SUĐENJE U KARLOVCU

Mrzljak nije kriv: ‘Imate impresivnu kaznenu evidenciju, ali dokaza da ste htjeli ubiti policajce nema‘

Zgradu karlovačkog suda u koju je priveden s lisicama na nogama i rukama napustio je kao slobodan čovjek

Zdenko Mrzljak

 Robert Fajt/Cropix

Zdenko Mrzljak (44) na Županijskom sudu u Karlovcu danas je nepravomoćno oslobođen krivnje da je u travnju prošle godine pokušao ubiti dvojicu interventnih policajaca koji su ga došli uhititi zbog ilegalnog držanja oružja. Za posjedovanje 43 komada streljiva mahom kalibra 7,62mm i 7,9mm dobio je devet mjeseci zatvora, baš koliko je do sada proveo u istražnom zatvoru, što će mu, dakako, biti uračunato u kaznu. Ukinuto mu je rješenje o istražnom zatvoru, pa je zgradu karlovačkog suda u koju je priveden s "lisicama" na nogama i rukama, napustio kao slobodan čovjek.

Mrzljak iza sebe ima gadnu reputaciju, više od 50 počinjenih kaznenih djela i pokušaj ubojstva dvojice policajaca na koje je išao baciti bombu 2007. godine, ali su ga tada preduhitrili pucnjevima iz pištolja i teško ranili. Odslužio je za to 10 godina u Lepoglavi. Iz tog razloga su njegove objave na Facebooku s oružjem prošle godine u travnju shvaćene ozbiljno i na vrata mu je poslana interventna policija. Tužiteljstvo je optužnicom tražilo novi zatvor za njega tvrdeći da je vožnjom unatrag i naprijed tom prilikom pokušao pregaziti dvojicu policajaca, prvoga koji mu je bio zakoračio u vozilo s namjerom da ga izvuče, a drugoga koji je stajao ispred vozila.

image

Zdenko Mrzljak

Robert Fajt/Cropix
image

Zdenko Mrzljak

Robert Fajt/Cropix

On se branio da u polumraku nije vidio da se radi o policajcima već da je vidio dvije maskirane osobe te se prestrašio i pokušao pobjeći. U konačnici je pobjegao te je kasnije uhićen. Ovaj incident se dogodio u dvorištu njegove kuće, a tijekom ove dramatične situacije policajci su koristili vatreno oružje pucajući po vozilu.

Dvojica policajaca ispitana su tri puta do sada, tijekom istrage, tijekom rekonstrukcije na mjestu događaja, te na ročištu. Tužitelj je danas zatražio još jedno njihovo ispitivanje kako bi se razjasnile neke nejasnoće u iskazima, ali Sudsko vijeće to nije dozvolilo, zbog čega je tužitelj u nekoliko sitnica mijenjao optužnicu, ali je kvalifikacija djela pokušaja ubojstva i opis ostao isti.

- Nevin ležim već devet mjeseci. Ovo za što me optužujete ne bih napravio ni najgorem neprijatelju. Zvao sam policiju toga dana i oni su mene, nije bilo nikakve potrebe za ovim svime. Ukinite mi istražni zatvor, tako mogu ležati i kod kuće - rekao je sucu okrivljeni Mrzljak na pitanje osjeća li s krivim.

image

Zdenko Mrzljak

Robert Fajt/Cropix
image

Zdenko Mrzljak

Robert Fajt/Cropix

Po savjetu odvjetnika nije iznosio formalnu obranu, ali nije izdržao ne nadopuniti odvjetnika na njegovim završim riječima, a i suca je zanimao jedan detalj, da mu pojasni u kojim je okolnostima jednom od policajaca rekao: Pucajte mi u prsa!

On je ponovio da je odgurnuo prvog policajca udarcem u prsa, ali da je policajac odmah pao, te ga nije ga vukao autom unatrag, kako je tvrdila optužnica. Odmah potom je krenuo prema policajcu koji je stajao ispred vozila i koji se maknuo u stranu. Za to vrijeme kaže, čuo je kako meci frcaju u stražnji dio vozila, koje je ispucavao prvi policajac. Tijekom rekonstrukcije Mrzljak je tom policajcu rekao: Što me tamo nisi ubio, dobio bi odlikovanje!?

Obrana je tvrdila kako je kobne večeri prostor bio neosvijetljen i mračan, a okrivljeni se našao okružen s dvije maskirane osobe, te je njegova reakcija bila spontana i iz straha, onda se dao u bijeg, ali bez namjere da ih pregazi. Zato je odvjetnik zatražio oslobađajuću presudu.

image

Zdenko Mrzljak

Robert Fajt/Cropix
image

Zdenko Mrzljak

Robert Fajt/Cropix
image

Zdenko Mrzljak

Robert Fajt/Cropix

Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Ivan Klapšić zauzelo je stav da Mrzljakova stvarna namjera doista nije bila pregaziti policajce, nego da je samo htio pobjeći od njih.

- Smatramo vas krivim za posjedovanje streljiva, tu nemamo dvojbe. Zato smo vas oglasili krivim za to kazneno djelo. Imali smo u vidu vašu kaznenu evidenciju koja je impresivna po broju i raznolikosti. Za pokušaj ubojstva smatramo da nema dokaza da ste počinili kaznena djela koja su vam stavljena na teret. Prema policajcu koji je bio 3 ili 4 metra ispred vas ste krenuli, ali kotači su proklizali i niste dobili nikakvo ubrzanje. Smatramo da nije bilo namjere da ga udarite, nego da napustite mjesto događaja. Ni u drugom slučaju nema utvrđene namjere da bi išli gaziti djelatnika policije, nego ste se samo htjeli vratiti na prvoga i reći: Pucaj mi u prsa! Što vam je to značilo, ne znamo, ali to nije bitno, bitno je da niste počinili ono što vam se stavlja na teret - rekao je u obrazloženju presude sudac Ivan Klapšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2022 12:16