PHISHING KAMPANJA

MUP: Preko WhatsAppa se šalju lažne stranice trgovaca, ne dajte im podatke koje traže!

Cilj je pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta, kažu iz MUP-a

Ilustracija, hakiranje preko WhatsAppa

 Rafael Henrique/Zuma Press/Profimedia

U tijeku je tzv. phishing kampanja usmjerena na korisnike raznih internetskih oglasnika, upozoravaju iz MUP-a.

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu, objašnjava se u priopćenju MUP-a iz kojeg dodaju:

- Navedeni napadi su učestali te smo o njima više puta upozoravali građane putem medija – ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište, zaključuje MUP.

Na kraju, iz MUP-a kažu da više o internetskim prijevarama i kako ih spriječiti možete pročitati na njihovim stranicama - Internet prijevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2023 03:40