MONSTRUM SPREMA OBRANU

Mučna istraga ubojstva djece Haralda Kopitza, zapisničarki je pozlilo tijekom ispitivanja

Kako smo doznali, majka djece još nije ispitana kao svjedok i vjerojatno će biti ispitana na kraju istrage

Harald Kopitz

 Damir Krajač/Cropix

I dalje je u samici Bolnice za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj u kojoj na njemačkom opširno piše svoje viđenje zločina zbog kojeg mu prijeti i do 50 godina zatvora. U međuvremenu, u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu zamjenica Albina Tisanić ispituje svjedoke od kojih želi saznati sve o životu Haralda Kopitza (56), austrijskog državljanina koji je okrivljen da je u noći s petka na subotu 24. na 25. rujna u unajmljenom stanu u zagrebačkim Mlinovima otrovao tabletama svoje troje djece i nakon toga pokušao samoubojstvo.

Nakon kraće hospitalizacije u KB-u Sestara milosrdnica Kopitz je bio priveden prvo u policiju, a potom i na tužiteljstvo i Županijski sud gdje mu je sudac istrage na prijedlog tužiteljstva odredio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja djela i zbog teških okolnosti počinjenja djela.

Kopitzev branitelj Marko Ivica, koji ga brani po službenoj dužnosti, obzirom na tajnost istrage potvrdio nam je samo da je podnio žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora i provođenju istrage, ali ta žalba još nije riješena. Kako smo doznali, majka djece još nije ispitana kao svjedok i vjerojatno će biti ispitana na kraju istrage, a sada su ispitivani njegovi kolege i prijatelji o okolnostima njegovih poslova i privatnog života. U tjednu kad su djeca ubijena ona su prema dogovoru s majkom trebala provesti kod oca, a naredni tjedan su trebala ići kod majke, ali se dogodio zločin.

image

Harald Kopitz

Cropix, Facebook

Poznato je da je Kopitz radio kao financijski savjetnik i menadžer u nekoliko inozemnih kompanija, ali i u tvrtkama u Hrvatskoj gdje je osnovao i vlastitu tvrtku za financijsko savjetovanje, ali je istovremeno i tražio novi posao i bio na nekim razgovorima. Naviknut na visoki životni stil, zbog financijskih poteškoća u koje je upao, prijetilo mu je i otkazivanje stana u Mlinovima što je navodno teško primio. No, još nije objasnio motiv i razlog zbog kojeg je ubio vlastito troje djece.

Koliko je istraga mučna, svjedoči i to da je prilikom jednog ispitivanja pozlilo zapisničarki tužiteljice prilikom ispitivanja svjedoka.

Zasad još nije provedeno psihijatrijsko vještačenje Haralda Kopitza, a osudi li ga se pravomoćno za zločin nad vlastitom djecom, s obzirom na to da je strani državljanin, mogao bi tražiti izdržavanje kazne u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2022 07:19