SJEKIROM ZATUKAO OCA

Mračna povijest ubojičine obitelji: ‘Nikola je bio brutalan nasilnik, ženu je ubacio u bačvu‘

Igor V. (20) tvrdio je da je oca pronašao mrtvog, ali je na kraju priznao policiji da ga je on ubio i predao im oružje

Igor V.

 Robert Fajt/CROPIX

S nekoliko snažnih udaraca sjekirom u glavu, Igor V. (20) iz Rapaina Klanca kraj Brinja, oko 4 sata u noći na četvrtak, ubio je na spavanju svojeg oca Nikolu (52), u prizemlju njihove kuće. Zločin nije počinjen u afektu, već je pomno planiran i pripremljen. Sin - ubojica pokušao je nakon hladnog čina prikriti zlodjelo, inscenirajući provalu te je policiji prijavio nepoznate počinitelje kojima je pokušao prišiti netom počinjenu strahotu.

Slomio se

Već nakon prvog razgovora s njim i nakon nekoliko uočenih detalja na poprištu ubojstva, policija je, međutim, posumnjala u njegovu priču. Istoga dana u popodnevnim satima mladić se slomio i priznao zločin, te istražiteljima predao sjekiru kojom je zatukao oca. Odmah je i ostao u policijskim prostorijama, gdje je prenoćio, te je u petak u 15 sati prepraćen na Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, a potom i sucu istrage, gdje je ispitan.

Kako su kasnije priopćili iz Županijskoga državnog odvjetništva, Igora V. teretit će za kazneno djelo teškog ubojstva jer je oca Nikolu V. ubio na podmukao i okrutan način na spavanju, zbog čega mu prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.

- Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnji osumnjičenik 8. srpnja 2021. u obiteljskoj kući u mjestu Rapain Klanac, s ciljem da usmrti svog 52-godišnjeg oca, alatom mu zadao udarce u glavu dok je ovaj spavao i time mu nanio ozljede od kojih je otac preminuo na mjestu događaja - priopćili su iz ŽDO u Karlovcu.

Tužiteljstvo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu, nakon ispitivanja, podnijelo prijedlog za određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora 20-godišnjem osumnjičeniku, a on je zahtjev prihvatio. Igor V. se, doznajemo, branio šutnjom.

U razgovoru s tri člana obitelji koje žive u okolici te rodbinom, doznali smo mračne i strašne detalje obitelji u kojoj su, uz oca i supruga, brutalnog obiteljskog zlostavljača, odrastali Igor i njegove dvije sestre, a nasilje je godinama trpjela i majka. Svađe su bile svakodnevica, batine su ih često pratile. Te okolnosti vjerojatno su bile glavni razlog zašto je vrijedni mladić postao - ubojica. Kako bi susjedi ilustrirali koliko je Nikola bio zao prama svojoj ženi, rekli su nam da ju je jednom prilikom ubacio u bačvu u kojoj se drži kom za pečenje rakije, i tako je držao zatvorenom. Jadna žena bila je bez primanja, osuđena na njegovu milostinju te se mučila radeći u polju da prehrani djecu, dok se on uglavnom bavio švercom i maltretiranjem ukućana. Prije oko godinu i pola smogla je snage i otišla na rad u Njemačku. Starija kći otišla je živjeti u Senj, a s ocem su ostali Igor i njegova malodobna sestrica.

"Mutni očevi poslovi"

Odlaskom supruge i starije kćeri, otac se okomio na Igora, koji je zapravo sam držao njihovo gospodarstvo, radio sve poljoprivredne poslove, te još zarađivao radeći teške fizičke poslove u obližnjoj pilani. No, tim novcem svejedno je raspolagao otac, koji se, kažu ljudi, bavio i mutnim poslovima s nekim čudnim ljudima. Igor je na kredit kupio Passat a otac mu ga je odmah uzeo i njime se junačio, pa ga proćerdao. Igor je potom kupio i Golf sedmicu, no za volan je odmah sjeo Nikola.

