U PITANJU SU MILIJUNI

Muljaža s EU fondovima: U procesu protiv Peteka, Barišića i Grgića troje optuženih se već nagodilo, osuđeni su

Bilo je 10 optuženika koje se teretilo u predmetu proizašlom iz ‘afere Janaf‘ za namještanje poslova financiranim iz EU fondova

Dražen Barišić, Krešo Petek i Vinko Grgić

 Cropix

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je održana sjednica optužnog vijeća povodom optužnice Ureda europskog javnog tužitelja protiv poduzetnika Kreše Peteka, bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i ostalih, koje se tereti za kaznena djela mita i zlouporabe položaja.

Odmah su, temeljem nagodbi, donesene tri osuđujuće presude.

Optuženih Zvonko Maras osuđen je na osam mjeseci zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro te mora platiti novčanu kaznu od 200.000 kuna. Tomislav Jelisavac dobio je 11 mjeseci zatvora koji mu je također zamijenjen radom za opće dobro i novčanu kaznu od 100.000 kuna, dok je Katarina Gašparac uvjetno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine. Ukupno je bilo 10 optuženika koje se teretilo u predmetu proizašlom iz ‘afere Janaf‘ za namještanje poslova financiranim iz EU fondova, ali nije došlo do štete zahvaljujući pravovremenoj reakciji tužiteljstva, te nije nastupila šteta za europske fondove.

Ročište za ostalih sedam optuženika među kojima su bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, aktualni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i poduzetnik Krešo Petek održat će se u studenom i moguće su nagodbe još nekih okrivljenika.

O današnjim nagodbama oglasilo se i Europsko tužiteljstvo (EPPO). "Danas je Županijski sud u Zagrebu donio tri presude kojima su tri okrivljenika proglašeni krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, tri okrivljenika u odnosu na koje su donesene presude teretilo se za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna € (HRK 169,9 milijuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije i Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

Jedan od okrivljenika, direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. koji se teretio za manipulaciju, zajedno s ostalim okrivljenicima među kojima je bio i gradonačelnik Nove Gradiške, javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje "BIOSOL – solarne elektrane" s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurente, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 26.700 (200.000 kuna).

Nadalje, dvoje preostalih okrivljenika od kojih je jedan bio predsjednik uprave trgovačkog društva VG Vodoosprkba d.o.o., a druga voditeljica Odjela za projekte financirane od strane Europske Unije u istom trgovačkom društvu, teretili su se da su na traženje gradonačelnika Velike Gorice manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice, osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 13.400 (100.000 kuna), te uvjetnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od 3 godine.

Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je svo troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela", priopćio je EPPO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01