SVI TRAŽE ŠERIFA

Mrvica ima debeli dosje: Otkrivamo sve grijehe bjegunca za kojim policija traga već dva dana

Policija bezuspješno traga za Šerifom Hrustićem koji im je pobjegao u srijedu popodne prilikom dovođenja u tužiteljstvo
Šerif Hrustić (lijevo), policijska potraga
 Ranko Suvar/Cropix; Policijska uprava zagrebačka

Bjegunac Šerif Hrustić (21) zvan Mrvica i dalje je nedostupan policiji koja za njim i dalje traga nakon što je u srijedu pobjegao iz policijskog kombija na Vrbiku te lisicama, koje su mu se otvorile, ozlijedio policajca na kojeg je nasrnuo.

Radio na građevini

Mrvica je stari policijski znanac, s teretom triju sudskih presuda i nekoliko potraga, koji za sebe kaže da je završio sedam razreda osnovne škole te da, radeći na građevini, zarađuje za kruh i prehranjuje dvoje djece. Posljednji put u istražnom zatvoru bio je od 11. prosinca 2020. do 2. veljače ove godine, kada je ćeliju napustio kao pravomoćni osuđenik.

Od sredine 2019. pa do ljeta prošle godine s dvije je policiji nepoznate osobe po Zagrebu krao mopede i bicikle, provaljivao u urede tvrtki i iz njih krao vatrogasne aparate, motorna ulja, a ukrao je, među ostalim, i jedan ručni sat Armani. Zbog tih krađa osuđen je na 11 mjeseci zatvora, koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. U sudnici je priznao djela, izrazio kajanje i žaljenje te zamolio sud za blažu osudu, a kako se s izrečenom kaznom složio, odmah je pušten na slobodu i presuda je postala pravomoćna.

No, samo 20 dana nakon toga sustigla ga je i druga presuda zagrebačkog suda zbog krađa koje je odradio s prijateljima, a ovaj put sankcija je bila - godinu dana s zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje. Ta druga optužnica obuhvatila je krađe 20-ak skupih bicikala, od kojih je najskuplji bio vrijedan 8000 kuna, tijekom 2018. u centru grada Zagreba, ispred raznih kafića i restorana, hostela, ali i ispred Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta te raznih srednjih škola.

image
Šerif Hrustić
Policijska uprava zagrebačka
image
Šerif Hrustić
Policijska uprava zagrebačka

Prva presuda s kojom se Hrustić suočio bila je ona donesena krajem prošle godine, također na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. S dvojicom prijatelja, također starih policijskih znanaca, provaljivao je u automobile i kombije, iz kojih su krali skupocjeni alat vrijedan desetke tisuća kuna. I u tom se postupku Hrustić posuo pepelom te priznao grijehe iz sredine 2019.

- Kajem se. Želim promijeniti svoj način života, posebice zato što mi se rodilo dijete. Pokušavam pronaći posao i nadam se da ću početkom 2021. početi raditi. Predmete koje samo ukrali iz auta, u koji smo provalili odvijačem, prodali smo. Od prodaje ukradenih predmeta zaradili smo 3000 do 4000 kuna, koje smo podijelili. Pomogao sam sestri platiti režije i kupio sam joj stvari za djecu - branio se Hrustić u sudnici krajem prošle godine.

Grijeh iz Slovenije

A s obzirom na duljinu roka provjeravanja u izrečenim uvjetnim osudama te da je prošle srijede u pola dana počinio novo kazneno djelo, napada na službenu osobu, zbog čega mu prijeti od jedne do osam godina zatvora, neke od presuda će, kako to obično biva, biti opozvane te će i njih morati odslužiti, naravno, ako mu policija uspije ući u trag.

Kako smo pisali, Hrustić je uhićen u utorak u Zagrebu na temelju europskog uhidbenog naloga koji je za njih raspisala Slovenija, točnije Okružni sud u Kopru, zbog razbojstva počinjenog u jednoj zlatarnici. Policajci su ga potom, u srijedu poslijepodne, vodili na ispitivanje u tužiteljstvo u zgradu Zagrepčanke.

Međutim, dolaskom sa stražnje strane do rampe, kad se kombi zaustavio, a policajac otvorio vrata marice, Hrustić se u policajca zaletio punom snagom te ga pritom porezao lisicama koje, prema svemu sudeći, nisu bile dobro zatvorene, pa ih je uspio odbaciti.

Čim je iskočio, riješio se i tenisica jer na njima nije bilo vezica, pa ne bi mogao trčati, i odjurio bos brzinom munje po Vukovarskoj u nepoznato.

Policija obilazi članove obitelji i prijatelje

Osim što kriminalisti u potrazi za Mrvicom pregledavaju snimke nadzornih kamera diljem rute za koju pretpostavljaju da je njome Hrustić bježao, policija obilazi članove njegove obitelji, kao i domove prijatelja i poznanika.
- Ne znam zašto bih ga ja skrivao.

Policija mi je došla na vrata, bili su korektni, ali nije mi bilo svejedno. Nisam ni znao da je pobjegao. Ne vjerujem da je počinio razbojstvo u Sloveniji. Možda se uplašio tog izručenja, jer nekad je teško dokazati da nisi kriv. To znam po sebi - kaže nam Hrustićev prijatelj, koji je s njim u ranoj mladosti činio gluposti na rubu zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:01