodišnjim rokom kušnje. Kao olakotne okolnosti su uzete u obzir njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivao. Naime, utvrđen mu je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim čimbenicima (oštećenje moždanih funkcija) zbog čega ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju, ali i narušeno fizičko zdravstveno stanje.

- Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja je također uzeta u obzir. Oni su, dijelom, pozicionirani i unutar funkcioniranja sustava socijalne skrbi koje je očito trebalo poboljšati. Obitelj je bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb od 2012. uz zaključke da je roditeljima potreban savjetodavni rad u odgoju njihove maloljetne djece. To se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u obitelj. Odgovornost za funkcioniranje sustava je na samom sustavu i pojedincima unutar sustava, ali ponajviše na onima koji imaju ovlast i obvezu unaprijediti funkcioniranje sustava. A sustav socijalne skrbi, očito, je trebalo poboljšati kako jačanjem kapaciteta socijalne skrbi, tako i povećanjem broja mjesta u domovima i udomiteljskim obiteljima. Zato se ne može sva stigma za počinjeno prebaciti na optuženika, koji je ovo učinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti uzrokovane organskim čimbenicima - navodi Vrhovni sud.

Zaključuju da je ovako odmjerena jedinstvena kazna, koja obuhvaća i kaznu opozvane uvjetne osude, nužna i pravedna kako bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih kaznenih djela. Stav je suda i da će se istovremeno takvom kaznom u potrebnoj mjeri utjecati i na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka.

Na sjednici Vrhovnog suda kojoj smo prisustvovali krajem travnja, J.R. se javio iz zatvora putem videolinka te je saslušao žalbe koje su na nepravomoćnu presudu uložili njegov odvjetnik kao i državni odvjetnik. J.R. je tražio da se presuda ukine, dok je državni odvjetnik tražio strožu kaznu.

- Prihvaćam navode iz žalbe moga odvjetnika. Ali bih ju nadopunio. Bio sam devet mjeseci u bolnici u Svetošimunskoj na liječenju, popio sam 7000 tableta te sam sa 126 kilograma spao na 80. Tijekom postupka nisu saslušani moji svjedoci, a mene nitko nije pitao. Djecu sam vodio na liječenja, doktorima, odvajao sam za njih i nisam im ništa uskraćivao. A onog dana, dobio sam tablete za spavanje jer sedam dana nisam mogao spavati. Tu večer sam legao, nakon što sam napravio večeru. Probudio sam se u snu, digao se.... I jako mi je žao. Znate, neki dan sam bio s djecom preko videolinka. Imali smo susret. Mahali su mi – rekao je sudskom vijeću J.R. koji na drugostupanjsku odluku, također, ima mogućnost žalbe.

Podsjetimo, optužnica je tog, kako su ga mediji prozvali 'monstruoznog oca s Paga', teretila za četverostruki pokušaj teškog ubojstva, a osim dugotrajnog zatvora izrečena mu je i mjera obvezatnog psihijatrijskog liječenja. Kobnog 28. veljače 2019. u šest sati ujutro on je djecu u dobi od tri do osam godina bacio s visine od pet metara, s balkona na betonski pod, a svojoj supruzi je nakon toga rekao da je ubio djecu i potom mirno odšetao na policiju se prijaviti.

Prijelomi obje očne šupljine, lubanje, krvarenja, lom jagodične kosti, ozljede pluća i trbuha te prijelomi čeone kosti krvarenja moždane ovojnice su tek samo dio stravičnih ozljeda koje su djeca zadobila, a jedno od njih je bilo i u životnoj opasnosti, međutim, zahvaljujući promptnoj intervenciji liječnika, djeca su spašena i oporavila su se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30