SLUČAJ IVORA I.

Muškarac koji je osumnjičen da je silovao pse konačno će saznati kaznu, ali postoji problem

Ivor I. već duže vrijeme nalazi se na bolovanju te je nedostupan hrvatskim organima progona, ali i belgijskoj policiji

Bjeguncu s tjeralice Ivoru I. (45), optuženom da je seksualno zlostavljao svoja dva psa i razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, u ponedjeljak će, tjedan dana pred zastaru, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu biti izrečena prvostupanjska presuda. Na presudi Ivor I., inače zaposlenik Europskog parlamenta, koji se već duže vrijeme nalazi na bolovanju te je nedostupan hrvatskim organima progona ali i belgijskoj policiji koja ga pod nerazjašnjenim okolnostima nikako ne uspijeva pronaći, najvjerojatnije neće pojaviti.

Tijekom sudskog postupka Ivor I. je mijenjao odvjetnike, a s obzirom na to da su neki poduzeli sve moguće radnje da predmet 'otjeraju' u zastaru, pritom ishodujući odgode, sud mu je bio primoran odrediti i odvjetnike po službenoj dužnosti kako bi se rasprave u njegovoj odsutnosti mogle odvijati.

Za razliku od suda i policije koje izbjegava, Ivor I. je u kontaktu sa svojim odabranim braniteljima. Uz Borisa Vinčića, angažirao je i Ivana Oreškovića kojem je nedavno potpisao punomoć na daljinu. I upravo potonji je u sudnici predložio saslušanje osam svjedoka povezanih s veterinarskom strukom, kao i da se iz spisa izdvoje nezakoniti dokazi poput zapisnika službe veterinarske inspekcije te posebice “nalaz i mišljenje tzv. vještaka Tatjane Obradović na kojem se ponajviše temelji optužnica”. Većinu svjedoka predložio je na okolnost da opišu stanje sad već pokojnog psa, pa i da je pas imao oštećenja na koži.

No, sutkinja Jasna Zoretić Rendulić sve je dokazne prijedloge odbila pritom napomenuvši kako će sve biti detaljno obrazloženo u presudi.

"Što se tiče problema s kožom koji je pas imao, isti nije predmet optužbe već da je okrivljeni sa psom općio. Optuženi je nedostupan sudu i tijelima Belgije. Sudski postupak je okončan bez obrane okrivljenika, a s obzirom na to da se isti ranije branio šutnjom, nije moguće njegov prethodni iskaz pročitati", zaključila je sutkinja.

U završnom govoru predstavnik optužbe je istaknuo da je tijekom postupka dokazano da je Ivor I. počinio kazneno djelo za koje ga optužnica tereti i da to potkrepljuju dokazi prikupljeni iz okrivljenikove elektronske pošte, izuzetih fotografija...

"Proglasite ga krivim i osudite na maksimalnu zapriječenu kaznu od godine dana, a kao otegotnu okolnost uzmite činjenicu da način zlostavljanja uvelike nadmašuje pojavni oblik ovog kaznenog djela", rekao je zamjenik ODO Zagreb.

Ivan Orešković, odvjetnik okrivljenog, pak, kaže kako “tijekom sudskog postupka nije dokazano apsolutno ništa kao i da je postupak završio na 'ad hoc' nakon čega će uslijediti presuda pred zastaru koja nastupa u kratkom roku."

"Čitav niz predloženih dokaza je odbijen, a određene stvari se obrazlažu i inkriminiraju na način koji nije potkrijepljen dokazima. Potrebno je specijalističko mišljenje veterinara zooetičke struke, a mi to ovdje nemamo. Ne može se tvrditi da je moj branjenik nakon svega počinitelj kaznenog djela. Pritisak javnosti je strašan, djelomično očekivan, ali ne u ovoj mjeri. Ovdje nema suštine i kvalitetnih dokaza koji mogu dovesti do osuđujuće presude. Svi dokazi su odbijeni pod pritiskom javnosti i prijetnje zastare spisu. Da je bila isključena javnost s ročišta, postupak bi se proveo kako spada, izveli bi se svi potrebni dokazi i donijela bi se valjana odluka", kazao je u završnom govoru Orešković.

Drugi odvjetnik Boris Vinčić dodao je da je postupak vođen na nezakonit način, ističući da se nezakonitost očituje u onemogućavanju obrane da sadržajno radi svoj posao. "Sud je omogućio predlaganje dokaza ali ne i izvođenje, a što je bilo nužno u odnosu na manjkavost optužnice. Stječe se dojam da okrivljenik postoji samo da bi mi svi skupa imali što raditi, a ne da smo ovdje radi njega", zaključio je Vinčić.

Inače, u spis je Orešković dostavio najsvježiju medicinsku dokumentaciju prema kojoj Ivor I. pati od strahova, depresije, nesanice, noćnih mora, fizičke nelagode, bolova u mišićima i trbuhu a suočava se i sa suicidalnim idejama. Zbog svega je na bolovanju od kraja studenog 2020. godine, a unatoč takvom medicinsko-psihijatrijskom stanju zbog kojeg liječnik psihijatar dr. J. Verbeke zaključuje kako se ne može pojaviti na sudu, institucije progona Ivora I. ne uspijevaju nigdje pronaći. Za njim je prvo bila raspisana centralna tjeralica nakon čega je izdan i Europski uhidbeni nalog o kojem su obaviještene S.I.Re.N.E. (odjel unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju u sklopu MUP-a). Sve uzalud.

Na spisu se promijenilo čak četvero sudaca, a od prvog u nizu je branitelj Ivora I. tražio da se suđenje zatvori za javnost, no taj je zahtjev odbijen pa se potom optuženi počeo ispričavati medicinskom dokumentacijom navodeći da se liječi od depresije i PTSP-a te da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari.

Podsjetimo, Ivor I. je pao nakon što je u srpnju 2015. godine Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su ‘tekli’ podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana tvrtka Ivora I. Policija mu je odmah banula na vrata, ali poduzetnik je bio u Belgiji sve do 22. rujna kada je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback, od kojih je ženka Xai Xai Kima rođena 2008. imala stidnicu prepunu rana, dok je muški Irungu Ayaba rođen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, od Ivora I. je oduzeto i 111 DVD-a i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput ‘mikabsex’, ‘zg-seks-sad’, ‘svrco’, ‘club’ ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od ‘uhvaćenih’ sadržaja s e-maila ‘mikabsex’, koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena ‘Vlada next’, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena ‘korištenje keruše’.

Podignuta optužnica Ivora I. tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da su trajno utjecale na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje “postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi.” Na niz optužbi Ivor I. je, nakon uhićenja, bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa sa sebe je odbacio krivnju.

"Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posljedica su infekcija zbog višestrukih alergija", pravdao se Ivor I., koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Bačenom sumnjom na Ivora I. ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila tvrtke, ali i onog prokazanog ‘svrco’. Ispričao je da se na toj izložbi Ivor I. zainteresirao za pasminu Rhodesa, ali da iz njegovog ponašanja nije imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:47