OPTUŽNICA

Muljaža s EU fondovima: Visoki kazneni sud odbio žalbu gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića

Grgića, Barišića i ostale tereti se da su Petekovoj tvrtki namještali poslove u Novoj Gradiški i Velikoj Gorici

Vinko Grgić

 Goran Mehkek/Cropix

Prva veća optužnica Europskoga ureda javnoga tužitelja (EPPO) kojom je obuhvaćen poduzetnik Krešo Petek, ali i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić te bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišića, na putu je prema potvrđivanju.

Naime, Visoki kazneni sud (VKS) odbio je Grgićevu žalbu na rješenje optužnoga vijeća koje je odbilo iz spisa izdvojiti niz dokaza, a što je obrana tražila tvrdeći da su nezakoniti. Između ostaloga radilo se o iskazima svjedoka, zatim o nalozima za provođenje tajnih dokaznih radnji snimanja telefonskih razgovora i slično.

Naime, riječ je o predmetu koji je započeo Uskok, da bi ga zatim nakon što je u Zagrebu osnovan ured EPPO-a preuzeli europski tužitelji budući je utvrđeno da je nekoliko zloporaba napravljeno na štetu europskih fondova. Upravo zbog te promjene nadležnosti obrana je smatrala kako su te prve radnje koje je radio Uskok nezakonite, no optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda im nije dalo za pravo.

Na tu odluku od svih okrivljenika se žalio jedino Grgić no sada mu je žalbu odbio VKS, te će se nastaviti sjednica optužnoga vijeća na kojoj je izgledno potvrđivanje optužnice. Grgića, Barišića i ostale tereti se da su Petekovoj tvrtki namještali poslove u Novoj Gradiški i Velikoj Gorici. Riječ je inače o predmetu poznatome kao afera Janaf, no dio koji se ticao Janafa razdvojen je te je za njega nadležan USKOK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:58