NASTUPA ZASTARA

Monstruozni silovatelj pasa Ivor Ivanišević od ponoći je slobodan čovjek! Za gnjusna djela nikad neće odgovarati

Ivanišević će moći ponovno neometano putovati svijetom te imati kućne ljubimce

Ivor Ivanišević, optužen za silovanje pasa

Večeras točno u ponoć lice s tjeralice Ivor Ivanišević (47), inače zaposlenik Europskog parlamenta protiv kojeg se vodi sudski postupak na Općinskom kaznenog sudu u Zagrebu zbog optužbe da je seksualno zlostavljao jednog od svoja dva psa i usput razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, postaje slobodan i neosuđivan čovjek u svakom pogledu.

Europski uhidbeni nalog (EUN) radi njegova izručenja Hrvatskoj iz Belgije će sud, koji ga je dva put nepravomoćno osudio, po sili zakona morati povući i Ivanišević neće nikad odgovarati za gnjusno kazneno djelo kojim ga je progonilo zagrebačko tužiteljstvo.

Jer s današnjim danom nastupa apsolutna zastara predmeta. Pa će tako Ivanišević moći ponovno neometano putovati svijetom pa i doći u Zagreb gdje je u istražnom zatvoru, nakon izbijanja afere, proveo od 23. rujna do 7. listopada 2015. Moći će i u potpunoj slobodi imati i kućne ljubimce.

Zastaru predmeta Ivanišević je, kako smo već pisali, dočekao na slobodi iako je 25. svibnja ove godine nakon godinu i pol ignoriranja raspisanog europskog uhidbenog naloga, belgijska policija konačno postupila po njemu i uhitila Ivaniševića u Belgiji. U međuvremenu je i Županijski sud u Zagrebu, kao sud drugog stupnja, nedavno ponovno ukinuo prvostupanjski osuđujući pravorijek prema kojem je Ivanišević u odsutnosti, jer se već godinama skriva, osuđen na godinu dana zatvora.

Viši sud je presudu ukinuo zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, a u Belgiji su se prvo, prema dostupnim informacija, a mučili razaznati kakav briselski status, na koji se on poziva, uživa. Ubrzo se otkrilo da kao međunarodni službenik uživa funkcionalni imunitet, a ne diplomatski, da bi ga na kraju briselski istražni sudac pustio na slobodu. Na ročištu je Ivanišević sudskom vijeću, kako doznajemo, izjavio da je sve o njegovom slučaju već odlučeno u Hrvatskoj pa su odluku o izručenju odgodili kako bi se dobilo još niz pojašnjenja dovodeći u pitanje i to da je na snazi "krivi" europski uhidbeni nalog.

Naime, briselsko pravosuđe je zaključilo da je Ivanišević osuđen pravomoćno te da je aktualni EUN time postao irelevantan i da bi ga trebalo preformulirati u onaj u svrhu izručenja. Međutim, taj zaključak je bio pogrešan jer u vrijeme njegova uhićenja po EUN-u i kasnije tijekom ročišta za ekstradiciju, presuda nije postala pravomoćna nego je, čak i ukinuta!

Inače, na ovom predmetu dosad su se izmijenila četiri suca i niti jedan od sudaca Ivaniševića nije uspio vidjeti na optuženičkoj klupi jer je sve uredno izbjegavao strahujući od medija do te mjere da je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost.

Podsjetimo, Ivanišević je "pao" nakon što je u srpnju 2015. Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva te načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su "tekli" podaci sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana Ivaniševićeva tvrtka. Policija mu je odmah banula na vrata, ali je poduzetnik bio u Belgiji sve do 22. rujna kad je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback (rodezijski gonič), od kojih je ženka Xai Xai Kima okoćena 2008. imala stidnicu prepunu rana, a ondje je bio i muški Irungu Ayaba okoćen 2013.

Osim rodezijskih goniča, optuženom su oduzeti i 111 DVD-a i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom bačena je sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput "mikabsex", "zg-seks-sad", "svrco", "club", ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke.

Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući fotografije pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe. Pa tako jedan od "uhvaćenih" sadržaja s e-maila "mikabsex", koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena Vlada next, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena "korištenje keruše".

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje "postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:52