STRAVA U MAĐARSKOJ

Mučni detalji slučaja Hrvatice koja je ostavila bebu u vinogradu: ‘Da je ranije priznala, dijete bi bilo živo‘

Mađari su u rekordnom roku pronašli djevojčicu tešku 2 kilograma kojoj je, u trenutku njihovog dolaska, srce još kucalo

Mađarska policija/Ilustracija

 Hernandez Jose Maria/alamy/alamy/profimedia/Hernandez Jose Maria/alamy/alamy/profimedia

Izlaze na vidjelo novi detalji u slučaju Hrvatice koja je tek rođeno dijete ostavila u mađarskom vinogradu i pobjegla u Osijek, potom se prijavila u bolnicu, a kada su liječnici shvatili što se dogodilo, odmah su alarmirali mađarsku policiju.

Iako su informacije koje je davala 31-godišnja majka bile kontradiktorne, Mađari su u rekordnom roku pronašli djevojčicu tešku 2 kilograma kojoj je, u trenutku njihovog dolaska, srce još kucalo.

"Oko 11 sati ujutro na mjestu događaja pronašli smo nered, prljavštinu i komadiće posteljice. Tražili smo i dodatne snage na terenu, pa smo u potragu uključili i potražne pse", kazao je Miklos Angyal, glavni istražitelj mađarske policije, prenosi RTL.

Helikopterom hitne pomoći bebu su prevezli u bolnicu, no ubrzo je preminula.

'Doista zastrašujuće'

"Prema našim informacijama, dijete je na otvorenom provelo više od 24 sata bez nadzora. Djevojčica je bila pothlađena, izmjerili smo stvarno nisku tjelesnu temperaturu. Sve je to brzo dovelo do dehidracije i do niske razine zasićenosti šećerom, te je dijete postepeno ostalo bez kisika. Bilo je i ozljeda i sve je to očito dodatno pogoršalo stanje djevojčice.", kazala je pedijatrica Maria Szasz.

Što je 31-godišnjakinju iz Baranje potaknulo da ostavi vlastito dijete u vinogradu, policija tek treba utvrditi.

"Ona na tom ispitivanju može iznositi svoju obranu ili se braniti šutnjom, nakon toga će Državno odvjetništvo procijeniti je li protiv ove počiniteljice potrebno izricati mjeru istražnog zatvora ili neku drugu mjeru", kazala je odvjetnica Ines Margetić.

"Dijete bude ostavljeno na pragu, na ulazu u neki stambeni objekt ili kuću, ili pokraj kontejnera odnosno na mjestima gdje dijete može biti od nekoga uočeno, ali ovakav slučaj ostavljanja u vinogradu, na mjestu gdje je mala vjerojatnost ili gotovo nikakva da netko uoči dijete, to je doista zastrašujuće", kazala je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Najveća zatvorska kazna je 5 godina, a zbog osjetljivosti situacije, naša policija ne iznosi detalje.

"S obzirom na prirodu događaja, u javnost nećemo iznositi nikakve informacije, osim činjenice da policija poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uključujući i međunarodnu policijsku suradnju", objavili su iz MUP-a.

'Neobjašnjivo'

"Ne može se to uopće opisati koliko je strašna smrt djeteta ostavljenog u polju, naravno da je nešto što se ne može uopće objasniti što se moralo dogoditi da završi tako kako je završio ovaj konkretan slučaj.", kazala je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Istraga trenutačno ide u više pravaca pa se ispituju, smatra odvjetnica Margetić, svi oni koji su povezani s majkom.

"Neki krug osoba koji su mogli zdravo logički znati da je ona trudna će biti taj krug ljudi koji će se ispitivati - znači potencijalni partner, njezini roditelji, osobe koje s njom žive u kućanstvu i sl.", kazala je Margetić.

Da je kojim slučajem majka ranije sve priznala novorođenče bi, tvrde mađarski policajci, danas bilo živo.

Pravu istinu i razloge za ovakav potez zasad zna samo 31-godišnjakinja koja je još prekjučer primljena u osječku bolnicu. Ona više nije u bolnici, danas je bila dobrog kliničkog stanja te je iz bolnice otpuštena. Mađarska policija pokrenula je i istragu protiv majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2023 06:20