KNEGO: ‘ŽAO MI JE‘

Mraković briznuo u plač na suđenju za ubojstvo Sablje: ‘Ne spavam, ne jedem, umrijet ću u zatvoru. Kao Boga vas molim...‘

Preslušane su obrane optuženih Knege i Mrakovića. U petak slijede završne riječi, a potom će se vijeće izreći presudu

Dorian Mraković

 Damjan Tadic/Cropix

Već je prvi hitac iz Browninga SA koji je zaštitar Kristijan Knego (37) u noćnom klubu Ritz u zagrebačkoj Ulici Florijana Andrašeca 22. travnja prošle godine oko 4.30 sati ispalio u Tomislava Sablju (41), USKOK-ova optuženika iz akcije Tebra, mogao biti smrtonosan.

Snimka ubojstva

Pojasnila je to Vedrana Petrovečki, vještakinja sudske medicine, u dopuni svog nalaza koji je dala pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda. Na nastavak suđenja i Knego i drugooptuženi bivši policajac Dorian Mraković (26) u sudnicu su dovedeni iz gospićkog zatvora u lancima, ruku i nogu vezanih lisicama.

Obrazlažući zašto je već prvi hitac bio smrtonosan za Sablju, vještakinja je rekla da je s vještakom za balistiku pregledala snimku te je zaključila da su u Sablju prvo ispaljena dva hica koja su mu nanijela prostrjelne ozljede. Već prvi hitac, nakon kojeg se Sabljo zarotirao i počeo padati, pogodio ga je u aortu, desnu pretklijetku i pluća, jetru i desni bubreg.

- Ta je ozljeda apsolutno smrtonosna i sama po sebi prouzročila bi smrt Tomislava Sablje - rekla je vještakinja. Nakon toga je sudsko vijeće počelo preslušavati obrane obojice optuženika koje su oni dali u tužiteljstvu jer jučer više nisu htjeli dalje iznositi svoje obrane niti odgovarati na pitanja.

- Ne bih odgovarao na pitanja jer više ne bi znao je li to moje sjećanje ili ono što sam pročitao u spisu. Žao mi je što se to dogodilo - kratko je rekao Knego. Nakon toga preslušana je snimka u kojoj je opisivao što se događalo kobne noći. Počeo je s time da je na posao došao oko 22 sata te da je Mraković došao nešto kasnije, oko ponoći.

Primijetio je da je došao i Tomislav Sabljo sa svojim društvom. Ali, problemi sa Sabljom su nastali kad ga jedan od redara nije pustio u VIP dio jer nije imao odgovarajuću narukvicu. Kasnije se to smirilo, kad ga je u taj dio pustio vlasnik kluba Mario Gavrić. No, tu, kazao je, nije bio kraj problemima sa Sabljom.

Bio je agresivan

- Bio je agresivan, mahao je rukama. Ja nisam prilazio da ne bi bilo tenzija, zvao sam Jumu, Jadranka i Ivana koji su se znali sa Sabljom da dođu i pokušaju ga smiriti. Juma je bio u BBS-u i rekao je da će doći, Jadranko se opravdao da ide na put, a Ivan je isto rekao da će doći - rekao je u obrani zaštitar tvrtke Bilić Erić te opisao kako je vidio nekog da se nagurava sa Sabljom, prišao mu je, a Sabljo mu se obratio riječima: - Što hoćeš ti, p...ti materina!

- Ajde smiri se! - odgovorio je Knego.

- Di je pištolj, di je pištolj? Daj mi pištolj! - nastavlja Sabljo. Knego kaže da je u jednom trenutku vidio da mu prilazi osoba iz Sabljina društva s revolverom.

- Tada sam repetirao pištolj koji sam držao u torbici za pojasom, pazeći da nikoga ne dovedem u opasnost...! - prisjeća se Knego i opisuje tu kaotičnu situaciju u kojoj mu, kaže, ništa nije bilo jasno.

- Vidio sam da Sabljo ima pištolj i govori: ‘Sve ću pobiti!‘ i tu osobu koja Sablji daje pištolj. Rekao sam mu: ‘Baci pištolj!‘ - pričao je dalje Knego tužiteljima.

I onda dolazi ključni trenutak Knegina iskaza. - Vidio sam Sablju kako diže pištolj i kako mu se diže mišić na ruci. I opalio sam hitac. I poslije se više ničega ne sjećam! - čulo se na snimci. U petak će se održati završne riječi te će se najvjerojatnije izreći presuda za ubojstvo USKOK-ova optuženika, a tada će vijeće ponovo odlučivati o istražnom zatvoru.

"Pustite me, umrijet ću u tom zatvoru"

Tužiteljica je jučer tražila da se i Kristijanu Knegi i Dorijanu Mrakoviću produlji istražni zatvor, čemu su se protivili njihovi branitelji. Tu se Dorian Mraković slomio prije nego što se vijeće povuklo radi donošenja odluke.

- Ja ne spavam niti jedem, posijedio sam. Ja želim samo biti sa svojom zaručnicom i svojom obitelji. Molim vas kao dragog Boga da mi odredite kućni pritvor. Ja ću se svega pridržavati. Ja ću umrijeti u tom zatvoru - rekao je Mraković i briznuo u plač. Međutim, do donošenja presude obojica će ipak ostati u istražnom zatvoru. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:08