PREINAKA

Muškarac iz Zaprešića golim rukama zadavio suprugu, sud mu danas povisio kaznu

‘Neosuđivanost i smanjena ubrojivost optuženika ne mogu u toj mjeri utjecati da kazna za kazneno djelo ubojstva bude preblaga‘

Ilustracija

 Vladimir Dugandžić/Cropix

Umjesto devet godina zatvora, iza rešetaka jedne od hrvatskih kaznionica M.H. će zbog ubojstva supruge u ožujku 2020. godine u Zaprešiću provesti 13 godina. Odlučio je to Visoki kazneni sud preinačivši prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici te je osuđenom naloženo i plaćanje 800 eura sudskih troškova.

Prema optužbi, muškarac je 22. ožujka 2020. oko 2.10 sati nakon verbalne prepirke sa suprugom, a s ciljem da ju usmrti, uhvatio je s obje ruke za vrat. Snažno ju je stiskao sve dok nije izgubila svijest i srušila se na pod te preminula.

- Ispravno je prvostupanjski sud zaključio da je kritične zgode zbog visokog stupnja afektivnog naboja koji proizlazi iz optuženikove narcističke strukture, a koji je bio potaknut učestalim žrtvinim predbacivanjem nevjere, zaključavanjem vrata, a na kraju pokušajem udaranja po licu, došlo do smanjenja njegovih sposobnosti kontroliranja njegove volje pa je tijekom svađe u jednom trenutku pustio žrtvine ruke i uhvatio ju za vrat.

Žrtva je izgubila svijest i pala na pod a taj udarac je čula kćer – pojašnjava u drugostupanjskoj odluci Visoki kazneni sud. Isti sud je također dao za pravo prvostupanjskom sudu da je pravilno zaključio da je „žrtva pokušala optuženika udariti rukom po licu te da se on otklonio izmicanjem glave prema vratima (...) ali i da je žrtva optuženika pokušala s obje strane uhvatiti za kosu i vući prema dolje... Sudski vještak je analizirajući optuženikove ozljede mišljenja, pak, da su iste posljedica obrambenih radnji žrtve i njezinih pokušaja da rukama odmakne optuženika od sebe.

- Žaleći se zbog odluke o kazni državni odvjetnik smatra da prvostupanjski sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otegotne okolnosti jer im nije pridao dovoljan značaj, a radilo se o žrtvi koja je majka četvero djece, dok je precijenio olakotne okolnosti, a to je postupanje u stanju smanjene ubrojivosti te dosadašnju kaznenu i prekršajnu neosuđivanost. Ujedno je precijenjeno da je optuženik izbjegavao doći u sukob sa žrtvom, jer je odlazio dva puta od kuće, tek na inzistiranje žrtve uz potporu policije se vratio te da je do ubojstva žrtve došlo trenutnom reakcijom i odlukom za lišenjem života.

Međutim, u pravu je državni odvjetnik da nije u dovoljnoj mjeri vrednovana otegotna okolnost da se radi o žrtvi, majci četvero djece za koje skrbi, te iako su olakotne okolnosti dosadašnja neosuđivanost i smanjena ubrojivost optuženika, one ne mogu u toj mjeri utjecati da kazna za kazneno djelo ubojstva bude preblaga – zaključio je Visoki kazneni sud smatrajući da je kazna od 13 godina primjerena težini počinjenog djela i osobnosti optuženika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:07