OBRAČUN U KARLOVCU

Muškarac dobio plaću, pa otišao u kafić. Supruga doletila za njim, pa ga ugrizla: ‘Zar ne znaš novce donijet‘ doma!?‘

Žena je nakon sukoba prijavljena zbog nasilja u obitelji, međutim Prekršajni je sud u Karlovcu prijavu odbacio

Ilustrativna fotografija

 Franck Camhi/Panthermedia/Profimedia

Jedna mlada karlovačka supruga našla se u vrlo neugodnoj i pomalo bizarnoj situaciji. Ojađena što joj je suprug "zaglavio" na šanku u omiljenoj birtiji, otišla je direktno po njega te ga pred svima upitala: "Što radiš ovdje? Zar ne znaš donest novce doma?", a potom ga je uhvatila za rukav i izvukla iz kafića te ga u fizičkom sukobu ugrizla za lijevu ruku i izgrebala po licu.

Intervenirala je policija te ju je prijavila zbog nasilja u obitelji, odnosno zbog fizičkog kažnjavanja supruga - povrede dostojanstva te uznemiravanja supruga onim pitanjima.

Prekršajni sud u Karlovcu, međutim, odbacio je policijske prekršajne prijave i oslobodio je odgovornosti za prekršaj koji predviđa novčanu kaznu od minimalno 260 eura do maksimalno 90 dana zatvora.

U svojoj obrani na sudu, žena je ispričala kako joj je suprug trebao dati 2000 kuna za stanarinu, ali da je umjesto kući otišao u kafić. Ona je došla pred kafić te ga je prvo zvala na telefon. On se prvo nije javljao, a kada se javio, kazao joj je da ne planira izaći iz birtije. Ona je potom ušla u kafić i molila ga da izađe kako ostali gosti ne bi morali slušati njihovu raspravu no on ju je odbio. Žena mu je zatim uzela mobitel, pa je ovaj krenuo za njom. Rekla je da joj je aparat slučajno ispao. Kako mu je u jednom trenutku nakon toga bila okrenuta leđima, pomislila je da će je uhvatiti za vrat i zato ga je ugrizla. Zbog toga ju je on dvaput udario otvorenim dlanom po potiljku te otišao natrag u kafić.

On je na sudu negirao da su imali dogovor da će joj dati novac već da je ona samoinicijativno došla i upitala ga pred svima "zar mora sav novac potrošiti u birtiji". Rekao je i da je nije udario. Dvoje svjedoka iz kafića potvrdilo je njihov razgovor unutar kafića, a i primjetili su ogrebotinu oko oka i ugriz na ruci kada se on vratio u kafić. Ispitan je i jedan prolaznik koji je svjedočio sukobu vani koji je rekao kako je muškarac ženu prvo uhvatio za bradu te je udario u rame dok se pokušala izvući iz njegova stiska.

Sud je zaključio kako nije našao dovoljno dokaza da bi okrivljenicu proglasio krivom zbog nasilničkog ponašanja prema suprugu, kao i da bi protiv njega počinila psihičko nasilje te povredu dostojanstva.

- Riječi "Što radiš ovdje? Zar ne znaš novce donest doma?" po ocjeni suda nisu uvredljive nego predstavljaju činjenični sud okrivljenice o oštećenikovom ponašanju, odnosno prigovor suprugu vezan za njegovu neodgovornost u postupanju sa novcem koji je u to vrijeme samo on zarađivao za potrebe obitelji a nije ga trošio na način da podmiruje troškove kućanstva nego po ugostiteljskim objektima. Riječi kojima se izražava prijekor i upozorava na nečije neprihvatljivo ponašanje mogu imati obilježja bračne svađe ali same po sebi i u navedenom kontekstu nemaju obilježja verbalnog nasilja - zaključio je Prekršajni sud u Karlovcu, navodeći i da je "suprug mlad čovjek u punom naponu snage tako da činjenica da ga je okrivljenica uhvatila za rukav ne bi li ga natjerala da iziđe iz caffe bara istog sigurno nije traumatizirala niti ozlijedila, a pogotovo uslijed toga nije nastupila tjelesna ozljeda".

Također, sud smatra da je supruga ugrizla i ogrebla postupajući u nužnoj obrani.

- Po ocjeni suda u konkretnom slučaju okrivljenica je postupala u nužnoj obrani tijekom svađe sa visoko alkoholiziranim suprugom (2,38 g/kg alkohola u organizmu) u odnosu na kojeg je tjelesno inferiorna, pa je i nesporna činjenica da ga je ugrizla za ruku i ogrebla po licu posljedica sudjelovanja u navedenom sukobu, odnosno pružanja otpora suprugovom napadu tjelesnom snagom - obrazložio je sud u svojoj nepravomoćnoj presudu, odbivši policijsku optužbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:55