- Nikola je bio kakav je bio, nije mogao drukčije završiti, ružno je to reći, ali tako je. U kakvoj obitelji je odrastao, Igor je bio super dečko - kažu susjedi, dodajući da su sami svjedočili kako policija hvata Nikolu nakon jednog od prijavljenih obiteljskih nasilništva. Svi su znali da slijedi ona neizbježna kap koja prelijeva čašu, ali nitko nije mogao pretpostaviti da će ona biti ovoliko krvava.

Potišten i uznemiren

Igor je, doznajemo, s posla iz pilane došao kasno, oko 2 sata u noći na četvrtak, a oko 4 uzeo je sjekiru, otišao do oca i s nekoliko jakih udaraca u glavu na mjestu ga usmrtio. Očito je imao plan sve prikazati kao provalu te izmisliti pljačkaša kojemu će prišiti ubojstvo. Sakrio je sjekiru kojom je počinio zlodjelo nedaleko od kuće, u kući je napravio metež, te razbio prozorsko staklo u prizemlju. No, prema krhotinama, bilo je vidljivo da je staklo bilo razbijeno prema van, a ne prema unutra, što je istražiteljima kasnije prvo zapelo za oko. Potom je uzeo sestricu za ruke i odveo je do susjeda Milana Orlovića. Putem je mobitelom pozvao policiju.

- Rekao je: Netko nam je provalio i ubio oca. Bio je onako malo potišten i uznemiren. Nije plakao. Rekao je da je zvao policiju i čekao je. Malena, jadna, ostala je tu kod nas, dok im nije došla starija sestra i odvela je - rekao nam je Milan.

image

Igor V.

Robert Fajt/CROPIX

- Nije on bio dobar čovjek, s njim nitko nije htio imati posla u selu. Nestajale su po okolnim kućama stvari, nitko nikada nije vidio njega, ali priče da ovuda idu migranti pa kradu hladnjake, televizore i akumulatore iz traktora, nemaju baš puno smisla. A on je takvim stvarima baš trgovao - kažu susjedi. Navode da je bio naprasit i bahat, srednje visine, ali jake tjelesne konstitucije. Igor je od njega bio slabiji, iako žilav, te mu se nikad nije fizički usprotivio. No verbalni sukobi izbijali su svako malo.

- Uvijek su se kod njih događale čudne stvari. Od Nikole otac išao je voziti sijeno u ponoć, pa mu je supruga, Nikolina majka, pala s traktora i pregazio je kamion. Otac mu je isto poginuo, na sebe je srušio stablo. Uza sve to, on ovako skonča, od ruke sina. Šteta djeteta. Nikola bolje i nije zaslužio, a Igor će sada do smrti biti označen kao ubojica oca - komentira susjeda. Kod kuće u kojoj se dogodila tragedija jučer nije bilo nikoga. Dva psa čuvaju imanje i lavežom odvraćaju posjetitelje iz neurednog dvorišta. Ovdje dugo više nitko neće živjeti.

Određen mu je istražni zatvor

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda Ante Ujević odredio je u petak Igoru V. (20) iz Repainog Klanca, kojeg se sumnjiči da jučer sjekirom ubio oca, jednomjesečni istražni zatvor zbog osobito teškog kaznenog djela i mogućeg utjecaja na svjedoke. Igor se, doznajemo, branio šutnjom.

Županijsko državno odvjetništvo Igora V. teretit će za kazneno djelo teškog ubojstva jer je oca Nikolu V. ubio na podmukao i okrutan način, odnosno, zatukao ga je sjekirom na spavanju, zbog čega mu prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.

- Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnji osumnjičenik 8. srpnja 2021. u obiteljskoj kući u mjestu Rapain Klanac, s ciljem da usmrti svog 52-godišnjeg oca, alatom mu zadao udarce u glavu dok je ovaj spavao i time mu nanio ozljede od kojih je otac preminuo na mjestu događaja - priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu.

Tužiteljstvo je nakon ispitivanja osumnjičenika podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 20-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i radi neometanog odvijanja kaznenog postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:18