‘ZNALI SU ŠTO RADE‘

Monstruozni par iz Plaškog dobio ukupno 70 godina zatvora: Ljudima u kafiću spremali koktel smrti

Za Batljana sud nije utvrdio olakotne okolnosti. Za Oskoruš su olakotne okolnosti priznanje djela i povodljivos

Niko Batljan tijekom privođenja 2007. (u sredini), arhiva

 Mario Pušić/cropix

Niko Batljan zvan Riža (63) osuđen je na 40 godina zatvora, a njegova partnerica Ivanka Oskoruš (35) dobila je 30 godina zatvora nepravomoćno na Županijskom sudu u Karlovcu zbog dvostrukog teškog ubojstva i jednog pokušaja ubojstva prije tri godine u Plaškom kraj Ogulina.

Dokazano je, rekao je u obrazloženju presude sudac Leon Kovačić, da su okrivljenici kriomice i na podmukao način, iskorištavajući povjerenja poznanika, u kafiću u središtu mjesta u njihova pića stavljali tablete antipsihotika klozapina, koji bi prethodno izmrvili u prah. U kombinaciji s alkoholom lijek je smrtonosan, a sud je utvrdio da su oni za to znali. Uslijed teškog trovanja njihove bi žrtve ostajale bez svijesti, što bi oni iskoristili da ih okradu. Za 81-godišnjeg Milana Vrcelja i 51-godišnjeg Milana Vidakovića to je, međutim, bilo kobno i koštalo ih života. Život 61-godišnjeg Milana Vidakovića spašen je samo zbog pravodobne liječničke reakcije.

- Utvrđeno da su u pića svakoj od žrtvama stavljali više komada smrvljenih tableta za koje su znali da se ne smiju konzumirati s alkoholom, jer mogu izazvati iznenadnu smrt, a snimke iz ugostiteljske radnje pokazuju da oštećenicima, kada im je pozlilo, nisu pružali pomoć. Vidjelo se da znaju što rade. Nisu o tom činu obavijestili ni liječnike, što znači da su postupali s izravnom namjerom da usmrte Milana Vrcelja, Antu Ivaščanina i Milana Vidakovića - rekao je sudac Leon Kovačić obrazlažući presudu.

Sud nije imao problema s dokazivanjem ovih kaznenih djela jer je okrivljena Ivanka sve priznala. Ključni svjedok, preživjeli Milan Vidaković, ispričao je kako su njega namamili pa otrovali, a njegovu priču su potkrijepile i nadzorne kamere.

Vidaković je kobnoga travanjskog popodneva 2019. godine s društvom ušao kafić i stao za šank, a onda su ga Riža i Ivanka pozvali da im se pridruži za stolom. Sjeća se da je popio pet rakija travarica, a onda otišao na toalet. Kad se vratio Ivanka ga je pozvala na ples, a kada su ponovo sjeli za stol, tamo ga je čekala kava. U nju su mu, kaže, mogli staviti bilo što. Nakon dva sata odlučio je poći. Platio je račun i tek što je kročio van kafića, pao je u nesvijest. Pronašla ga je policija, bio je gol i bez novca, oko 500 kuna koliko je imao. Na sličan su način ubili dva muškarca i opljačkali ih.

Niko Batljan i Ivanka Oskoruš poznati su po nizu kaznenih djela. Batljan je već odležao jedno ubojstvo, bio je osuđen jer je zajedno s Ivankinim bratom i polubratom u Banja Luci iz koristoljublja pretukao starca koji je od ozljeda preminuo, dok je Ivanka u autu držala stražu. Dok je bio u zatvoru, Ivanka je stupila u vezu s Milanom Mikićem.

On je u međuvremenu zbog 300 kuna 2010. godine u Plaškom zadavio 88-godišnju baku te sada služi zatvorsku kaznu u trajanju od 30 godina.

Ivanka ima ukupno sedmero djece s više muškaraca, a jedno je dijete pod sumnjivim okolnostima u dobi od osam mjesecu umrlo na smetlištu na Hvaru te su ga otamo ona i Milan mrtvog donijeli u bolnicu, dok je u Bosni jedno dijete pokušala prodati za 1000 konvertibilnih maraka. Radi se o osobi smanjenih intelektualnih sposobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:38