VIŠEGODIŠNJE MALTRETIRANJE

MUČAN SLUČAJ SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA KUHARICE U ZG OSNOVNOJ ŠKOLI Poslodavac joj mora platiti odštetu: 'Glavni kuhar me hvatao za grudi i stražnjicu'

Kuhar, kojeg kolegica optužuje za uznemiravanje, nije dobio otkaz, niti je školi takvo što zasad u planu. Pomoćna kuharica tvrdi da ju je udarao po stražnjici, primao za grudi...
Osnovna škola Pavleka Miškine
 Ronald Gorsic / CROPIX

Zagrebačka Osnovna škola Pavleka Miškine mora isplatiti svojoj zaposlenici odštetu od oko 25 tisuća kuna te nadoknaditi sudske troškove od 10.700 kuna temeljem pravomoćne presude kojom je sud utvrdio da je bila uznemiravana na radnom mjestu. Pomoćna kuharica Ma. M. (55) tužila je, naime, školu jer na radnom mjestu nije bila zaštićena od višegodišnjeg maltretiranja glavnog kuhara S. B.

Od sredine 2012. Ma. M. tvrdi da je kontinuirano vrijeđana, omalovažavana i spolno uznemiravana, o čemu smo pisali prošle godine.

Svjedoci su potvrdili navode pomoćne kuharice o tomu kako ju je S. B. primao za grudi i stražnjicu, trljao se u nju i udario je. Govorio je njoj i njezinoj kolegici Mi. M. da su “glupače”, “sposobne jedino za je....” te je “pjevao pjesme o kobasicama koje peku i kuhaju, držeći se za spolovilo”.

Uz spolnu diskriminaciju Ma. M. bila je izložena vrijeđanju riječima da je “obična Bosanka”, da ih “je.. Bandić koji ih je u Zagreb doveo”, da je “bosanska kur..”, da je “samo za oranje plugom i za saditi zelje”; “je.. joj je mater bosansku”, a nakon što je prošla tešku operaciju, rekao joj je da će “po podu vući ono malo maternice što joj je ostalo”.

Jedan od svjedoka, stoji u presudi, naveo je kako je S. B djeci koja su dolazila u školsku kuhinju pokazivao na kuharicu i rekao da će biti kao ona ne budu li učili.

Pritužbe

Ravnateljica škole je kuharičine pritužbe na S. B. ocjenjivala neosnovanim. Nakon učestalih pritužbi Ma. M., u školsku je kuhinju postavljena videokamera, no ravnateljica je tvrdila kako na temelju snimaka nije mogla zaključiti da je bilo uznemiravanja. Ma. M. uz pomoć Školskog sindikata Preporod podiže i tužbu.

Milka Rodić iz Sindikata Preporod kaže kako je ovo primjer najgore vrste mobinga s kojim se susrela unazad 30 godina rada. Tvrdi kako je ravnateljica štitila zlostavljača, koji je i sam isticao svoju povezanost s ravnateljicom, riječima poput: “Samo se vi žalite sindikatu. Vi imate sindikat, a ja ravnateljicu (...)”.

Zbog maltretiranja na radnome mjestu, Ma. M. kontinuirano se liječi na psihijatriji od 2015.

Ravnateljica OŠ Pavleka Miškine Vesna Vrbanović Jančić najavljuje da će škola putem Vrhovnoga suda tražiti reviziju presude jer - i dalje ne vjeruju da je Ma. M. bila maltretirana.

- Vidjet ćemo što će na kraju biti. Idemo na Vrhovni sud jer i dalje tvrdimo da ništa od toga nije istina. Žao mi je što je ovakvom presudom došlo do djelomične revizije prvostupanjske presude koja je išla u našu korist. Gospođu čeka njezino radno mjesto. Moja je dužnost da njihova radna vremena riješim tako da spriječim bilo kakvu mogućnost uznemiravanja - kaže.

Otkaz kuharu

Na upit hoće li kuharu S. B. biti uručen otkaz, ravnateljica odgovara - neće.

- On ne može dobiti otkaz, protiv njega je odbačena kaznena prijava - kaže.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, kojem je Ma. M. prijavila S. B zbog kaznenog djela nasilja, odnosno zlostavljanja, odbacilo je prijavu protiv njega po članku 323. Međutim, kako stoji u rješenju Državnog odvjetništva iz veljače, u ovome slučaju se radi o povredi drugog članka Kaznenog zakona - zlostavljanja na radu te o spolnom uznemiravanju.

Uz to, u jednom od rješenja Županijskog suda iz 2018. navedeno je kako je škola imala mogućnost otkazati S. B. ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja. Ravnateljici to očito nije u planu. U kaznenoj prijavi Ma. M. je navela kako je S. B. bacao kuhinjske plehove, nožem za meso mahao oko nje, pjevao prostačke stihove držeći se za spolovilo, udarao je po stražnjici govoreći “vidi ove bosančeroske guzice kako je tvrda”, psovao je riječima “je... ti pleme i sjeme”, prijetio joj “letjet ćeš odavde”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:17